Display elektrische fiets

Elektrische fiets computerHet display op de elektrische fiets is een belangrijk onderdeel van je fiets. Deze geeft informatie over de hoeveelheid energie die je accu naar de motor stuurt. De hoeveelheid energie is als je te maken hebt met een fiets die zowel een bewegingssensor als een krachtsensor heeft, afhankelijk van de kracht die je uitoefent op de pedalen. De software die geïnstalleerd is op het display bepaalt uiteindelijk hoe je fiets fietst en daardoor ook hoe groot de actieradius is. De beschikbare functies verschillen nogal per display. Bedenk van tevoren eventueel wat je graag op het display getoond zou willen hebben, dat voorkomt later teleurstellingen.

Zeker bij het optrekken kan het display ervoor zorgen dat de ondersteuning op een goede manier plaatsvindt. Via het bedieningspaneel kun je er namelijk voor zorgen dat het vermogen bij het optrekken voldoende is om de ondersteuning niet te laten wegvallen (je trapsnelheid is immers op dat moment lager), zonder dat je al te veel van de accu vraagt. Dat betekent in feite dat je met het bedieningspaneel van het display ervoor kunt zorgen dat de ondersteuning op ieder moment op het gewenste niveau zit, zonder dat dit meer vermogen vraagt dan strikt nodig is. Het mooiste zou uiteraard zijn als je de fiets qua ondersteuning traploos kunt instellen in iedere gewenste stand.

Soorten displays

Vaste display

Het voordeel van een vast bedieningspaneel is dat deze niet zomaar van de fiets afgehaald kan worden. Daardoor kan het wel het doelwit worden van vandalisme of een poging tot diefstal waardoor het paneel c.q. de contactpunten ervan onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

Afneembare display

Het voordeel van een afneembaar bedieningspaneel is dat je hem er af kan halen, maar ook hier geldt dat dit tevens een nadeel kan zijn. Je zult namelijk als je de fiets stalt, bijvoorbeeld in het centrum van een stad, het bedieningspaneel altijd eraf moeten halen en mee moeten nemen om ervoor te zorgen dat deze niet gestolen wordt.

Functies display elektrische fiets

De functies die je in ieder geval voor het elektrische gedeelte nodig hebt is de weergave van de trapondersteuningsstand en de beschikbare accucapaciteit.

Veel mensen hebben op hun fiets een fietscomputer zitten waarmee ze snelheid, afgelegde afstand en de tijd op vastleggen. Het makkelijkst is dan ook om deze functies ook in het display van je elektrische fiets geïntegreerd te hebben. Als je dat graag wil, vraag daar dan ook naar bij je keuze voor een bepaald type fiets. Gelukkig spelen veel fietsfabrikanten hierop in en bieden talloze functies aan op het display. Kijk wel uit dat het aantal functies wat beschikbaar is, het display niet onleesbaar maken. De functies die men onder andere als extra biedt zijn een kilometerteller, thermometer, klok, gemiddelde en maximale snelheid, rittijd.

Zoals al aangegeven blijft daarbij zeer belangrijk dat het display goed leesbaar is makkelijk te bedienen.