Kinderfiets kopen

Maat van de kinderfiets

Kinderfiets kopenEen van de belangrijkste punten is de juiste maat. Koop nooit een kinderfiets op de groei. Een te grote fiets rijdt namelijk niet prettig voor een kind en daarnaast is het fietsen op de weg op een te grote fiets ook gevaarlijk. Voor de grootte van een kinderfiets, wordt altijd gekeken naar de maat van de wielen. Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare wielmaten met een richtlijn welke maat geschikt is voor welke leeftijd/lengte van je kind. Als richtlijn wordt daarbij vaak de kledingmaat (= lengte van je kind) gehanteerd.

Wielmaat – leeftijd – kledingmaat

De maten 14 inch, 18 inch en 22 inch zijn minder gangbare maten die niet bij alle fietsenwinkels op voorraad zijn. Alle overige maten (die hieronder staan) zullen over het algemeen wel aanwezig zijn. Om die reden zijn die maten hieronder ook niet opgenomen.

12 inch => 2 – 4 jaar (maat 98 – 104)
16 inch => 4 – 6 jaar (maat 104 – 110)
20 inch => 6 – 8 jaar (maat (116 – 122)
24 inch => 8 – 12 jaar (maat 128 – 140)
26 inch => vanaf 12 jaar (maat 140 – 152)

Zadelhoogte kinderfiets

Naast de hierboven genoemde maten speelt ook de hoogte van het zadel een rol. De hoogte van het zadel hangt natuurlijk direct af van de wielmaat. De richtlijn voor de zadelhoogte is, dat als het zadel op de laagste stand staat, je kind met beide voeten plat op de vloer moet kunnen staan.

Stuur kinderfiets

Als je kind op het zadel zit, moet het met normaal gestrekte armen bij het stuur kunnen. Verder kun je als richtlijn aanhouden dat de breedte van het stuur gelijk moet zijn aan de schouderbreedte van je kind.

Crankstel kinderfiets

kinderfiets kopen

Een vakterm, maar wel een belangrijk onderdeel van de fiets. Met het crankstel wordt bedoeld de stang met de trappedalen. In de praktijk blijkt vaak dat de stang te lang is, waardoor het fietsen niet altijd even lekker gaat. In principe zou moeten gelden dat de lengte van het crankstel (dus de stang met trapper) 20% moet zijn van de beenlengte van je kind.

Remmen kinderfiets

Veel kinderfietsen hebben de eigenschap dat ze te goed remmen, waardoor het kan gebeuren dat je kind over de kop vliegt. Het moet natuurlijk ook niet zo zijn dat de kinderfiets niet goed genoeg remt, overleg hierom altijd met de fietsenwinkel en test de remmen zelf.

Zichtbaarheid van de kinderfiets

Een kind en ook een kinderfiets is veel kleiner dan een volwassene en daardoor ook minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Om de zichtbaarheid te verhogen zou je bijvoorbeeld een vlaggetje op de bagagedrager kunnen bevestigen, zie ook de pagina Accessoires kinderfietsen. Ook moeten de verlichting en de reflectoren in orde zijn. Hierover meer informatie op de pagina Fietslampen.

Conclusie

Laat je niet verleiden tot het online kopen van een fiets, tenzij je kind de fiets ook heeft uitgeprobeerd bij de fietsenwinkel. Het allerbelangrijkste is dat hij of zij er goed op fiets en er ook plezier aan heeft. Kijk voordat je overgaat tot koop van een kinderfiets ook goed verder rond op internet. Nog één ding tot slot. Zorg er bij een kinderfiets voor, dat je kind er makkelijk op kan stappen. Laat je niet voor een heel jong kind verleiden tot een specifieke jongens of meisjesfiets qua model, maar zorg voor een lage instap.