Aanhangfiets

AanhangfietsDe ervaring zal leren als je een fietsaanhanger wil gaan kopen dat het lastig is om aan voldoende informatie te komen en daarnaast zal het ook lastig zijn om weloverwogen een keuze te kunnen maken. Er zijn namelijk maar weinig fietsenwinkels die meerdere modellen op voorraad hebben.

De fietskar wordt ook onder diverse namen te koop aangeboden: kidstrailer, funtrailer, trailerbike, trail-a-bike, combitrail. In de praktijk blijkt dat er nogal wat modellen zijn die kwalitatief niet voldoende zijn. Vaak verwijst men ook naar een test van de fietsersbond. Deze test heeft echter in 2002 plaatsgehad en veel van de toen geteste modellen zijn niet meer verkrijgbaar of inmiddels juist verbeterd. Laat je dus niet te veel leiden door de resultaten van de test.

Aanhangfietsen kenmerken

Er zijn twee soorten aanhangfietsen (afgezien van de vele modellen die er zijn), de halve fiets en de complete kinderfiets aan een stang. De halve fiets heeft alleen een achterwiel. Het frame zit vast aan de fiets van de ouder. Met het stuur kan niet gestuurd worden. De kinderfiets aan de stang wordt vastgemaakt aan de fiets van de ouder en waarbij het voorwiel van de kinderfiets wordt opgetild. Het stuur van de kinderfiets kan dan niet meer bewegen. Zorg er altijd voor dat je eigen fiets, waarmee je de aanhangfiets trekt, veilig is.

Vanaf welke leeftijd

Een aanhanger is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4 tot ongeveer 7 à 8 jaar, in ieder geval vanaf de leeftijd dat ze rustig kunnen blijven zitten op het zadel en bij voorkeur al zelf kunnen fietsen. Een groot voordeel van een aanhangfiets is dat kinderen mee kunnen trappen en al fietsend ervaring met de verkeersregels opdoen. Een ander voordeel is dat de ouder een stuk geruster kan fietsen omdat het kind niet plotseling uit kan wijken.

Aandachtspunten bij aankoop

  • proefrit
  • stabiliteit
  • koppeling
  • versnellingen
  • verhouding stuur, zadel en trappers
  • remmen
  • veiligheidsvlag
  • achteruitkijkspiegel
  • verlichting
  • dubbele standaard
  • spatbord en spatlap
  • kettingscherm

Proefrit

Maak een proefrit met de aanhangfiets bevestigd achter je eigen fiets en bij voorkeur met je kind op de aanhanger. Op deze manier kunnen jullie beiden ervaren hoe het fietst en of deze aanhangfiets geschikt is.

Stabiliteit

Stabiliteit is het belangrijkste probleem van veel aanhangfietsen. Voor het normale fietsen is dit al een belangrijk punt van aandacht, maar voor een aanhangfiets is dit helemaal van belang. Instabiliteit wordt meestal veroorzaakt door speling bij de koppeling. Maak dan ook altijd een proefrit met de aanhangfiets om erachter te komen of de stabiliteit voldoende is.

aanhangfiets

Sommige aanhangfietsen hangen scheef achter de fiets, en dat maakt plezierig fietsen onmogelijk, zo niet gevaarlijk. Hoe groter, zwaarder én drukker je kind is, hoe belangrijker een stabiele aanhangfiets is. Een aanhangfiets die zeer stabiel is, is de aanhang-ligfiets van Hase Bikes. Deze heeft twee wielen in plaats van één en past achter alle fietsen.

Koppeling

Punt van aandacht die bij het punt stabiliteit al even voorbij kwam is de koppeling van de aanhanger aan de trekkende fiets. De meest stabiele bevestiging is bevestiging onder het zadel of met behulp van een speciale bagagedrager. Met deze constructie is het mogelijk om ook nog een kinderzitje te gebruiken.

