Vering ligfiets

Vering ligfietsZeer belangrijk bij de koop van een ligfiets is de vering. Omdat je niet bij een slecht wegdek uit je zadel kunt komen om schokken op te vangen, moeten deze volledig door de vering van de fiets worden opgevangen.

De meeste ligfietsen zijn in ieder geval voorzien van achtervering. Dit kan een goedkopere versie zijn in de vorm van een gedempte veer van rubber/elastomeer of een duurdere hydraulisch gedempte veer. De goedkopere veren gaan niet gauw stuk, maar hebben wel als nadeel dat trillingen minder goed worden opgevangen. Je kunt dit enigszins verbeteren door veren te plaatsen met een andere hardheid. De hydraulisch gedempte veren zijn een stuk beter omdat ze de trillingen beter dempen en daardoor zorgen voor een betere wegligging.

Let bij het kopen van je ligfiets bij de vering er met name op dat de verende achtervork op de goede manier geconstrueerd is. Bij de oudere fietsen kan dit nog wel het geval zijn. Bij de nieuwere modellen is dit inmiddels sterk verbeterd.

Voorvering is wat minder toegepast bij ligfietsen, maar kan er wel voor zorgen dat de klappen op het relatief kleine voorwiel goed worden opgevangen. Je kunt altijd achteraf besluiten om een gewone voorvork te vervangen door een verende voorvork.