Remmen ligfiets

m5-ligfiets-remmenHet eerste wat je op een ligfiets eigenlijk gebruikt als je opstapt en weg wilt rijden, zijn de handremmen. Je pakt de handremmen vast, knijpt ze uiteraard in, zet een voet op een van de pedalen, kracht zetten, handremmen los en rijden maar.

Op ligfietsen zie je dezelfde remmen terug als op de gewone fietsen. Omdat je op de ligfiets geen kans hebt om over de kop te gaan, kun je gaan voor een krachtige voorrem, zoals een hydraulische velgrem die redelijk van prijs is. De hydraulische schijfremmen zijn nog beter, maar ook een stuk duurder. Zie ook voor meer informatie het artikel Remmen

Ligfiets remmen

Houdt er bij het gebruik van velgremmen wel rekening mee dat als je een berg afrijdt en de remmen gebruikt, dat de velgen dan niet oververhit raken en een klapband veroorzaken.

Er wordt wel eens gezegd, dat bij een ligfiets de voorrem de belangrijkste rem is en dat je die eventueel wel zonder de achterrem kunt gebruiken. In sommige gevallen kan dat inderdaad makkelijk zijn. Op heuvelachtig terrein met een zware fiets bij gebruik van je remmen kan het namelijk zijn dat door het afremmen je achterwiel licht de neiging heeft om los te komen van de grond. Nu zul je bij een ligfiets niet gauw over de kop gaan, maar de achterrem doet dan niet heel veel meer.

Het is niet aan te raden om altijd alleen je voorrem te gebruiken, ook in verband met slipgevaar, maar gebruik altijd beide remmen.

Schijfremmen

schijfrem-fietsAls ligfiets remmen is men al gauw geneigd om te kiezen voor schijfremmen, omdat deze ook op nat wegdek nog steeds goed remmen. Oververhitting komt haast niet voor. Dit in tegenstelling tot velgremmen die wel te lijden hebben van een nat wegdek en bijna geen kracht meer uitoefenen. Ook bij slijtage wint de schijfrem het van de velgrem. Het voordeel van een velgrem is weer wel als je regelmatig met je ligfiets in het buitenland fietst en op zoek moet naar onderdelen voor je remmen deze voor velgremmen vaak veel beter verkrijgbaar zijn dan voor schijfremmen.

Hydraulisch vs. kabel

Voor wat betreft de keuze voor een hydraulisch systeem of een kabelsysteem kan in ieder geval worden gezegd dat hydraulische remmen in beide soorten inderdaad beter zijn. Maar ook hier geldt, dat in het geval je ook met je ligfiets wat verder weggaat, het soms lastig kan zijn om aan de juiste onderdelen c.q. de juiste vloeistof te komen. Verder hebben hydraulische remmen relatief ook meer onderhoud nodig dan kabelsystemen.

Dus de conclusie is dat beide systemen eigenlijk goed werken, alleen op nat wegdek wint de schijfrem het van de velgrem. De hydraulische systemen zijn ook zeer de moeite waard, maar de prijs is hoog. Bedenk dus goed wat het doel is van je ligfiets voordat je kiest voor een bepaald remsysteem.