Bagagedrager

Een achterdrager is een bagagedrager die vrijwel standaard op bijvoorbeeld stadsfietsen, omafietsen en kinderfietsen zit. Op mountainbikes en racefietsen zul je deze vrijwel nooit aantreffen. Vaak is het mogelijk om een bagagedrager als optie bij een fiets te namen tijdens de aanschaf daarvan, ook al zit deze er niet standaard op.

Heb je geen bagagedrager op de door jou gekozen fiets zitten, of heb je een tweedehands fiets gekocht en daar zit toevallig geen bagagedrager op, is je bagagedrager van je eigen fiets niet goed meer en je fiets verder wel, of misschien heb je wel een hele andere reden om een bagagedrager te kopen.

De diverse fietsenmerken hebben vaak zelf bagagedragers in de collectie zitten, behorend bij de fietsmodellen. Is er voor jouw fiets bij het eigen merk geen los verkrijgbaar, dan kun je ook een meer universele bagagedrager los kopen bij de fietsenwinkel of online. Houd er in het laatste geval wel rekening mee, dat je ook de juiste universele koopt die ook op jouw fiets geïnstalleerd kan worden.

Let op bij de aanschaf van een bagagedrager bijvoorbeeld op de maat van de wielen en ook op de mogelijkheden voor bevestiging op de fiets. Het gewicht wat de bagagedrager moet kunnen dragen is erg belangrijk. Hou hierbij rekening met de volgende situaties; als je een kinderzitje op de fiets hebt, er regelmatig een volwassene achter op de bagagedrager zit, of je neemt regelmatig zware spullen mee. Uiteraard moet je bagagedrager dit goed aankunnen als je hier regelmatig gebruik van maakt. Er is gelukkig genoeg keus en de fietsenhandelaar kan je hierin goed adviseren.

Om je een indruk te geven van wat er zoal te koop is en wat de prijzen daarvan zijn hieronder een kort overzicht van diverse bagagedragers.

Universele bagagedragers

Merkloze achterdrager voor bevestiging op de zijnokken op de achtervork: bagagedrager achter 26/28″, buis, zonder dwarsplaat, zwart, staal, bestemd voor stadsfiets. Prijs ongeveer 30 euro.

Steco bagagedrager

Steco bagagedrager achter

De Steco bagagedrager is een universele bagagedrager die beschikbaar is in zwart voor fietsen met 26 inch en 28 inch wielen. De drager is gemaakt van staal en geschikt voor bagage tot maximaal 25 kg. Van hetzelfde merk heb je ook een achterdrager, bedoeld voor omafietsen, compleet met klapstandaard. De Steco bagagedragers zijn standaard en hebben zijn voor een scherpe prijs te vinden.

Vega bagagedrager

Achterdrager VegaDe Vega bagagedrager is een eenvoudig te monteren achterdrager, geschikt voor iedere fiets. De drager heeft geen verlaagde bevestigingsbeugels, wordt met een vierpuntsbevestiging op het frame bevestigd, kan een gewicht van 25 kg dragen, geschikt voor 26 inch en 28 inch wielen.

 

Topeak bagagedrager

Aluminium achterdrager 28 is ideal voor bevestiging op bijna elke fiets met 28 inch wielen. Op de achterdrager zit een bovenplaat en tassenrail systeem voor de bevestiging van tassen. Prijs ongeveer 30 euro.

Bagagedragers voor mountainbikes

Topeak bagagedrager Explorer

Achterdrager mtbDit is een stevige buisvormige aluminium bagagedrager speciaal ontworpen voor 29er mountainbikes. De achterdrager kan zowel bovenaan als onderaan op de mountainbike worden bevestigd. Handig als je met je mtb op vakantie wil en bagage mee moet kunnen nemen en als je de mtb ook voor het dagelijkse fietsverkeer gebruikt. Prijs ongeveer 40 euro.

 

 

Achterdrager zwevend mountainbike
Merkloze zwevende bagagedrager, handig voor op mountainbikes of crosshybrides, waarop bevestiging van een gewone bagagedrager niet mogelijk is. Bagagedrager wordt bevestigd aan de zadelpin. Prijs ongeveer 40 euro

Verlengen achterdrager

Basil bagagedrager verlenger voor fietstassenOmdat een achterdrager niet altijd lang genoeg is om (zowel een kinderzitje als) een fietstas eraan te kunnen hangen, zijn er ook verlengstukken voor achterdragers. Deze bevestig je aan de achterdrager zelf. Op het verlengstuk zelf is ruimte voor een te bevestigen achterlicht, zodat je achterlicht niet verdwijnt onder de fietstassen.

Bagagedrager voor

Een bagagedrager voor is iets wat steeds populairder wordt in de bagagedragers. Een bagagedrager voor heeft zo zijn voordelen, bekijk meer informatie over fiets voordragers.