Tandem kopen

Waarom een tandem kopen als je ook gezellig naast elkaar een fietstocht kunt maken?

Kiezen voor een tandem

Als je regelmatig fietstochtjes maakt met iemand, maar jullie conditie is verschillend of je rijtempo is anders, dan kan het handig zijn om een tandem te kopen. Je fietst op die manier samen en hebt ook geen last meer van een tempoverschil. Verder ga je op een tandem altijd sneller dan op een gewone fiets om de redenen die hierboven zijn genoemd.
Tandem rijden is een speciale manier van samenwerking (dat dwingt de tandem enigszins af door de manier waarop deze wordt aangedreven). Je zult moeten overleggen over tempo, route, pauzes, etc.
Tandems worden ook vaak gebruikt bij visueel gehandicapten. Deze krijgt op die manier toch de mogelijkheid om te fietsen, zonder last te hebben van zijn visuele beperkingen. Ook voor mensen met andere fysieke handicaps, kan een tandem soms een uitkomst zijn. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van een tandem met een vrij instelbare uitloop.

tandem-kopen

Rijden op een tandem

Op de meeste tweewielige tandems trap je samen via één ketting. Dit betekent dat je hetzelfde traptempo moet aanhouden, op hetzelfde moment moet uitrijden en op hetzelfde moment moet remmen. Dit vereist een goede samenwerking en handigheid. Tandems waarbij dit minder nodig is, zijn de tandems die een instelbare vrije uitloop hebben (bijvoorbeeld de Twinny tandem van Van Raam. Dit betekent dat je zelf kunt instellen of je samen trapt, of dat dit niet perse nodig is. Een instelbare vrije uitloop is vooral handig als je fietst met een kind of met een visueel gehandicapte of met iemand die absoluut niet kan wennen aan het gelijktijdig trappen.
tandem-kindAls je een tandem berijdt samen met je kind, dan zit je kind meestal voorop en het sturende deel van de fiets zit dan bij de stoker (achterste berijder van de tandem). Op die manier kun je je kind goed in de gaten houden en zelf ook bepalen waar je heen fietst.

Ligtandem

Op een ligtandem kunnen tandemrijders met de ruggen tegenover elkaar zitten. Hierbij zorgt de captain (de voorste sturende rijder) voor de aandrijving van het voorwiel en de stoker (de tandemrijder die eigenlijk achteruit rijdt) voor de aandrijving van het achterwiel. Deze manier van aandrijving is mogelijk doordat er een slag in de ketting zit. De meeste ligtandems gebruiken de standaard, de stoker kijkt daarbij tegen de rug van de captain aan.

Tandem kooptips

Waarop moet je letten bij het kopen van een tandem. Omdat een tandem qua techniek en onderdelen veel op een gewone fiets lijkt, kun je hiervoor deels de lijst aanhouden zoals opgenomen in de artikelen bij de desbetreffende soorten fietsen.

Tandem frames

tandem-frame

Let er bij het kopen van een tandem op, dat het frame stijf genoeg is. Voor tandems zijn diverse soorten frames beschikbaar. In het verleden waren het alleen de dichte frames die voldoende stijfheid hadden, door de huidige ontwikkelingen is dit ook het geval voor de andere soorten frames en is de keuze groter. Het meest gebruikte frame is de “Direct lateraal”, een frame waarin met zo min mogelijk buizen een zo stijf mogelijke vorm is verkregen.
Een ander handig frame wat veel mogelijkheden biedt is het frame Dames. Dit frame heeft als kenmerk dat het een lage instap heeft. Andere framevormen zijn Uptube, Full Suspensoir en Marathon.

Tandem framemaat

Net zoals bij gewone fietsen, zijn de frames van tandems ook in diverse maten verkrijgbaar. Let op bij de koop van een tandem, dat het frame qua maat geschikt is voor de voorste en voor de achterste rijder. Voor de achterste rijder zijn er vaak mogelijkheden om de stuurstang en/of het stuur te stellen, zodat deze afgestemd kan worden op de achterste rijder (stoker).

Tandem rem

tandem-rem Goede remmen zijn erg belangrijk op een tandem. Let hier ook op als je een tandem wilt kopen. De remmen hebben door de relatief hoge snelheid die je met een tandem kunt bereiken en het grotere totaalgewicht van fiets met berijders veel te lijden. Veelgebruikt zijn hydraulische velgremmen. Deze hebben minder last van de langere remkabel die op tandems zit.

Tandem versnellingen

Een tandem wordt vrijwel altijd geleverd met versnellingen. Veelgebruikt voor een tandem zijn Rohloff naafversnellingen (8 of 14 versnellingen). Duurder, maar minder onderhoudsgevoelig dan derailleurversnellingen. Vooral voor tandems die gebruikt worden voor langere tochten zijn deze de moeite waard. Verder hebben veel tandems hydraulische velgremmen.

Tandem wielen

tandem-wiel

Naast het gebruik van een goed en stijf frame, zijn ook een paar stevige wielen van belang. Om wielen extra stevigheid te geven wordt er vaak gebruik gemaakt van of veel spaken (tot 48 stuks) of het gebruik van spaken die een verlopende dikte hebben. Een andere plek in het wiel waar stevigheid noodzakelijk is, zijn de naven van het achterwiel. Let ook hierop bij het kopen van een tandem. Soms wordt gebruik gemaakt voor de tandem van afwijkende naven. Dit kan lastig zijn bij het vervangen ervan. Let daar ook op.

Tandem stuur

Op een tandem is altijd sprake van meerdere sturen, maar slechts één daarvan stuurt ook echt. In de meeste gevallen zit het sturende stuur bij de captain (voorste rijder). Check bij de koop of het stuur op de juiste hoogte kan worden gezet voor de captain (voorste rijder) en voor de stoker (de achterste rijder bij een tandem voor twee personen). Dit kan bijvoorbeeld opgelost worden door  het verzetten van de stuurpen waarin het stuur zit. Kijk ook bij de koop van een tandem of er voldoende ruimte is voor de stoker tussen zadel en stuur. Deze ruimte is vaak wat kleiner dan bij de voorste sturende rijder. Ook een verstelbaar zadel en eventueel trappers zijn handig. Deze punten spelen een belangrijker rol bij een tandem dan bij een fiets voor één persoon, omdat een tandem vaak door meerdere personen wordt gebruikt.

Tandemverhuur

Tandemverhuur biedt de mogelijkheid om een tandem uit te proberen voordat je tot koop besluit. Op die manier kun je de tandem vooraf uittesten met de berijders die er het meest gebruik van zullen maken. Tandemverhuur van speciale tandems is niet overal in Nederland mogelijk. Vraag eventueel na bij de winkel waar je je tandem wilt gaan kopen.

Tandems waar kopen

Tandems zijn vrijwel alleen te koop in speciaalzaken voor tandems, maar ook online kun je ze vinden. Het is verstandig, als je niet veel verstand van fietsen hebt, om aan een specialist advies te vragen. Heb je veel ervaring met gewone fietsen, dan is een aankoop online ook een mogelijkheid. Denk ook aan de mogelijkheid van een tandem op maat. Er zijn veel fabrikanten die deze mogelijkheid bieden (bijvoorbeeld het merk Vittorio).