Fietsvakantie

Een fietsvakantie houden is steeds populairder. Is het de eerste keer dat je een fietsvakantie wilt houden, dan kan het verstandig zijn om in Nederland daarmee te starten, desnoods met een korte fietsvakantie als voorproefje. Je hebt voor een fietsvakantie geen speciale fiets nodig. Een fiets met voldoende versnellingen die stevig genoeg is om eventueel bagage op te laden is prima voor een eerste keer. Het is wel verstandig om voordat je weggaat je fiets een grote beurt te geven bij de fietsenhandelaar, zodat je niet onverhoopt voor dure uitgaven of verrassingen komt te staan.

Fietsvakantie extra’s

Fietsevenementen

Wil je een voorproefje voor een fietsvakantie, dan is het een aanrader om eens mee te doen aan een van de vele fietsevenementen die door het jaar heen georganiseerd worden. Hiervoor kun je terecht op de pagina Fietsevenementen. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt, zodat je altijd op de hoogte bent van de evenementen die de komende periode zullen gaan plaatsvinden.

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie kan met een papieren kaart (kijk voor tips op de pagina Fietskaarthouder), met een app op je smartphone (zie voor meer informatie over navigatie met een smartphones de pagina Fietsnavigatie), of met een fietscomputer die de mogelijkheid van navigatie heeft (zie Fietscomputer). Ook als je een route fietst met behulp van fietsroutebordjes langs de weg (bijvoorbeeld de bordjes van het LFnetwerk in Nederland) is het handig om naast de routebordjes ook te kunnen terugvallen op fietsnavigatie met apps en digitale kaarten voor op de fietscomputer of gewoon de ouderwetse papieren kaarten voor het geval er een bordje mist of om inzicht te krijgen in de afstand die je wilt rijden. In vrijwel heel Europa zijn routes uitgezet om per fiets te rijden. Meer informatie over beschikbare routes kun je vinden op de pagina Fietsroutes.

Fietsvakantie mogelijkheden

Om een fietsvakantie te houden, heb je diverse mogelijkheden. Je kunt natuurlijk alles zelf regelen: de route, je bagage, je hotel, het aantal dagen, maar je kunt ook voor gemak kiezen en bijvoorbeeld kiezen voor een een fietsvakantie waarbij je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd, je hotels worden geregeld, inclusief eventueel het eten ’s avonds en ook het aantal dagen en de route die je rijdt al vast staan. Je kunt natuurlijk ook een alternatieve route rijden waarbij je uitsluitend het begin- en eindpunt aanhoudt van de bij je vakantie horende route. De mogelijkheden voor een fietsvakantie worden per land beschreven voor Europa.

Fietsvakantie bagage

Bagage meenemen op je fiets is mogelijk. Kijk wel van tevoren goed kritisch naar wat je echt nodig hebt en wat je beter toch thuis kunt laten. Overweeg ook, bijvoorbeeld als je op fietsvakantie gaat en er gaan kinderen mee, de koop van een fietskar om bagage in te vervoeren. Verder is het ook mogelijk bij sommige reisorganisaties mogelijk om je bagage te laten vervoeren van hotel naar hotel. Het nadeel hiervan is wel dat je enigszins vastzit aan de route die een reisorganisatie heeft uitgestippeld. Wil je meer informatie over het vervoeren van bagage op je fiets, kijk dan op de pagina Bagage op de fiets.

Fietsvakantie op welke fiets

Misschien heb je wel overwogen om een fietsvakantie in Nederland te gaan houden, maar ben je gelijk weer van het idee afgestapt, omdat je fiets te oud is of er niet geschikt voor lijkt. Een fiets huren is dan een goede optie. Een fiets huren kan tevens een mooie gelegenheid zijn om een fiets uit te proberen die je misschien na je vakantie wilt gaan aanschaffen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een het uitproberen in de vakantieperiode van een elektrische fiets of misschien een mountainbike of een toerfiets die meer geschikt is voor een fietsvakantie. Op veel plekken in Nederland kun je een fiets huren. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op de pagina’s van het land van je bestemming.

Fiets verzekeren

Niet iedereen heeft voor zijn fiets een verzekering afgesloten. Heb je wel een fietsverzekering, dan is deze ook geldig als je in Nederland op vakantie bent. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is je fiets wereldwijd verzekerd, meestal voor een periode van drie jaar. Kijk wel ruim van tevoren na wat de voorwaarden in je lopende fietsverzekering zijn. Is je fiets op dit moment niet, sluit dan in ieder geval een reisverzekering af, waarin ook je fiets meeverzekerd is. Als je met een reisorganisatie in zee gaat voor je fietsvakantie, dan bieden deze vaak bijpassende reisverzekeringen.

Fietsvakantie in Europa

Fietsen in Europa kan heel afwisselend zijn en hoeft zeker niet onder te doen van het fietsen in andere landen in de wereld. Bergachtig landschap, schitterend uitzicht op zee, fietsen langs fjorden, door de natuurreservaten, over oude spoorlijnen. Je vindt het allemaal in Europa. Voor ideeën en mogelijke fietsroutes kun je verder lezen op de pagina Fietsvakantie in Europa.