Fietsvakantie in Europa

Fietsen in Europa is een prima manier om een land van een andere kant te leren kennen. In veel landen in Europa zijn fietsroutes uitgezet langs de mooiste plekken. Fietsen in Europa kun je bijvoorbeeld langs de vele kastelen van de Loire in Frankrijk, langs de kust van Schotland, langs de fjorden in Noorwegen, of bijvoorbeeld een lange fietsroute die je in een aantal etappes doet zoals de Noordzee fietsroute. De Noordzee fietsroute is een fietsroute die langs de kust van Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Engeland en Schotland gaat. Er zijn meer van dit soort lange fietsroutes.

Fietsen in België

Wil je niet te ver weg, maar toch een vakantiegevoel hebben en het liefst fietsen, dan is een fietsvakantie in België een prima idee. België is een aantal jaren geleden de eerste geweest die het systeem van fietsknooppunten heeft opgezet. Inmiddels heeft Nederland ook al weer een aantal jaren dit netwerk (lf-netwerk en fietsknooppuntennetwerk) en sluiten de fietsknooppunten in Nederland ook goed aan op de fietsknooppunten van België.

Wil je fietsen in België, dan kun je er voor kiezen om een fietstrektocht houden. Maar ook heb je de optie om vanaf één vakantieadres iedere dag een andere fietsroute rijden. Dat geldt uiteraard voor ieder land waar je een fietsvakantie wilt houden. Woon je vlak bij de grens van België, dan is het zeker een optie, ook als je wat minder getraind bent, om vanaf je woonadres naar je vakantie-adres te fietsen in België of vanaf je huisadres een fietstrektocht door België te plannen. Kijk voor meer informatie op de pagina Fietsen in België.

Fietsen in Duitsland

Wil je graag in de buurt blijven dan is fietsen in Duitsland een goede optie. Het landschap in Duitsland is wat gevarieerder dan in Nederland, waardoor je ook als mountainbiker bij het fietsen in Duitsland nieuwe uitdagingen tegen zult komen.

Door Duitsland lopen een aantal grote rivieren waar een aantal mooie fietsroutes zijn uitgezet. Fietsen in Duitsland is ook erg leuk rondom Berlijn, de Tour Brandenburg. Dit is een vrij lange fietsroute (dik 1000 km). Bij alle fietsroutes geldt overigens dat je altijd kunt kiezen voor een deel van de fietsroute. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een deel van de Tour Brandenburg, gecombineerd met een aantal dagen Berlijn, al dan niet op de fiets. Voor meer informatie kijk op de pagina Fietsen in Duitsland.

Fietsen in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk biedt mogelijkheden voor culturele tochten langs de vele kastelen die langs de Loire staan. Ook heel leuk als de kinderen meegaan. Verder zijn er mooie tochten door de natuur en is Frankrijk een land waar je redelijk zeker kunt zijn van mooi weer op je fietstocht.

Voor de fietser die in zijn vakantie op zoek is naar meer uitdaging (mountainbikers) is onder andere de Provence een goede optie. Een hele andere optie is op de fiets door Parijs. Wil je meer informatie, kijk dan op de pagina Fietsen in Frankrijk.

Fietsen in Denemarken

Wil je graag op een sportieve manier op vakantie, mooie fietsroutes, veel natuur en rust, dan is een fietsvakantie in Denemarken een aanrader. Denemarken staat bekend als een land waar je kilometers kunt rijden zonder dat je iemand tegenkomt. Denen staan daarnaast bekend als vriendelijke en hulpvaardig.

Fietsen in Denemarken biedt ook veel afwisseling door de vele eilanden waaruit Denemarken bestaat. Een mooie fietstrektocht in Denemarken is bijvoorbeeld de fietsroute van Esbjerg naar Kopenhagen (325 km). Kies je voor iets meer uitdaging dan is de Limfjordroute van 580 km een goede optie. Meer informatie vind je op de pagina Fietsen in Denemarken.

Fietsen in Spanje

Fietsen in Spanje biedt meer dan alleen fietsen in Spanje. Een fietstrektocht richting het pelgrimsoord Santiago de Compostella is, behalve te voet, ook heel mooi om per fiets te doen. Vanuit Haarlem is hiervoor een fietsroute uitgezet.

Denk je erover een fietsvakantie in Spanje te gaan houden, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Vía de la Plata (Zilverroute) van Sevilla naar Santiago (ook een deel van de Pelgrimsroute overigens), Ruta de Don Quijote, een fietsroute van zo’n 82 km die afgeleid is van de reis die Don Quijote (op zijn Spaans) maakte. Neem vooral ook het boek mee om de avonturen van Don Quijote te lezen onderweg.

Ben je in voor avontuur, veel klimpartijen en spectaculaire plaatsen, denk dan eens aan de Canarische eilanden, bijvoorbeeld het vulkanische eiland Tenerife. Meer informatie over deze en andere fietsroutes vind je op de pagina Fietsen in Spanje.

