Trappers/pedalen ligfiets

Trapasafstand

De trapafstand is de afstand (horizontaal) die zit tussen de voorzijde van het zitje en de trapas (crankstel). Deze afstand is, net zoals bij normale fietsen bepalend voor de manier waarop je je benen kunt ronddraaien. Als dit niet op de goede manier gebeurt, krijg je al gauw last van onder andere je enkels en je knieën.

De trapafstand is op een ligfiets verstelbaar. Je kunt in alle gevallen of de trapas verschuiven of de zitting. Let er wel bij het kopen op, dat je voldoende mogelijkheden hebt om de trapafstand zo optimaal mogelijk in te stellen.

Hoogte trapas

De hoogte van de trapas is de hoogte waarop de trapas, vanaf de grond gezien, zit. Meestal is de trapas ongeveer 10 à 20 cm hoger geplaatst dan de zitting, omdat je benen op die manier nog goed kunnen ronddraaien. Er zijn ook ligfietsen waarbij de trapas lager zit. Voordeel daarvan is dat je met je voeten sneller bij de pedalen komt.

Overigens ervaar je de minste luchtweerstand als de trapas hoog zit en je zithoek klein is.

Een bijkomend voordeel is dat je in de bocht altijd door kunt trappen, omdat de pedalen in een bocht niet tegen de grond aan kunnen komen.

Pedalen

Als je net begint met ligfietsen zul je al gauw merken dat het fietsen met name voor je benen en voeten erg vermoeiend kan zijn door de onwennige bewegingen en de voortdurende spanning die je op je spieren moet houden om niet met je voeten van de pedalen af te glijden. Je benen bevinden zich namelijk continu in horizontale positie. Ideale manier om dit op te lossen is het gebruik van klikpedalen. De voeten zitten daarbij vast aan de pedalen (zoals ook bij bijvoorbeeld mountainbikes) en de beenspieren krijgen zo de gelegenheid om zich te ontspannen op de momenten dat je geen kracht hoeft te zetten op de trappers.

Bijkomend voordeel is dat je voeten niet van de pedalen glijden als je onverhoopt door een gat in de weg rijdt of over een hobbel. Let wel op een aantal zaken als je overweegt om klikpedalen te kopen:

  • Koop niet direct bij het begin klikpedalen, wen eerst aan je fiets.
  • Het is handig om gebruik te maken van klikpedalen die voorzien zijn van verzonken schoenplaatjes. Dit zorgt ervoor dat je ook een stuk kunt lopen op je fietsschoenen.
  • Als je net begint met klikpedalen, zorg er dan voor dat je de veer die in de pedalen zit niet al te zwaar afstelt, zodat je in geval van nood makkelijk los schiet.
  • Als je gaat kijken voor een systeem, let er dan op dat je een systeem kiest waarin een grote speling mogelijk is, zodat je voeten nog ruimte hebben om te draaien in het pedaal. Als deze namelijk te strak staat, heb je meer kans op knieklachten.
  • Gebruik als fietsschoenen altijd schoenen met een harde zool. Doe je dat niet, dan loop je een grote kans op dooie voeten. Harde zolen zorgen er ook voor dat je optimaal kracht kunt zetten met je voeten op de pedalen.
  • Onderhoud alle onderdelen goed, ook je fietsschoenen en je pedalen. Maak ze regelmatig schoon.
  • Gebruik je liever geen klikpedalen, dan kun je ook eventueel gebruik maken van de zogenoemde ATB-pedalen. Deze hebben een ruwe gekartelde rand. Samen met schoenen met een ruwe zool, kun je ongeveer hetzelfde effect bereiken als met klikpedalen.