Elektrische fiets opladen

elektrische-fietsUit het artikel Accu elektrische fiets is te concluderen dat er zowel accu’s zijn waarvoor de fiets bij een stopcontact moet kunnen en  accu’s die je van de fiets kunt afhalen en dus los van de fiets, kunt opladen. Je zou dus eventueel twee accu’s kunnen aanschaffen als je een verwisselbare hebt, zodat je de afstand die je kunt rijden met de elektrische fiets, zonder gelijk te hoeven opladen, op deze manier kunt verdubbelen.

Opladen elektrische fiets

Wanneer elektrische fiets opladen

Alle batterijen hebben na aankoop van je fiets op zijn minst vijf ladingen en ontladingen nodig om volledig op capaciteit te komen. Het is dus belangrijk om na aankoop dit ook echt te doen. Belangrijk bij het opladen van accu’s is dat je de accu na gebruik altijd direct weer vol moet laden.

Extra Energy is een non profit organisatie die zich met name bezighoudt met alles rondom de accu’s/batterijen voor elektrische voertuigen. Deze geeft als advies om de accu na elke rit weer helemaal op te laden en de accu altijd opgeladen te bewaren. Dat betekent in feite dat een accu die 500 keer geladen kan worden uiteindelijk minder lang meegaat dan je zou willen, vooral als het gaat om een accu met een hoge zelfontlading (zoals de NiMh-accu’s).

Li-ion accu wel vol laden

Het advies voor de li-ion accu’s wat de fabrikant bij de accu geeft, is de accu halfvol te bewaren. Ook bij deze accu’s adviseert Extra Energy om toch de accu vol te bewaren, ook al gebruik je hem langere tijd niet. Omdat Li-ion accu’s geen hoge zelfontlading hebben, is dit minder problematisch.

zon

Bewaartemperatuur

Accu’s kunnen het beste bij een lage temperatuur (5 graden) worden bewaard. Als je de accu toch bij een hogere temperatuur bewaart, dan neemt de levensduur van de accu af.

Stekker

Een belangrijk aandachtspunt, zeker bij het opladen van de accu is de stekker die op de lader zit. Omdat je een accu vaak aan de lader legt, is het belangrijk dat er ook een stevige stekker op de lader zit. Sommige fabrikanten gebruiken hiervoor echter dunne kwetsbare exemplaren. Er zijn echter laders die veel steviger stekkers hebben.

Vervangen of reviseren

Als de accu aan het einde van zijn levensduur is, kun je er in de meeste gevallen voor kiezen om deze of te vervangen of te reviseren. Of revisie mogelijk is, kan de dealer bekijken. Of de accu daadwerkelijk aan het einde van zijn levensduur is, kan de dealer met behulp van een uitleesapparaat bekijken.