Sparta omafietsen

Sparta heeft een flinke collectie omafietsen. De omafiets die er duidelijk uitspringt is de Sparta Country Tour. Deze is ook verkrijgbaar als elektrische omafiets.

Sparta omafiets modellen

Behalve de Sparta Country Tour heeft Sparta nog meer omafietsen in de collectie: Sparta Granny, Sparta Original (ook als elektrische omafiets), Sparta Oilily Red (zie hiervoor ook bijvoorbeeld de Loekie omafietsen in 20 inch, 24 inch en 26 inch). En in de collectie designfietsen vind je nog de Van Heesch omafietsen: Sparta Silver en Sparta Gold.

De Sparta Country Tour is verkrijgbaar in twee kleuren, Dark Blue Matte en Old Grey. Beide kleuren hebben lichte lederlook jasbeschermers en in dezelfde lederbook-kleur handvatten en zadel. De Sparta Country Tour heeft een voor- en een achterdrager en op de voordrager zit standaard een rieten mand. De Sparta Country Tour heeft verder 7 versnellingen, rollerbrake remmen (handremmen), batterijverlichting met aan-/uitschakelaar voor en achter, tweepootstandaard en stuurblokkering en het frame is van aluminium.

Sparta Country Tour Electric

sparta-country-tour-electricSparta Country Tour Elektric is een variatie op de normale Sparta Country Tour. Ook deze Sparta Sparta Country Tour heeft 7 versnellingen, de motor zit in het voorwiel, de accu is uitneembaar en zit onder de voordrager (weggewerkt onder een rieten mand), vrijloopmotor, actieradius tot 80 km, velgrem voor en rollerbrake achter. Verder zijn de specificaties dezelfde als die van de gewone Sparta Country Tour: batterijverlichting met aan-/uitschakelaar, frame is van aluminium en een tweepootstandaard onder de fiets. Verkrijgbare kleur is Dark Blue matte.

Sparta Granny

Sparta-GrannySparta omafiets Granny is uniek qua ontwerp bij de Sparta omafietsen. De onderste schuine stang heeft een iets andere vorm dan de overige omafietsen van Sparta. De voordrager voor de Granny is optioneel. Deze omafiets heeft verder lederlook jasbeschermers, kettingkast en opvallende decoraties op diverse plekken. Ook de Sparta Oilily Red die hieronder wordt behandeld is gemaakt naar het model van Granny, maar met een uniek Oilily design. Leverbare kleuren van deze Granny zijn Graphite en Black/Blue.  De Graphite is vrijwel volledig in één kleur uitgevoerd. Bij de Granny in Black/Blue is er nagedacht over het gebruik van de kleuren op de diverse onderdelen. De Sparta Granny heeft standaard drie versnellingen, antiblokkeer remsysteem voor en achter, batterijverlichting met aan-/uitknop voor en achter en een frame van aluminium.

Sparta Original

Sparta-Original

Sparta Original is een echte omafiets met een leuke prijs. Opvallend bij deze omafiets is, dat de onderste schuine stang en de stang erboven een stuk dunner zijn dan die van de andere omafietsen (van Sparta, maar ook van andere merken). Tussen beide stangen in zit een verbindingsbuis. Ook de vorm van de buizen is iets afwijkend. Let daarom bij het maken van een proefrit op de Sparta Original of het frame van de fiets stijf genoeg is en de Original niet teveel ‘zwabbert’.

De Sparta Original is verkrijgbaar in Black en Soft Blue en heeft een voor- en een achterdrager. Zowel de Black als de Soft Blue zijn vrijwel geheel in de desbetreffende kleur uitgevoerd (frame, achterdrager, jasbeschermers, kettingkast). De Sparta Original omafiets heeft een frame van staal, batterijverlichting met aan-/uitknop voor en achter, een terugtraprem en drie versnellingen.

Naast de volwassen maat Sparta Original omafiets is er ook een Sparta Original in de maten 24 inch en 26 inch. De Sparta Original voor meisjes is er in de kleuren Red, Black en Pastel Green.

Sparta Original Electric

Sparta Original Elektrisch

Sparta Original  is ook in een elektrische variant te koop: Sparta Original Electric. Deze laatste elektrische omafiets is alleen verkrijgbaar in de klassieke kleur Black.

Sparta Oilily Red (Granny)

Sparta-Oilily RedDe Sparta Oilily fietsontwerpen zijn al een keer genoemd bij de Loekie kinderfietsen. Loekie heeft een aantal door Sparta geproduceerde omafietsen voor meisjes in 20 inch (Oilily Stripe), 24 inch (Oilily Change) en 26 inch (Oilily Pink). Als dames omafiets is er de Sparta Oilily Red. Ook deze omafiets is in samenwerking met Oilily ontworpen en heeft typische Oilily kleuren en Oilily decoratie.

Op de jasbeschermers en op de schuine buizen, op het zadel en op de handvatten zijn Oililydecoraties aangebracht. De fiets is verder vrijwel volledig uitgevoerd in rood (ook de voor- en achterdrager die deel uitmaken van deze Sparta omafiets, de velgen en de banden, snelbinders, voorlicht en de bel). De Sparta Oilily Red heeft verder handremmen, drie versnellingen. Het gaat hier om een Limited Edition van de Sparta omafiets

Sparta Silver en Sparta Gold

Sparta Silver en Sparta Gold zijn speciaal door Bart van Heesch ontworpen omafietsen met exclusieve Van Heesch sleutelhanger. De fietsen zijn uitgevoerd in zilver en goud en hebben, evenals de hieronder genoemde Sparta Radar een automatisch versnellingssysteem met twee versnellingen die automatisch schakelt bij een snelheid van 15 km per uur. De kabels zijn weggewerkt in het frame, de fietsen zijn voorzien van batterijverlichting, terugtraprem, een stalen frame.
Sparta Gold Sparta Silver

Sparta Radar

Sparta RadarRadar is op het eerste gezicht misschien niet direct herkenbaar als omafiets. De Radar is een mooi ontworpen fiets die de comfortabele zithouding (ruimte tussen zadel en stuur, vorm van het stuur, hoogte van stuur) van een omafiets in zich heeft.  Een aantal bijzondere kenmerken noem ik hier:

  • de achterdrager is verwerkt in het spatbord en loopt mee met de vorm van het achterwiel;
  • een in de voorvork geïntegreerde koplamp;
  • een systeem met twee versnellingen die automatisch schakelt bij 15 km per uur;
  • een voordrager die vorm van het voorwiel volgt;
  • de kabels zijn weggewerkt in het frame.

Sparta radar heeft verder een terugtraprem, een frame van aluminium en batterijverlichting met aan- en uitschakelaar voor en achter.