Stuur ligfiets
Sturen werkt op een ligfiets in feite net zo als op een gewone fiets, met uitzondering van de ligfietsen met het kantelknik mechanisme waarbij je stuurt met je benen. Het kiezen van een stuur is voor het grootste deel het volgen van je eigen voorkeur en het uittesten of die voorkeur ook past bij jouw manier van fietsen. Om te beginnen zijn er twee soorten sturen: een onderstuur en een bovenstuur. Beide vormen zijn mede afhankelijk van de rest van de opbouw van de fiets zoals de plaats waar het crankstel zit, de zithoogte, de zithouding, de keuze voor voorwiel of achterwielaandrijving etc. In een aantal gevallen zul je dus kunnen kiezen tussen een boven- of een onderstuur, in sommige gevallen ligt dit door de bouw van de rest van de fiets al vast.
Ligfiets onderstuur
Veel mensen vinden het leren fietsen op een ligfiets met een onderstuur moeilijker als met een bovenstuur, omdat je een andere techniek daarvoor gebruikt. Voorstanders van het onderstuur vinden juist dat je in deze houding nog comfortabeler kunt rijden, omdat je armen min of meer ontspannen kunnen zijn bij het sturen. Je zult zelf dit moeten Een onderstuur steekt aan beide zijden van de ligfiets aan de zijkanten uit en maakt de fiets wat breder, wat in sommige verkeerssituaties problematisch kan zijn. Ook is deze uitstekende vorm enigszins nadelig voor de stroomlijning en dus de snelheid van de fiets. Verder kun je als nadeel ook noemen dat je met een dergelijk stuur geen fietscomputer of verlichting op het stuur kan plaatsen en dat de plaats voor een fietsbel niet voor de hand liggend is. Ook is het lastig om een ligfiets met een onderstuur aan de hand mee te nemen. Als laatste nadeel noemt men ook het feit dat de fiets minder wendbaar is met een onderstuur. Deze bewering wordt in het geval van een indirect onderstuur (deze is verbonden via een stuurstang met de voorvork) teniet gedaan, omdat deze net zo wendbaar is als een bovenstuur.
Ligfiets bovenstuur
De meeste bovensturen die je op ligfietsen aantreft zijn uitgevoerd in de vorm van een klapstuur, zodat je beter op de fiets kunt stappen. Dit geeft gelijk het nadeel dat het ook met dit stuur in voorkomend geval lastig is om met de fiets aan de hand te lopen.