Verzekeren elektrische fiets

VerzekeringenEen normale elektrische fiets heeft niet verplicht een verzekering nodig. Het kan wel verstandig zijn om hier een verzekering voor af sluiten omdat een elektrische fiets kostbaar is, en dat weten dieven ook.

Voor E-bikes is het wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Elektrische fiets verzekering

Net zoals voor een gewone fiets zijn er ook voor de elektrische fietsen verzekeringen af te sluiten tegen diefstal en schade. Let er wel op dat je dan een verzekering afsluit die afgestemd is op een elektrische fiets en niet op een gewone fiets.

Ook voor tweedehands elektrische fietsen kun je nog steeds een verzekering afsluiten. Er zijn zelfs mogelijkheden om een verzekering af te sluiten met een pech service.

Elektrische fiets verzekering diefstal/schade

Een aantal jaren geleden waren er nog nauwelijks verzekeringsmaatschappijen te vinden die een verzekering aanboden voor elektrische fietsen tegen onder andere diefstal en beschadiging. Nu heb je gelukkig ruimschoots de keuze hierin. Vaak kun je bij aankoop van je fiets bij de fietsenwinkel al een verzekering afsluiten. Unigarant en Enra bieden deze service. Overigens bieden fietsenwinkels daarin weinig keuzemogelijkheden. Meestal bieden ze maar een verzekering van één maatschappij aan. Het staat je uiteraard ook vrij om na aankoop van de fiets deze bij een andere verzekeringsmaatschappij te verzekeren. Het is wel de moeite waard om je vooraf op deze verzekeringen te oriënteren.

Er is sprake van twee soorten verzekeringen: een naturaverzekering, waarbij je na diefstal een nieuwe vergelijkbare elektrische fiets krijgt of een contanten verzekering waarbij je na diefstal een bepaald bedrag krijgt uitgekeerd. Is er sprake van schade aan je fiets, dan zal de verzekeringsmaatschappij bij beide soorten verzekeringen overgaan tot het betalen van de rekening van de fietsenmaker. Bij een naturaverzekering gaat dan de rekening rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij. Bij de contantenverzekering zul je zelf het bedrag van de reparatie moeten voorschieten en het bedrag daarvoor terug moeten vragen bij je verzekeraar. Houd er bij reparaties overigens rekening mee, dat je in het geval van een dure reparatie, vooraf toestemming moet vragen aan je verzekeraar.

Slijtageschade, krassen en schade aan je bel zal overigens door geen enkele verzekeraar worden vergoed. Let ook op of je accu is meeverzekerd. Deze zit bij voorbeeld bij Unigarant en Enra niet in het pakket. Sommige andere verzekeraars verzekeren de accu wel mee, maar vergoeden niet als er schade ontstaat door slecht onderhoud.

Eigen risico elektrische fietsverzekering

Als er sprake is van een reparatie aan je fiets bij schade, dan zul je een eigen risico moeten betalen. Het gaat dan meestal om een klein bedrag van zo’n €20 tot €35.

Bij diefstal hoef je in principe geen eigen risico te betalen. Uitzondering hierop is de verzekeringsmaatschappij Univé. Deze geeft aan dat als de elektrische fiets als verblijfplaats één van de vier grote steden heeft, dat dan voor diefstal het eigen risico 20 procent is. De andere verzekeringsmaatschappijen geven aan dat er geen eigen risico is, maar let op: de premie voor het verzekeren van een fiets betaal je altijd vooraf voor een periode van meestal drie jaar.

Als je fiets gestolen wordt binnen die periode, is dat ook het einde van de verzekering en zul je voor een nieuwe fiets een nieuwe verzekering af moeten sluiten. Het komt maar hoogst zelden voor dat de verzekeringsmaatschappij het al betaalde bedrag over de resterende periode terugbetaalt.

Pechservice

Een aantal verzekeringsmaatschappijen bieden, naast de verzekering, ook de mogelijkheid om een pechservice af te sluiten. Dit is onder andere het geval bij de ANWB en bij Enra. Unigarant geeft gratis een jaarabonnement op FietsNED. Dit is een mobiele fietsenmaker die in principe de fiets ter plekke repareert. Na afloop van het eerste jaar, kun je voor 35 euro per jaar de pechservice voortzetten.

De pechservice van Enra brengt, als je een kapotte elektrische fiets hebt, deze terug naar het startpunt van de rit. Gaat het om een lege accu, dan krijg je geen service. De service geldt gedurende de vollledige looptijd van de verzekering. Enra biedt naast deze verzekering nog een extra garantiedekking. Het belangrijkste van deze extra garantiedekking is de verzekering van de elektrische onderdelen en de accu. Voor de accu geldt na het eerste jaar een afschrijving van 15% per jaar. Ook voor deze twee verzekeringen moet u overigens het totale bedrag vooruit betalen.

Goedkoop elektrische fiets verzekeren

Het verzekeren van een elektrische fiets is meestal niet duurder dan voor een gewone fiets. Soms is dit zelfs goedkoper. Verzekeraars lijken de kans dat een elektrische fiets gestolen wordt vrij laag in te schatten. Ga er niet blindelings vanuit dat verzekeringsmaatschappijen hierin gelijk hebben. Mocht je fiets wel gestolen worden, dan kost het je vele malen meer om een nieuwe fiets aan te schaffen.

Fietssleutel

Net zoals voor gewone fietsen, geldt ook voor de elektrische fiets dat voor het afsluiten van een verzekering de fiets moet beschikken over een goedgekeurd veiligheidsslot. Bij diefstal moet je ook in dit geval twee originele sleutels inleveren, anders keert de verzekering niet uit. Mocht je een fietssleutel gewoon kwijtraken, bestel er dan eentje bij bij de fabrikant van de fiets en niet bij een hakkenbar. Alleen dan beschik je namelijk over nog steeds twee originele sleutels. Licht ook altijd je verzekeraar in als je een exemplaar van de bestelde sleutel hebt ontvangen.

Fiets Service abonnement

Net nieuw is het Fiets Service Abonnement. Een initiatief van een verzekeraar (De Europeesche) en een intermediair (Kingpolis). De fietsenhandelaar verkoopt dit abonnement en kan de invulling ervan volledig op maat maken voor de klant, jij dus. Er zijn vier mogelijke opties (de diefstalverzekering zit daar altijd in). Daarnaast kan je als klant binnen die opties nog keuzes maken voor bijvoorbeeld extra garantie, gratis leenfiets, winterbeurt, zadelomruilgarantie, etc. De kosten voor deze verzekeringen lopen van € 6,95 tot en met € 19,95 per maand.