Accessoires ligfiets

Speciaal voor  ligfietsen zijn er allerlei accessoires verkrijgbaar. Omdat een ligfiets toch wel een speciaal soort fiets is, zijn veel accessoires speciaal afgestemd op dit type fiets. Een aantal speciale accessoires noemen we hieronder:

Ligfiets accessoires

Aanhangers

Bob Yak ligfiets aanhangerEen aantal gewone aanhangers zijn ook te gebruiken voor de ligfiets. Let hierop als je een aanhanger koopt. Ook is er een speciale eenwielige aanhanger te koop. Hij heeft een beetje weg van een romeins strijdwagentje, maar handig in gebruik. De koppeling aan de ligfiets gebeurt aan beide kanten van de achteras met een kooi om het achterwiel en een horizontaal draaimechanisme, daarna volgt de tas zelf en het wiel volgt als laatste. Ook qua hoogte klopt hij dus prima bij de ligfiets. De eenwielige aanhanger is te koop van het merk BOB Yak.

Fietstassen

Ook op gebied van fietstassen is er voor de ligfiets van alles speciaal te koop. De fietstassen kun je met banden onder of naast het zitje hangen. Verder zijn er ook zogeheten toptassen te koop, deze hang je achter het zitje. Beschik je op je ligfiets over een bagagedrager dan kun je uiteraard ook fietstassen aanschaffen die je daaraan hangt. Heb je al fietstassen om aan het zitje te hangen, dan kun je deze vaak ook op de bagagedrager bevestigen. Handig zijn ook de zogenaamde bananentassen. Deze tassen hangen onder het zitje. Deze tassen zorgen er tevens voor dat je een beter evenwicht hebt.

Houd er echter wel rekening mee dat veel bananentassen niet waterdicht zijn. Extra plastic zakken of tassen waar je je spullen in verpakt, zijn dus handig. Waar je ook extra op moet letten is dat als je een ligfiets met onderstuur hebt, de bananentas in de weg kan zitten bij het sturen. Een groot voordeel van deze tassen is, dat ze gestroomlijnd zijn samen met de fiets, waardoor ze uiteindelijk zullen schelen bij je snelheid.

Bagagekoffer

Ook bagagekoffers zijn te koop voor de ligfiets. Het grote voordeel hiervan is, dat ze gestroomlijnd zijn en prima waterdicht. De bagagekoffer ligt over het achterwiel heen en heeft aan beide zijden daarvan opbergruimte. Hierdoor kun je veel bagage meenemen. Ligfietsers gebruiken de bagagekoffer bij het woon-werkverkeer ook vaak als opbergplek voor laptop, kleding en reparatiesets.

Laptop

Een aantal merken heeft een speciale laptoptas voor de ligfiets in het assortiment. Toch zijn er ook andere alternatieven om je laptop veilig te vervoeren. Hierboven noemde ik al de bagagekoffer. Verder kun je in sommige toptassen ook laptops vervoeren en zijn er ook ligfietsers die gewone laptoptassen aanpassen om ze passend op de ligfiets te gebruiken. Let er uiteraard wel op, dat de laptop voldoende beschermd wordt rondom met hetzij schuimrubber, hetzij een ander beschermend materiaal en ook waterdichtheid is een vereiste.

Spiegels

Spiegel ligfietsSpiegels zijn er in allerlei soorten en maten, voor op de fiets, op de bril, op je pet of op een fietshelm. De speciale brilspiegel past op ongeveer 90% van alle brilmonturen. Er zijn echter uitzonderingen, waar deze niet past. In dat geval kun je de brilspiegel ook op een pet zetten. Ook zijn er spiegels te koop die je op een fietshelm kunt bevestigen. Als laatste nog de spiegels die je op het stuur kunt bevestigen. Let erop dat je een spiegel koopt die op het stuur past wat op je ligfiets zit. Een onderstuur zit anders in elkaar en werkt anders dan een bovenstuur. De spiegel mag uiteraard geen blokkade vormen voor de wendbaarheid van het stuur. Het zelfde geldt uiteraard ook voor bijvoorbeeld een fietscomputer.

Ligfietsendrager

Voor ligfietsen is een speciale fietsendrager verkrijgbaar voor op je trekhaak van het merk Twinny Load. De ligfietsendrager heeft ruimte voor één driewieler of twee tweewielers. Het is eventueel mogelijk om met een uitbreidingspakket drie tweewielers erop mee te nemen.