Bagage op de fiets

Het vervoeren van artikelen op je fiets is soms lastig. Het maakt daarbij niet uit of je het hebt over het meenemen van de dagelijkse boodschappen of over het vervoeren van bagage op je fiets als je met vakantie bent. Gelukkig zijn er goede oplossingen voor het op de juiste manier meenemen van je bagage en zijn er genoeg handige tips en trucs. In dit artikel ligt het accent op het meenemen van bagage op een fietsvakantie.

Vakantiebagage tips

Ga je op vakantie dan zijn er een simpele trucjes om het gewicht van je bagage te verlagen. Gebruik bijvoorbeeld shampoo voor het scheren en het afwassen en kijk eens naar een kabelslot van minder gewicht. Vaak gebruikt zijn fietskarren voor het vervoeren van bagage op een fietsvakantie. Wil je liever geen fietskar, dan zijn er zelfs fietsen te koop die standaard zijn uitgerust met een bagagekoffer van 135 liter (D-Ozmoz). Ga je met de fiets op vakantie, dan zullen onderstaande mogelijkheden voor het meenemen van je bagage vaak een combinatie zijn van een aantal elementen. Let daarbij altijd goed op het totaalgewicht (koffer/tas/zak + bagage zelf). Op de website www.fietsvakantiewinkel.nl vind je handige accessoires en mogelijkheden voor het meenemen van bagage op de fiets.

Aandachtspunten fietsbagage

 • Let op het gewicht van de fietstas, fietskar, fietskoffer etc.
 • Wil je een fietskar gaan aanschaffen, probeer dan de fiets mee te nemen waarop deze bevestigd moet worden.
 • Je bagage wil je graag drooghouden; koop dus voor het vervoer van je bagage spullen van waterdicht materiaal.
 • Gebruik je een fietskoffier op je fiets, check dan of de bijgeleverde bevestiging daarvan op je fiets past en  of je bagagedrager lang genoeg is en ook het gewicht kan dragen.
 • Let ook eens op de mogelijkheden voor het vervoeren van bagage aan de stuurzijde van je fiets (stuurtas).
 • Bedenk van tevoren of het eventueel handig is om bepaalde bagage in bijvoorbeeld een afsluitbare koffer te kunnen doen.

Fietsbagage mogelijkheden

De mogelijkheden voor het vervoeren van bagage op je fiets zijn steeds uitgebreider, omdat steeds meer mensen een fiets als vervoermiddel in de vakantie gebruiken. Ben je van plan om lange afstanden te gaan fietsen op je fietsvakantie, dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over ten eerste wat je zeker mee wil/moet nemen en ten tweede hoe dit op je fiets te plaatsen. Hoe groot moet de koffier, fietskar, de fietstassen zijn waarin je bagage moet passen en wat is het meest geschikt voor jouw doel?

Fietskoffers heb je in diverse uitvoeringen: stevige waterdichte/waterafstotende bekleding, fietskoffers met een harde schaal, enkele fietskoffers, meerdelige fietskoffers. Qua gewicht kan in die varianten nogal wat verschil zitten. Koffers met een harde schaal zijn vergelijkbaar met de koffers die je vaak op scooters ziet zitten. De bevestiging ervan is vrij eenvoudig en meestal universeel.

Fietskoffers zijn verkrijgbaar vanaf een inhoudsmaat van ongeveer 13 liter. Zoek je een hardschalen fietskoffer van aanzienlijk meer inhoud dan 13 liter, dan komt de fietskoffer van D-Ozmoz  bijvoorbeeld in aanmerking. Van dit merk is, behalve een fiets inclusief koffer (zie hierboven) een afsluitbare fietskoffer te koop van 60 l (afmetingen: 60 cm x 53 cm x 41 cm en een gewicht van 10 kg). Deze laatste fietskoffer wordt met bijgeleverd bevestigingsmateriaal op de fiets bevestigd.

Andere opties met een flink lager gewicht zijn bijvoorbeeld driedelige fietskoffers van het merk Contec. Deze zijn van een stevig kunststof materiaal en aan de binnenkant vaak voorzien van een kunststof frame. De koffer bovenop wordt door middel van clip-sluitingen bevestigd op de hangende fietstassen. De totale inhoud van een dergelijke set is ongeveer 53 liter en het gewicht komt rond de 3,3 kg. Heb je minder bagage, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor stevige fietstassen met een flink volume, zonder een koffer bovenop. Fietskoffers zijn op diverse websites online te bestellen.

