Dahon vouwfietsen

dahonDahon vouwfietsen zijn ontstaan na 7 jaar ontwikkeling door de oprichter ervan, dr. David Hon. Hij wilde een vouwfiets die alle mogelijke manieren van transport aan elkaar knoopte. De reden voor ontwikkeling van een vouwfiets was voor David Hon de gedachte dat de grondstoffen voor brandstof steeds meer uitgeput raken en het feit dat hij op deze manier ook een bijdrage kon leveren aan een schoner milieu.

De eerste Dahon vouwfietsen werden zeer goed ontvangen. De vouwfietsen vielen meerdere keren in de prijzen en kregen daardoor ook veel publiciteit. In 1983 was het eerste type Dahon vouwfiets klaar voor de verkoop. Inmiddels zijn er meer dan 2,5 miljoen Dahon vouwfietsen geproduceerd.

Dahon vouwfietsen

Dahon huidige collectie vouwfietsen

De collectie Dahon vouwfietsen is opgebouwd uit drie verschillende soorten gebruik. De toevoeging van de letter D achter de modelnaam geeft het aantal versnellingen aan wat de Dahon vouwfiets heeft:

  • Vervoer in de stad (Briza, Ciao, Curve, Jifo, Mu, Roo, Vitesse, Vybe, Eco (collectie 2012)
  • Vrije tijd en sport (Espresso, Ios, Jack, Jetstream, Mu, Visc
  • Racemodellen (Dr. Hon/Mu SL, Jubileum Model)

Dahon Curve

Dahon CurveDe Curve (D3) is een fiets met drie versnellingen (naafversnelling), 16 inch wielen en brede brede banden, is zowel in het wit als in het rood leverbaar en is vooral geschikt voor het woon-/werkverkeer. Van het frame wordt gezegd dat dit zeer stabiel is. De Curve D3 vouwt makkelijk en snel op (erg makkelijk als je de trein moet halen) en past ook gemakkelijk door zijn kleine formaat in opgevouwen toestand in de kofferbak of op de boot. Gewicht van de Curve D3 is 12 kg.

Dahon Eco

Dahon EcoDe Dahon Eco vouwfiets is de goedkoopste in prijs van de collectie Dahon vouwfietsen. De fiets is leverbaar in 6 of 7 versnellingen, is op te vouwen in 15 seconden, heel geschikt voor dagelijks gebruik (woon-/werkverkeer bijvoorbeeld).  Deze vouwfiets rijdt comfortabel en heeft 20 inch wielen en is leverbaar in wit.

Dahon Roo

Dahon RooHet model Roo is een Dahon vouwfiets die zowel met 16 inch wielen leverbaar is (Roo D3 Fire) als met 20 inch wielen (Roo D3). De Roo D3 is vooral ontwikkeld voor stadsvervoer, heeft een magnetisch vergrendelingssysteem en een onderhoudsvrije versnellingsnaaf (3 versnellingen). Leverbare kleur is zilver, gewicht 12,1 kg. Op deze vouwfiets kun je lekker rechtop zitten. De Roo D3 Fire is een van de populairste fietsen van Dahon (naast de populaire serie Mu modellen). Hij zit stabiel, je hebt het gevoel dat je op een normale fiets zit, heeft 20 inch wielen en is in een paar seconden op te vouwen tot een klein pakketje wat makkelijk op te bergen is op bijvoorbeeld de boot. Het gewicht van de Rood D3 Fire is 11,6 kg. Niet de lichtste fiets van Dahon, maar wel een hele prettige fiets voor in de stad.

Dahon Vitesse

Dahon VitesseDe Vitesse van Dahon vouwfietsen is een van de goedkopere versies vouwfietsen. Het verschil met de Eco van Dahon is dat hij 8 versnellingen heeft. De wielmaat is 20 inch. Hij is leverbaar in de kleuren zwart, wit en blauw. Dahon Vouwfietsen heeft naast de bovengenoemde modellen nog meer modellen in de collectie zitten. Voor veel  modellen geldt trouwens dat ook de oudere versies ervan vaak nog een tijdje leverbaar zijn via de fietsenwinkel.

Dahon Espresso

Dahon EspressoDe Espresso is leverbaar in twee framematen, 18 inch en 20 inch en één wielmaat: 26 inch. Naast de Jack is dit het enige model van Dahon vouwfietsen wat geleverd wordt met deze grootte van wielen, comfortabel zit als op een gewone fiets en makkelijk mee te nemen is in de kofferbak in opgebouwen toestand. Ook dit is een vouwfiets met een sportief uiterlijk en geschikt voor toertochten. Hij is leverbaar in donkergrijs en heeft 21 versnellingen (derailleur). Deze fiets heeft een gewicht van 14,1 kg.

Dahon vouwfietsen Mu

Dahon Mu N360

Dahon Mu N360De nieuwste versie van de Mu is de Mu N360. De toevoeging N360 verwijst naar NuVinci® N360™ CVT Drivetrain, een nieuw systeem voor versnellingen. Uitleg hiervan is vrij technisch, maar het komt er uiteindelijk op neer dat een fiets die hiermee is uitgerust comfortabeler rijdt en het schakelen naar andere versnellingen zeer eenvoudig is en traploos werkt.. De reden dat dit systeem juist op de Mu serie van Dahon vouwfietsen is toegevoegd, is dat de Mu modellen de populairste modellen zijn van de Dahon vouwfietsencollectie. De Mu N360 is leverbaar in de kleur zwart/mat zilver. Het gewicht van deze Dahon vouwfiets is 14,2 kg.

Dahon Mu P8/ Mu P11 en Mu P27

De Mu P8 staat bekend als een luxe, zeer comfortabel rijdende vouwfiets. Geschikt voor het dagelijks gebruik zoals woon/werkverkeer, stadsvervoer, maar door zijn sportieve opzet ook voor de wat langere tochten. Gewicht van de fiets 11,5 kg. Hij is leverbaar in de kleuren Indigo blauw en cloud wit. Wielmaat is 20 inch. De P11 heeft dezelfde opzet als de Mu P8, heeft echter drie versnellingen meer (derailleurversnelling) en is iets zwaarder in gewicht en is leverbaar in zilver, gewicht 12,8 kg. De Mu P27 tenslotte heeft (uiteraard) 27 versnellingen (derailleur) en is leverbaar in de kleurencombinatie Sunflower geel en Indigo blauw. Gewicht van de Mu P27 is 12,7 kg.

Dahon Mu P8Dahon Mu P11Dahon Mu P27

Dahon Mu Uno

Dahon Mu UnoDe Mu Uno is een Dahon vouwfiets zonder versnellingen en met terugtraprem. Hij is nog makkelijker en sneller op te vouwen, doordat bij het opvouwen geen rekening hoeft te worden gehouden met kabels die in de weg zitten. Het gewicht van de Mu Uno is slechts 9,5 kg.

Dahon Mu XL

Dahon Mu XLDe Mu XL hoort, net zoals de Mu P11 en de Mu P27 thuis onder de categorie vrije tijd en sport van de Dahon vouwfietsen. De Mu XL heeft 8 versnellingen (naaf), weegt 13,1 kg en rijdt zeer comfortabel, waardoor hij zich ook goed laat gebruiken voor langere tochten. De fiets heeft een sportief uitstraling.

Overige Dahon fietsen

Naast alle bovenstaande Dahon fietsen zijn er nog andere (minder bekende) vouwfietsen. Deze kun je vinden op de pagina Overige Dahon vouwfietsen.