S’cool kinderfietsen

S’cool kinderfietsen (ook wel bekend onder de naam S’cool junior bikes) zijn kinderfietsen van een Duits merk. (Nog) niet erg bekend in Nederland, maar deze fabrikant maakt toch al zo’n 15 jaar kinderfietsen en is gespecialiseerd in kinderfietsen. In testen van een aantal jaren terug (2011) kwamen de S’coolbikes goed naar voren, met name vanwege de kindvriendelijkheid van de fietsen en de speciale smallere handvaten waardoor kinderen meer grip op het stuur hebben. Verder kwam ook de RVS-ketting en de korte cranks als positief uit de test. Minpuntje uit een test waren de slechte lampen. De test is een aantal jaar geleden uitgevoerd. De fietsen van S’coolbike hebben allemaal led-verlichting. Of deze inmiddels is verbeterd vanaf de test is niet duidelijk.

S’cool kinderfietsen | Kenmerken

Kenmerken van S’coolbike kinderfietsen zijn:

  • lage instap (belangrijk omdat kinderen vaak veel moeite hebben om op een snelle en goede manier op- en af te stappen van een fiets, vooral in het begin);
  • vaak drie of meer versnellingen;
  • goede afwerking;
  • duidelijke maten met tabellen op de site waardoor het makkelijk is om de juiste fiets voor je kind te kopen;
  • uitgebreide folder met uitleg en foto’s;
  • zadels zijn goed in hoogte verstelbaar waardoor kinderen lang met hun fiets kunnen doen;
  • sportieve fietsen;
  • vooral de kleinere fietsen in veel kleuren verkrijgbaar.

S’cool kinderfietsen

De collectie bestaat uit acht verschillende fietsen. De XXlite is de fiets van S’coolbike die in de meeste maten verkrijgbaar is en zich vooral richt op sportief fietsen. Andere types zijn pedeX (loopfietsje voor kinderen vanaf 1,5 jaar), de raX (racefiets) verkrijgbaar vanaf 20 inch en de troX, een mountainbike. Alle fietsjes hebben een handrem (Vbrake) en een aantal van de fietsen heeft ook een terugtraprem. De V-brake handremmen zijn zodanig ingesteld dat een kinderhand ze makkelijk kan inknijpen.

S’cool pedeX

De pedeX is een loopfietsje, geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar. De pedeX is heel licht van gewicht (vanaf 3,3 kg, frame is gemaakt van aluminium). Vooral voor kinderen is een licht gewicht van de fiets belangrijk. De handvaten van de fietsen, ook van de pedeX hebben allemaal tot een bepaalde maat een extra verdikking aan de uiteinden, zodat de handjes van de kinderen er niet af kunnen glijden. Het zadel heeft aan de onderkant extra ruimte (voor de hand van de ouder). De fiets is verkrijgbaar in drie maten.

S’cool Rennrad

De Rennrad is een fietsje, te koop in één maat en een tussenfiets tussen een loopfietsje en een echte fiets in, zodat je kind op dezelfde fiets langzamerhand echt kan gaan leren fietsen en zijn evenwicht kan vinden. Ook hier is het frame van aluminium, de Rennrad heeft handremmen (V-brake) en een terugtraprem.

S’cool niXe

NiXe is een S’coolbike kinderfiets die te koop is vanaf 12 inch tot en met 18 inch. De niXe wordt geleverd met zijwieltjes (12 inch) voor beter evenwicht en heeft een gesloten kettingkast voor meer veiligheid, handremmen (V-brake), reflectoren, een ketting die makkelijk draait, een aluminium frame en antislip pedalen. Het totale gewicht van het type NiXe van Scoolbike is 9,5 kg voor de kleinste maat van 12 inch. NiXe heeft vanaf 16 inch ook een standaard en een bel en standaard geen zijwielen.

S’cool chiX

chiX kinderfietsen zijn echte meidenfietsen. Ze zijn leverbaar vanaf 20 inch met drie versnellingen en een terugtraprem met een handrem (V-brake). Verder hebben de chiX kinderfietsen van Scooolbike een dynamo gecombineerd met een LED-lamp aan de voorkant. Vanaf 24 inch kun je kiezen voor 3 of 7 versnellingen. De meidenversie van Chix heeft een bagagedrager waarvoor een mandje te koop is.

S’cool XXlite

De XXlite is een kinderfiets die verkrijgbaar is vanaf de allerkleinste maat van 12 inch tot en met 26 inch. De XXlite is een sportieve fiets (de 20 inch XXlite heeft drie of zeven versnellingen, de 24 inch XXlite heeft drie of zeven versnellingen (naafversnelling) en zowel de 24 inch als de 26 inch XXlite is verkrijgbaar met 24 versnellingen. Vanaf 24 inch hebben de handvaten geen extra verdikt uiteinde meer. De 26 inch versie heeft behalve een terugtraprem ook twee handremmen (V-brake). Ook deze kinderfiets van S’coolbikes heeft een aluminium frame, de 20 inch heeft een verende voorvork en de fiets is vanaf de kleinste versie van 12 inch voorzien van all-terrain banden (met extra profiel). Ook de 26 inch met 24 versnellingen van Xlite heeft een verende voorvork.

S’cool raX

De raX van S’coolbike is een racefiets. Deze is te koop in de maten 20 inch en 24 inch. Beide maten hebben 18 versnellingen (derailleur), een aluminium frame, een racestuur, vingertipremmen, zijn ergonomisch gebouwd.

S’cool troX

troX van S’coolbike kinderfietsen is te koop in 20 inch, 24 inch en 26 inch. Van de 26 inch is nog een aparte versie te koop, de troX Pro. De fiets van 20 inch heeft of 7 versnellingen (naafversnelling) of 24 versnellingen (derailleur), de 24 inch heeft 24 versnellingen (derailleur) en de 26 inch 27 versnellingen (derailleur). De troX Pro heeft 27 versnellingen (derailleur), hyraulische remmen en de 24 inch en 26 inch van troX hebben een verende voorvork. Ook de troX heeft een aluminium frame, handremmen, een verende voorvork en het typische uiterlijk van een mountainbike. Hij is dan ook goed te gebruiken, net zoals de XXlite op oneffen terrein.

S’cool XtriX

XtriX van S’coolbike is te koop in 10 inch en 20 inch. Waarom deze vreemde maten? De XtriX is een BMX-fiets (freestyle). Een fiets die niet op de openbare weg wordt gebruikt (beschikt ook niet over lampen en de vereiste reflectoren), maar wel heel geschikt is voor freestyle fietsen. De XtriX heeft Axle pegs (speciale voetsteunen bij het achterwiel), remmen zijn U-brake remmen.

S’cool jus

Eigenlijk is dit geen kinderfiets, maar een eenwieler (zie voor meer informatie ook de pagina Eenwieler). De eenwieler wordt vooral veel door kinderen gebruikt. De Jus is maar in één maat te koop. Het zadel van de Jus kan versteld worden waardoor het zadel van 120 cm tot 180 cm kan worden ingesteld.