Tweedehands kinderfietsen
Een nieuwe fiets is duur. Een nieuwe kinderfiets lijkt in verhouding mee te vallen, maar als je bekijkt dat je om de zoveel jaar een grotere fiets moet kopen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een goede damesfiets waar je jaren en jaren mee kunt doen als je hem goed onderhoudt) is dit uiteindelijk toch een dure grap. Veel ouders besluiten dan ook om een tweedehands kinderfiets te kopen.
De elementen waar je bij de koop van een nieuwe fiets op moet letten zijn al ter sprake geweest op de pagina Kinderfiets kopen. Die punten gelden uiteraard ook hier. Ik noem ze hier nog even kort:
- Maat en wielmaat van de fiets moeten passen bij de leeftijd en de lengte van je kind
- Zadelhoogte
- Stuur
- Crankstel
- Remmen
- Zichtbaarheid
Tweedehands kinderfiets kopen
Buiten deze punten zijn er nog een paar extra punten waar je aandacht voor moet hebben bij de aanschaf van een tweedehands kinderfiets. Deze hebben direct te maken met de conditie en het onderhoud van de fiets. Ik heb het dan over de algemene staat van de fiets: hoe ziet de fiets er op het eerste gezicht uit? Goed onderhouden, vol met butsen en krassen, etc.
Daarnaast is het belangrijk om eventuele loszittende spaken te controleren. Mochten er spaken loszitten en koop je van een particulier vraag dan of je een prijsopgaaf daarvan mag laten maken bij de fietsenmaker en bepaal daarna de prijs die je voor de fiets over hebt.
Is het wiel in goede conditie? Zit er bijvoorbeeld geen slag in het wiel? Een slag in het wiel laten repareren van een fiets voor volwassenen kost rond de 15 tot 20 euro. Wat de prijs is voor een kinderfiets, kun je het beste bij de fietsenmaker navragen.
Roestvorming op de tweedehands kinderfiets
Is er roestvorming te zien op de fiets? Zo ja, bekijk de fiets dan grondig hoe ernstig de roestvorming is. Mocht deze ernstig zijn en de hele fiets inmiddels aangetast hebben of lijken aan te gaan tasten, dan is de koop van een dergelijke fiets een stuk minder interessant.
Speling trapas
Check of er speling in de trapas zit. Dit doe je als volgt: zet de cranks (de trappers) in verticale positie, plaats een hand op de crank en de andere hand op de zitbuis en probeer de crank van de zitbuis vandaan en ernaar toe te bewegen. Bewegen de cranks ten opzichte van het frame, dan is er speling.
In het verlengde van het controleren van de speling in de trappers, zit de controle van de trappers zelf. Lopen ze nog soepel?
Mocht er aan een of meerdere hiervoor genoemde punten wat mis zijn, overweeg dan ernstig of je deze fiets voor je kind wilt aanschaffen. Ga je wel over tot het kopen van de fiets, ga dan in ieder geval nog even naar de fietsenmaker (liever nog voor koop) om de noodzakelijke reparaties te laten verrichten of een prijsopgave te laten doen. Soms zijn de reparaties en de prijs voor de tweedehands kinderfiets nog duurder dan een nieuwe fiets.