Een fietskar is niet alleen geschikt voor een fietsvakantie, maar ook heel handig voor het vervoer van je kinderen, het halen van zware boodschappen (als je boodschappen op de fiets doet), noem maar op. Een fietskar is voor het meenemen van je bagage voor een fietsvakantie wel zwaarder. Een voordeel is, dat wanneer je met meer personen op fietsvakantie gaat, je het trekken van de fietskar kunt afwisselen. Je bagage is beter op te bergen en het vervoeren van bagage in een fietskar is voor het fietsen zelf een stuk comfortabeler, omdat er geen zware gewichten op de achterkant en voorkant van je fiets meebewegen. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een fietskar:

 • Neem je fiets mee als je een fietskar aanschaft, zodat je kunt bekijken of de koppeling met je fiets mogelijk is.
 • Let erop dat de onderkant goed waterdicht is.
 • Let op het gewicht van de fietskar.
 • Wil je de fietskar alleen in de vakantie gebruiken, dan is het handig als de fietskar na afloop makkelijk opgeborgen kan worden.
 • Let op het rijgedrag van de fietskar: slingert deze niet te veel.
 • Kijk of je een proefrit kunt maken met de fietskar bevestigd op je fiets en voldoende gewicht erin.
 • Wat zijn de mogelijkheden om je bagage vast te zetten in de fietskar.

Verder is het belangrijk als je een fietskar aangeschaft hebt, dat je deze voor je fietsvakantie ook een aantal keren gebruikt om te wennen aan het rijden ermee, bijvoorbeeld het rijden van bochten, rijden over hobbelige wegen, zandpaden etc.

Koppeling fietskar

fietskar-koppeling-fietsDe koppeling is de bevestiging waarmee de fietskar aan de fiets is bevestigd. De meeste fietskarren worden met een koppeling aan de fiets geleverd. Vaak zit de bevestiging van de fietskar aan de fiets aan de rechterkant van de fiets. Houd hier rekening mee als je ook fietstassen  nog op je fiets hebt zitten. Naast speciale bij de fietskar passende koppelingen, zijn er ook universele koppelingen.

 

 

 

Bagagezak

Een bagagezak is een flexibele meestal waterdichte zak die vooral erg handig is om je kampeerspullen in te doen. De bagagezakken zijn goed te gebruiken in combinatie met twee fietstassen op je bagagedrager. Bagagezakken hebben als voordeel dat ze licht van gewicht zijn; het nadeel is echter dat de meegenomen bagage mogelijk wat minder netjes blijft. Een ander voordeel is dat bagagezakken vaak een stuk goedkoper zijn dan een fietskoffer. Ze worden bijvoorbeeld met behulp van een spin op je fiets bevestigd. Bagagezakken zijn onder andere verkrijgbaar van het merk Ortlieb.

 

Fietstas achter

Je ontkomt bijna niet aan fietstassen als je een fietsvakantie gaat houden. Ook al heb je een fietskar, dan nog is het handig om etenswaren en drinken direct bij de hand te hebben. Ook andere spullen die je mogelijk nodig hebt onderweg kun je het beste in fietstassen opbergen. Gebruik je ook een fietskar en kun je daarin voldoende qua bagage kwijt, dan heb je aan een goed stel waterdichte fietstassen genoeg. Moet een deel van je bagage ook opgeborgen worden in je fietstassen, dan is het belangrijk om extra te letten op stevigheid, een flink volume en een licht gewicht.

Stuurtassen zijn in veel soorten en maten te koop. Ze zijn een prima bergplaats voor de spullen die je direct bij de hand wilt hebben, zoals je papieren, drinken, eventueel wat etenswaren en zaken als een vest of trui, regenkleding etc. Er zijn ook stuurtassen te koop die een transparante bovenkant hebben waarin je bijvoorbeeld een kaart kunt opbergen. Wil je een lader voor een fietscomputer erin opbergen, dan is waterdichtheid, zeker aan de bovenkant, een vereiste.