Soorten ligfietsen

Ook bij de ligfietsen bestaan er diverse soorten: de klassieke ligfiets, lage racer (lowracer), hoge racer (highracer), velomobiel, trike, roeifiets, buikfiets en een ligfiets voor gehandicapten. Een klassieke ligfiets is meestal ingesteld op een zithoogte van 50 à 60 cm met een zithoek van 30 à 40 graden. Het voorwiel van deze fiets is meestal 20 inch, het achterwiel 26 inch. Dit type ligfiets is meestal voorzien van een spatbord en een bagagedrager en wordt gebruikt als toertochten en het woon-werkverkeer.

Ligfiets soorten

Highracer ligfiets

highracer-ligfietsOp een hoge racer lig je met je rug ver achterover en bevinden je benen zich voor je borst. De wielen van deze ligfiets zijn even groot (26 inch of 28 inch) en je zit hoog, op 50 à 65 cm. Doordat je zo hoog zit, heb je in verhouding een lagere rolweerstand, maar wel een hogere luchtweerstand. Dit kan met tegenwind nadelig werken, omdat het laag bij de grond minder hard waait.

Lowracer ligfiets

M5 Low RacerDe lage racer is een van de populairste ligfietsen onder de snelheidsrijders. Je zit dicht bij de grond, lager dan bij de andere ligfietsen het geval is, zo’n 20 à 30 cm. Er bestaat ook een tussentype van deze fietsen, de semi-lowracer. De zitting staat in een zithoek van 18 à 23 graden, extreem liggend dus. De trapas van deze fietsen zit hoog, waardoor je benen zich voor je borst bevinden en het lichaam zich grotendeels tussen de wielen bevindt. De luchtweerstand is daardoor bijzonder laag. Met de lage racer kun je de hoogste snelheden bereiken, sneller dan de snelste racefiets. Lage racers hebben meestal geen spatborden en geen bagagedrager. De voorwielen van deze fietsen zijn 20 inch, de achterwielen 26 of 28 inch. Sommige lage racers hebben ook een achterwiel van 20 inch. Vanwege de hoge snelheden hebben deze fietsen vaak schijfremmen en vrijwel altijd een bovenstuur.

Velomobiel

velomobielDe velomobiel is een ligfiets die voorzien is van een soort kap, waarmee de fiets vrijwel volledig gestroomlijnd is. Samen met de lage racer is dit de snelste ligfiets.

 Roeifiets

De roeifiets is een ligfiets zonder trappers. Hij wordt aangedreven door een roeibeweging van de fietser met de handen. Sommige roeifietsen hebben geen ketting maar een zogenaamde ‘Snek’ met een rvs-kabel. Er bestaan ook roeifietsen met een ‘Continu Variabele Transmissie’.

Buikfiets

Buikfietsen zijn niet zo bekend en komen ook weinig voor. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen, dat deze niet lekker fietst en is dan ook door de bekendere ligfietsmerken uit de handel gehaald.

Ligfiets voor gehandicapten

Dit is eigenlijk geen apart type ligfiets, maar een ligfiets die aangepast is aan een bepaalde lichamelijke handicap. Een ligfiets met voorwielaandrijving en kantelknikbesturing kan geschikt gemaakt worden voor een bestuurder zonder armen. Als rem wordt dan een terugtraprem gebruikt. Ook zijn er ligfietsen die specifiek met de armen worden aangedreven, zoals de roeifietsen.

Elektrische ligfietsen

Elektrische ligfietsen is uiteraard geen specifiek type ligfiets, zoals de hierboven besproken ligfietsen. Elektrische ligfietsen vind je eigenlijk onder veel hierboven besproken ligfietsen weer terug. En, is het type ligfiets wat je wil kopen, niet als elektrische versie verkrijgbaar, dan is dit op te lossen door je eigen fiets om te laten bouwen naar een ligfiets met trapondersteuning. Voorbeelden van elektrische ligfietsen vind je op de pagina Elektrische ligfietsen