Een minder stabiele bevestiging is de nylonbus die je over de zadelpen schuift (combitrail). Als de nylonbus precies passend is, is dit een zeer stabiele constructie. Zodra er sprake is van speling tussen bus en zadelpen, gaat de aanhangfiets zwabberen. Houdt er bij deze constructie wel rekening mee dat je 5 cm nodig hebt aan extra ruimte op je zadelpen. Het zadel van de trekkende fiets kan dus nooit op de laagste stand staan.

aanhangfietsen2

Als derde mogelijkheid is er nog een koppelstuk dat je om de zadelbuis heen kunt klemmen. Ze passen op bijna iedere maat zadelpen. Deze constructie moet je echter goed uitlijnen om stabiliteit te krijgen en te houden. Ook hierbij geldt dat je het zadel niet op de laagste stand kan zetten omdat de constructie extra ruimte nodig heeft. De buislengte van de aanhangfiets is dan langer, wat de stabiliteit niet ten goede komt.

Versnellingen

Versnellingen zijn handig en in dit geval bedoelen we versnellingen op de aanhangfiets. Hiermee voorkom je namelijk dat je kind erg licht trapt (omdat de trekkende fiets vaak teveel snelheid maakt). Ga je met de fiets met aanhanger op vakantie dan kan een beetje hulp heuveltop of bergop erg lekker zijn. Voor je kind is dit een stuk prettiger fietsend.

Leg wel vantevoren goed uit hoe de versnellingen werken en maak ook in dit geval samen een proefrit op een rustige weg of nog liever op een rustig fietspad.

Verhouding stuur/zadel/trappers

De verhouding stuur/zadel/trappers heeft alles te maken met de maat van je fiets. Omdat je vaak wat langer met een aanhangfiets wil doen en kinderen snel groeien, is het handig om een aanhangfiets te kopen die verstelbaar is. Er zijn aanhangers waarbij het mogelijk is om het stuur zowel in de hoogte te verstellen als ook naar voren te halen. Ook een verstelbaar zadel is handig. Controleer ook regelmatig of de zadelhoogte en de stuurstand nog goed is voor je kind.

Remmen

Goede remmen zijn het belangrijkste onderdeel van de trekkende fiets. Het gewicht wat afgeremd moet worden met aanhangfiets is veel groter dan zonder de aanhangfiets. Verder moet je er rekening mee houden, dat je opstarttijd voor het wegrijden aanzienlijk langer is. De trekkende fiets moet ook bij voorkeur voorzien zijn van handremmen in plaats van de vaak minder goed werkende terugtraprem.

Veiligheidsvlag

Let erop dat de aanhanger in ieder geval een veiligheidsvlag heeft die goed zichtbaar is. Weggebruikers verwachten vaak geen aanhanger achter een fiets. Een vlaggetje zorgt in ieder geval voor extra attentie.

Achteruitkijkspiegel

De bevestiging van een spiegel op de trekkende fiets is geen ‘must’ maar wel erg handig om zowel het achterop komende verkeer in de gaten te houden, als ook het kind op de aanhangfiets. Het is geen must, maar zeker handig.

Verlichting

De trekkende fiets moet natuurlijk voorzien zijn van de fietsverlichting zoals is voorgeschreven door de Regeling Voertuigen (zie hiervoor de pagina Wetgeving fietsers). De aanhangfiets moet in ieder geval een achterlicht hebben. Het achterlicht van de trekkende fiets hoeft dan niet te branden. Verder mag je de aanhangfiets ook altijd nog voorzien van extra reflectoren, maar maak er geen feestverlichting van.

Dubbele standaard

Het is het beste als de aanhangfiets is voorzien van een dubbele standaard, zodat je de fiets + aanhanger goed kan neerzetten.

Spatbord en spatlap

Zorg ervoor dat je eigen fiets voorzien is van spatborden en een spatlap zodat je kind geen last heeft van opspattende modder en water. Daarnaast is het handig als de aanhangfiets een lang spatbord heeft boven het achterwiel. Een aanrader is het bevestigen van een spatlap onder de verlengde buis van de aanhangfiets.

Kinderfiets aan fiets hangen

Als je de eigen kinderfiets aan je fiets wilt hangen, kun je eventueel gebruik maken van een systeem (Follow-Me) waarbij je de fiets bevestigt aan de as van het achterwiel. Op je eigen fiets komt een constructie te zitten en op de kinderfiets plaats je een houder aan het frame en een adapter aan het voorwiel. De adapters passen op vrijwel alle fietsen. Check dit wel door de kinderfiets mee te nemen naar de winkel. Op internet is een handleiding te downloaden waarin de montage goed wordt uitgelegd.

aanhangfietsen3