Sparta fietsen

spartaHet fietsmerk Sparta is begonnen in 1917. De oprichters van Sparta zijn de heren Schakel, Verbeek en Krijgsman. Zij begonnen in dat jaar aan de Hoofdstraat in Apeldoorn een groothandel in rijwielen en rijwielonderdelen onder de naam “Verbeek & Schakel”. Dat jaar koopt Sparta ook de merknamen Sparta, Romein en Vaandel. Daarmee begon voor Sparta de fietsenhandel door de verkoop in het groot van fietsen onder deze merknamen. Krijgsman trekt zich een jaar later uit het bedrijf terug.

In 1920 maakt Sparta zijn eerste eigen fiets en in de daaropvolgende jaren komt daar ook de productie van bakfietsen bij. In 1925 is Schakel nog de enige eigenaar van Verbeek & Schakel. Voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook daarna richtte Sparta zich ook op motorfietsen en wordt zelfs de grootste motorfietsenfabrikant in 1950. De fietsproductie heeft bij Sparta daarna een tijd stil gelegen en ook de motorfietsenfabricage stopt uiteindelijk als de bromfietsen van Sparta steeds populairder worden. Vanaf de jaren zeventig keert Sparta weer helemaal terug met fietsen onder eigen merknaam en wordt in die jaren weer het belangrijkste product van de fabrikant. In 1997 wordt het bedrijf opgenomen in de Accell groep (die we ook kennen van de Batavus fietsen).

Sparta E-bikes

Sparta was het eerste en enige merk wat in 1998 met een in serie geproduceerde elektrische fiets op de markt kwam: de spartamet. De huidige collectie elektrische fietsen van Sparta heeft een prima kwaliteit en het vermogen van de trapondersteuning is goed af te stellen. Er zit op veel fietsen ook een eco stand, maar de drie overige standen voldoen ruimschoots aan de verwachtingen. Het wegfietsen met de Sparta gaat geruisloos waarbij de trapondersteuning gelijk meeloopt zonder enige hapering. Heuveltjes en brug op gaan zonder enige moeite.

sparta fietsen_2

Spartamet

sparta fietsen_1

Soorten Sparta fietsen

Daarnaast start Sparta in 1998 met de productie van een ligfiets. Zij is daarmee het tweede fietsmerk wat een ligfiets in het programma opneemt.

Sparta is overigens nog steeds een bekende op het gebied van elektrische fietsen. Dit bedrijf heeft van diverse soorten fietsen een elektrische versie op de markt gebracht.

Daarnaast is het bedrijf ook bekend van de Loekie kinderfietsen.