Kinderfiets accessoires

Op het gebied van kinderfiets accessoires is er van alles te koop. Zowel om op de fiets te bevestigen als om te dragen. Bedenk bij het kopen van accessoires voor de fiets wel goed, of deze er niet juist voor zorgt, dat je kind minder veilig kan fietsen. Vooral als de fiets naast het rondjes fietsen bij het huis, ook bedoeld is om de weg op te gaan. Welke accessoires heb je zoal:

Kinderfiets accessoires

Kinderfiets accessoire fietshelm

Kinderhelm

De discussie over het al dan niet verplicht stellen van de fietshelm is al jaren aan de gang. Een beslissing hierover is nog steeds niet genomen. Af en toe komt het onderwerp weer bovendrijven in het nieuws en heeft weer volop de aandacht. De verplichtstelling is er nu in ieder geval niet, maar fietshelmen zijn wel bij iedere fietsenhandelaar te koop. De keuze daarin is dan ook enorm.

Een goede fietshelm voldoet aan de Europese norm (1078 of EN 1080 voor kinderhelmen). Let hierop als je de helm koopt, dit moet in de helm vermeld staan. Koop een helm die past bij de vorm en de omtrek van het hoofd van je kind.  Als je een kinderhelm gaat kopen, neem je kind dan mee, zodat hij/zij de helm kan passen. Zorg er in ieder geval voor dat de helm een verstelbare band heeft die makkelijk te verstellen is. Kijk voor de juiste manier van opstellen in de bijgeleverde handleiding.

Vlag Kinderfiets

Vlag kinderfiets

Een vlaggetje op de bagagedrager van een kinderfiets heeft, behalve een dat het een leuk en vrolijk gezicht is, ook een duidelijke functie. Het zorgt ervoor dat je kind op de fiets veel beter zichtbaar is voor het overige verkeer. Een handig maar misschien ook wel noodzakelijk accessoire.

Fietstas of fietsmandje

Speciaal voor kinderfietsen zijn er speciale maten fietstassen en mandjes. Leuk om bij het spelen te gebruiken, maar ook veilig als je kind graag een boodschap zelf wil meenemen op de fiets.

Fietsbel of fietstoeter

Een goed werkende bel is verplicht op een fiets, ook op een kinderfiets. Uiteraard zijn er veel leuke bellen in allerlei prijsklassen voor de kinderfiets te koop. Een fietstoeter hoort hier niet onder, maar meer onder de andere accessoires.

Andere kinderfiets accessoires

De hieronder genoemde accessoires vallen meer onder de noemer speelgoed, dan onder de accessoires. Omdat ze toch specifiek voor de kinderfiets worden verkocht en je je soms wel goed moet afvragen of je kind hiermee geen hinder veroorzaakt in het verkeer of juist minder veilig kan rijden voordat je iets dergelijks ook op de fiets bevestigt. Dat ze leuk zijn is zeker voor kinderen.

Bikepipe

De bikepipe is een pijp die langs het achterwiel wordt bevestigd en een motorfietsgeluid maakt. Hij is onder andere te koop bij Halfords. Er zijn geen batterijen voor nodig en in- en uitschakelen gaat via een erbij geleverd hendel.

Knie- en elleboogbeschermers

Onder het kopje accessoires voor de kinderfiets vind je ook knie- en elleboogbeschermers. Vraag je wel af vantevoren of deze daadwerkelijk handig zijn om mee te fietsen en of ze voldoende bescherming bieden, en dat deze accessoires niet juist in de weg zitten waar het kind niet goed kan bewegen.

Fietszitje voor de pop

Kinderen zijn er vaak gek op om het leven van hun ouders na te doen. Om die reden zijn er veel accessoires te vinden in die hoek, zo ook het fietszitje voor de pop. Leuk in een speelsituatie, kan op de weg, maar is niet altijd even handig, omdat een kind daardoor gauw afgeleid kan zijn en meer gericht op de pop in het zitje dan op de weg.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer accessoires voor de kinderfiets. Maar blijf je wel altijd afvragen of deze wel geschikt zijn als je met je kind de weg op gaat en hij of zij aandacht moet hebben voor het verkeer.