Tandem soorten

Je kunt de tandems onderverdelen in diverse soorten tandems. Daarnaast zijn er nog een paar uitzonderingen van fietsen die door meer mensen kunnen worden bereden.

Tandem soorten

In grote lijnen zijn er eigenlijk de volgende soorten tandems:

  • Toertandems
  • Vakantietandem
  • Racetandem
  • Mountainbike tandems
  • Vouwtandems
  • Elektrische tandems
  • Ligtandems

Speciale tandems

Apart noem ik hier nog even twee andere types:

  • Bierfiets
  • Conferencebike

Toertandems zijn bedoeld om de wat langere tochten mee te maken op een comfortabele manier. Veel toertandems zijn daardoor ook geschikt om mee op vakantie te gaan. Let er daarbij dan wel op dat er voldoende opties zijn om bagage kwijt te kunnen of om eventueel een aanhanger aan de fiets te hangen voor bagage. Belangrijk bij een tandem is zeker een goede versnelling.

Vakantietandems lijken veel op toertandems, maar zijn met name ook uitgerust om met een bepakking op pad te gaan. Vakantietandems hebben sowieso een frame wat stevig, licht en stijf genoeg om een goede snelheid te halen, comfortabel te kunnen fietsen en stevig genoeg om bagage op te vervoeren. Voorbeelden van toertandems c.q. vakantietandems vind je onder andere bij het merk Santos en het merk Avaghon. Van het merk Santos is dat bijvoorbeeld de Santos Double Travel. Meer informatie hierover vind je in het artikel Tandem merken.

Racetandems zijn lichtgewicht en hebben een racestuur. Racetandems zijn onder andere te koop van het merk Cannondale en Duratec. Duratec heeft een aantal modellen in het huidige assortiment. Cannondale levert vanaf 2014 weer een aantal nieuwe modellen.

Mountainbike tandem zijn vergelijkbaar met name met de toertandems en de vakantietandems. Er zijn diverse merken die mountainbikes produceren, onder andere Ventana en Fandango. De mountainbike tandems zijn net zoals solo mountainbikes zeer geschikt om over ongelijk en heuvelachtig terrein te rijden.

Naast de bekende vouwfietsen, bestaan er ook vouwtandems. Het grote voordeel van een vouwtandem is het grotere gemak waarmee je hem kwijt kunt in je vaak kleine schuur en het grotere gemak om hem op je auto mee te nemen voor een toertocht. Vouwtandems zijn onder andere te koop bij Forty Bikes en van het merk Koga. Het comfort van een vouwtandem doet niet onder voor een gewone tandem. Ook bestaan er elektrische tandems die opvouwbaar zijn. Nog meer gemak en meer snelheid.

Ligtandems zijn er onder andere van het bekende merk M5. De M5 ligtandem is een ligfiets met brede banden voor meer stabiliteit, heeft een zeer stijf frame en de mogelijkheid om tot 4 remmen te laten installeren. Met een ligfiets kun je al veel snelheid bereiken, op een tandem gaat het al heel snel, op een ligtandem zal de snelheid zo mogelijk nog groter zijn.

Bierfiets

tandemsEigenlijk kun je deze fiets voor meer personen nauwelijks een tandem noemen, maar toch verdient hij hier een plaatsje. De bierfiets is een tapkast op wielen, waar barkrukken omheen staan met de trappers voor het fietsen eronder. De trappende mensen mogen daarbij bier drinken. De persoon die de bierfiets bestuurt, mag niet drinken.

Conference bike

TandemsEen soortgelijke tandem als de bierfiets is de “Conference bike”. De Conference bike is een tandem voor 7 personen die in een cirkel zitten. 6 daarvan trappen en 1 stuurt met behulp van het wiel in het midden. In een berichtje wat ik hierover vond, werd aangegeven dat de fiets onder andere gebruikt is door google, om hun personeel wat creatiever te laten zijn en meer “out of the box”  te laten denken. De fiets bestaat nog steeds. Meer informatie hierover vind je onder andere op de website www.neosusa.com. Indien nodig kunnen ze voor een exemplaar zorgen.