Eenwieler

EenwielerEen eenwieler is een fiets met één wiel, zonder versnellingen, waardoor je moet blijven trappen, hij heeft geen ketting en de cranks zijn vastgezet op de as van het wiel.

Het leren fietsen op een eenwieler is best lastig. Allereerst het herkennen van de voorkant van de fiets. Het zadel is het belangrijkste aanknopingspunt daarvoor. Het brede deel van het zadel is de achterkant. Verder zit er een herkenningspunt op de pedalen aan het eind van de as dat aan de achterkant  uit de crank steekt. Als je de fiets andersom hebt staan, gaan de pedalen los zitten als je rijdt, wat weer slecht is voor het mechaniek van de fiets. Ook moet je ervoor zorgen dat de zadelpen naar achteren wijst.

Kopen eenwieler | aandachtspunten

Grootte

De grootte van een eenwieler is gelijk ook de diameter van het wiel. De meest gebruikte maten zijn 20 inch en 24 inch, maar de eenwieler is leverbaar in veel meer maten tussen de 12 inch en 36 inch.

De 20 inch eenwielers zijn zeer geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, maar ook voor volwassenen. Kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar fietsen prima op een 24 inch eenwieler. Verder is de 20 inch eenwieler uitermate geschikt om het fietsen op een eenwieler te leren.

Zithoogte

De zithoogte speelt bij de aanschaf van een eenwieler vrijwel geen rol, omdat deze heel makkelijk zelf in te stellen is. Zorg er in ieder geval voor, als je lang bent, dat je een lange zadelpen hebt en kort die eventueel wat in indien nodig. Dat kun je heel makkelijk zelf doen met een ijzerzaag en een vijl of met een pijpsnijder. Ook de fietsenmaker kan je hierbij helpen.

Qua zithoogte moet je voor jezelf aanhouden dat je het beste zit, als je been losjes gestrekt is en de voet met de hak op het pedaal staat in de onderste stand.

Bevestiging van de lager

Het is niet aan te raden om een eenwieler te kopen met een zogenaamd ‘lollipop’ frame. Deze scheuren vaak na een tijdje uit. Een lollipop frame is te herkennen aan de vorm van een lollipop aan de onderkant van het frame: een rondje aan het einde van de staaf. Beter is het als je een frame hebt die eindigt in een halve boog, waar tegenaan een andere halve boog is geschroefd en waar de lager tussen zit geklemd. Verder is het belangrijk dat de uiteinden van de as vierkant zijn, om ervoor te zorgen dat de cranks (dat zijn de stangen die van de as naar de pedalen lopen) daarop passen.

Zadel

Koop een zadel wat prettig zit en waar je voldoende steun en stevigheid aan hebt. Een goed zadel is een zadel wat niet te zacht is en niet voorzien van metalen bumpers.

Cranklengte

Als je nog een beginner bent en een eenwieler hebt met een wieldiameter van 20 inch, dan is het het handigst om te kiezen voor een cranklengte van 125 mm. Voor een wiel van 24 inch, is 150 mm een goede keuze.

Pedalen

Kies voor pedalen die geen uitstekende delen hebben, vooral als je vaak in een zaal rijdt, is dat niet handig in verband met beschadiging van de vloer.