Babyzitje

babyzitjeDoordat steeds meer mensen liever op de fiets dan in de auto stappen, is het fenomeen babyzitje voor op de fiets ook steeds populairder geworden. Er zijn dan ook diverse merken die een oplossing hebben voor het vervoer van een baby op de fiets. Let bij het vervoeren van je baby op de fiets in ieder geval op de vering van het zitje, de manier waarop het zitje op de fiets bevestigd is, of de fiets wel mogelijkheden heeft voor bevestiging en daar wel voor geschikt is en of je baby voldoende beschermd is tegen weersinvloeden.

Let er ook op dat als je op de fiets stapt met een baby dat de afstand die je gaat afleggen niet te lang is. Je baby moet daardoor te lang in dezelfde houding liggen, waardoor de doorbloeding niet voldoende is. Een goed uur rijden met een baby kan geen kwaad, maar houd die tijd echt als maximumtijd aan.

Besluit u om geen babyzitje op uw fiets te bevestigen, maar de baby mee te nemen in een draagzak, bedenk dan goed dat het kind in een draagzak niet voldoende beschermd is bij valpartijen, omdat je daarbij met je volle gewicht op je baby terecht kan komen.

Tot op het moment dat je baby goed kan zitten, is het verstandig om op de fiets gebruik te maken van een babyzitje. Daarna is een kinderzitje (die aan alle veiligheidsnormen voldoet, zie hiervoor ook Kinderzitjes op de fiets) prima.

Babyzitje leeftijd

Er zijn overigens geen regels op welke leeftijd je je baby veilig met de fiets kunt vervoeren in een babyzitje. Wat een goede vuistregel is, is dat je de baby pas meeneemt als het zijn hoofdje rechtop kan houden, zodat zijn/haar nek de trillingen kan opvangen.

Babydrager op de fiets

Baby meeEr zijn speciale beugels te koop waarmee je een babyautostoeltje stevig kunt vastzetten op de bagagedrager van je fiets. Het nadeel van deze zitjes is, dat je de baby niet kunt zien als je aan het fietsen bent.

  1. Deze beugels hebben een ingebouwde vering. Daarmee vang je de schokken van het fietsen op.
  2. Je baby rijdt tegen de rijrichting in.
  3. Zet de draagbeugel van het autostoeltje altijd rechtop als je gaat fietsen. Dat geeft extra bescherming bij vallen.
  4. Laat je fiets nooit los staan terwijl je baby er nog op zit. Als hij staat, is je fiets topzwaar. Hij kan gemakkelijk omvallen.
  5. Houd er rekening mee dat de achterkant van je fiets veel zwaarder is dan de voorkant. Als je met je fiets aan de hand loopt of een stoeprand op wilt, dan kan je voorwiel in de lucht vliegen.
  6. Zorg ervoor dat je het schokken en trillen zoveel mogelijk beperkt.
  7. Maak alleen korte ritjes.

moederfiets-babyzitjeAls babyzitje op de bagagedrager gebruikt men vaak de maxi cosi met een speciale set beugels (bijvoorbeeld baby-mee van het merk Steco) om deze achterop de moederfiets te bevestigen. Deze set past op vrijwel iedere fiets. Het nadeel van een maxi cosi achterop de fiets is, dat je baby tegen geen enkele weersinvloed beschermd is. De enige extra bescherming die je je kind op een dergelijk moment kan bieden is het omhoog zetten van de draagbeugel. Laat de baby bij voorkeur tegen de rijrichting in rijden.

Een goed alternatief is de babybike, een Nederlands product. Dit is een babyzitje speciaal voorop de fiets, maar ook bruikbaar voor op een speciale kinderwagen. Met dit babyzitje is je baby wel beschermd tegen het weer. Het is trouwens wel verstandig, en wordt ook aangeraden door Babybike Nederland, om je baby pas vanaf 4 maanden hierin te vervoeren op de fiets. Voor dit type zitje zijn ook shelters te koop, zodat je je baby, net zoals in een fietskar of in een afgesloten bakfiets volledig vrij van weersinvloeden kunt vervoeren.

babyzitjes op de fiets

Baby in de bakfiets of op de fietskar

Hele andere alternatieven zijn het vervoer van je baby in een fietskar of in de bak van een bakfiets. Een fietskar hangt achter je fiets en daardoor is het lastig om te zien wat er precies gebeurt. De bakfiets heeft als voordeel dat de bak daarvan aan de voorkant van de fiets zit , waardoor je ook je kind wat beter in de gaten kunt houden.

Voor fietskarren en bakfietsen zijn trouwens van het merk Maxi Cosi speciale sets verkrijgbaar waarmee je de maxi cosi goed kunt bevestigen in de kar. Groot voordeel van zowel bakfiets als fietskar is dat je baby helemaal droog zit.