Kind leren fietsen

Een kind wat voor het eerst op de weg gaat fietsen, kent meestal nog niet de verkeersregels. Hoe kun je je kind op een goede manier voorbereiden op het fietsen op de weg?

Kinderen vinden het heerlijk om zelfstandig op pad te kunnen gaan. Leren fietsen is en van die dingen die dat mogelijk gaan maken. Uiteraard moet fietsen wel op een veilige manier gebeuren. Wat kun je doen om je kind op een goede manier te leren fietsen?

Kind leren fietsen

Vaak leert een kind fietsen op twee wielen (dus zonder zijwieltjes) tussen 4 en 7 jaar. Belangrijk hiervoor is dat het evenwichtsorgaan voldoende ontwikkeld is, zodat je kind in staat is om op twee wielen te ‘balanceren’. Het ene kind is sneller met fietsen dan het andere en dat heeft naast de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan ook alles te maken met het karakter van je kind. Is het een kind wat alles wil uitproberen of is het daarvoor juist wat angstiger, bang om te vallen?

Je kunt ter voorbereiding op het gewone fietsen al vroeg beginnen met een driewieler. Met het fietsen op een driewieler leert een kind de fietsbeweging al vroeg. Ook kun je gebruik maken van een loopfietsje. Dat is een fietsje zonder trappers en zonder zijwielen waarbij je kind leert om evenwicht te houden. Een voorbeeld hiervan is:

voorbereiding op het fietsen op de weg 1

Is je kind aan wat meer uitdaging toe, dan wordt het tijd voor een echte fiets, misschien eerst nog met zijwieltjes, maar merk je dat die zijwieltjes eigenlijk niet nodig zijn, dan kun je de volgende stap gaan zetten, maar doe dat alleen als je kind het ook wil. Is het zover, dan wordt het tijd om je conditie op peil te brengen.

In evenwicht blijven

Het beste is het als je je kind eerst leert om in evenwicht te blijven onder het fietsen. Het op- en afstappen komt later aan de beurt. Houd de fiets vast, laat je kind op de fiets gaan zitten en houd het op de schouder vast en dan: lopen….. en blijven aanmoedigen door aan te geven dat zij of hij zelf moet trappen. Op een bepaald moment merk je dat het trappen min of meer vanzelf gaat en het evenwicht lijkt ook goed, dan kun je de druk op de schouder enigszins gaan verminderen en langzamerhand proberen of je los kunt laten. Blijf dan wel meerennen. Het kan altijd zo zijn, dat het de eerste keer niet lukt en dat er nog vele keren volgen, maar op een bepaald moment zal het echt lukken en wordt het tijd om haar of hem te leren stoppen zonder te vallen en om op te stappen en weg te rijden.

Verkeersregels

verkeerdbordHeeft je zoon of dochter ook dat onder de knie, laat het dan de eerste tijd alleen onder toezicht in de buurt fietsen op de stoep. Gaat dat goed, dan kun je de volgende stap gaan nemen: zelf gaan lopen en je kind mee laten fietsen. Dat zal tevens de eerste kennismaking zijn met het verkeer. Spelenderwijs kun je je kind al gauw leren wat links en rechts is, bijvoorbeeld met behulp van twee gekleurde lintjes die links en rechts aangeven. Het is dan ook handig om gaandeweg wat verkeersregels aan te geven over het rechts rijden op de weg en op het fietspad, het verkeer wat voorrang heeft enz.

Samen fietsen

En is het moment aangebroken dat je samen op de fiets stapt, zorg er dan altijd voor dat je links van je zoon of dochter fietst. Zelf heb je het beste in de gaten welke capriolen en slingers hij of zij kan uithalen en op deze manier kun je hem of haar het beste beschermen. Mocht het op bepaalde plekken toch zo zijn, dat het naast elkaar fietsen niet lukt, laat je kind dan altijd voor je rijden, zodat je kunt zien wat hij of zij doet en je het nog kunt corrigeren.

Het belangrijkste is denk ik in het hele verhaal dat je je kind complimentjes moet blijven geven en vertrouwen dat hij of zij het goed doet. Daar krijgt je kind zelfvertrouwen door en fietst daardoor heel wat makkelijker.

Succes!