Fietsen in Engeland

Ben je van plan om in een fietsvakantie te gaan doorbrengen in Engeland, denk dan wat groter. Engeland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, ook wel genoemd Groot Brittanië en niet alleen Engeland is heel geschikt om te fietsen, maar ook is fietsen in Ierland, Wales en Schotland zeer de moeite waard.

Je kunt in Groot Brittanië veel kanten op met fietsroutes langs de kust, langs kastelen, of een combinatie daarvan: de fietsroute Coast & Castles), fietsen door de groene natuur van Ierland, fietsroutes door Wales, fietsroutes van kust naar kust (Fietsroute C2C) in Engeland. Op de pagina Fietsen in Groot Brittanië vind je meer informatie onderverdeeld per land van het Verenigd Koninkrijk.

Groot Brittanië heeft daarnaast een enorm aantal uitgezette fietsroutes, zowel nationaal als lokaal en met veel variaties in het aantal kilometers (meestal zijn de routes aangegeven in mijlen). Verantwoordelijk hiervoor is de organisatie Sustrans. Meer informatie hierover en over diverse fietsroutes vind je op de pagina Fietsen in Engeland.

Fietsen in Griekenland

Griekenland begint steeds populairder te worden voor als land voor een fietsvakantie. Het houden van je fietsvakantie in Griekenland kun je op diverse manieren invullen: islandhopping, fietsen op het vasteland van Griekenland (denk aan de Peloponnesos), het eiland waar je vakantie houdt rondfietsen, noem maar op. Er is ook een ruime keus in georganiseerde reizen voor een fietsvakantie in Griekenland. Kos staat bekend als het fietseiland. Kijk voor meer informatie op de pagina Fietsen in Griekenland.

Fietsen in Noorwegen

Een fietsvakantie in Noorwegen: fjorden, moeilijke beklimmingen, kou? Dat kan, maar fietsen in Noorwegen is ook fietsen door een schitterende natuur op goede aangelegde fietspaden. Voor een fietsvakantie is zeker een aanrader het fietsen van de bekendste fietsroute de Rallarvegen van Geilo naar Voss. Dit is een route van 210 km deels bergafwaarts, altijd prettig. Volgens de informatie is dit eigenlijk een fietsroute die iedere fietser een keer zou moeten fietsen. Zorg er in ieder geval voor dat als je kiest voor een fietsvakantie in Noorwegen dat je in ieder geval warme kleding ook bij je hebt en regenkleding. Over deze en andere routes vind je meer informatie op de pagina Fietsen in Noorwegen.

Fietsen in Zweden

Voor je fietsvakantie in Zweden kun je ook gebruik maken van een fietsknooppunten: de Sverigeleden. De Sverigeleden is een fietsroutenetwerk die gebundeld is in drie fietsgidsen voor Zweden. Het handige van de boekjes is, dat de kaarten erin Zweden volledig weergeven. Je kunt zelf op die manier een route door heel Zweden uitstippelen. De routes zijn bewegwijzerd. Er zijn verschillende organisaties die fietsreizen in Zweden aanbieden. Meer informatie over specifieke tochten die je kunt rijden, kun je vinden op de pagina Fietsen in Zweden.

Fietsen in Oostenrijk

Bij een fietsvakantie in Oostenrijk moet je niet alleen denken aan moeilijke beklimmingen. Oostenrijk heeft voldoende vlakke gedeeltes waar je prachtige fietsroutes vindt. Uiteraard zijn er voldoende bergen voor de meer geoefende fietser en voldoende uitdaging daarmee voor de mountainbiker.

De regio’s Opper-Oostenrijk (met de Donau), Burgenland en Neder Oostenrijk bieden genoeg mogelijkheden voor fietsen in Oostenrijk om een rustige niet al te zware fietstocht te maken. Wil je toch hogerop, dan is het Salzburgerland de aangewezen plek. Meer informatie vind je op de pagina Fietsen in Oostenrijk.

Fietsen in Zwitserland

Evenals Oostenrijk kent ook een fietsvakantie in Zwitserland bergen en dalen met bijbehorende bergachtige fietsroutes en mooie minder moeite kostende fietsroutes door dalen. Wil je een fietsen in Zwitserland door de bergen, maar ben je niet zo geoefend, dan is het een optie om in Zwitserland zelf een elektrische fiets te huren, bijvoorbeeld van het merk Flyer (een Zwitsers fietsenmerk, gespecialiseerd in elektrische fietsen).

Het gebied rondom de Bodensee is het makkelijkst te fietsen en zeker niet minder mooi dan een fietstocht door de bergen. In Zwitserland vind je op diverse plekken fietsroutes die makkelijk te fietsen zijn voor minder getrainde fietsers. Meer informatie over deze routes vind je op de pagina Fietsen in Zwitserland.

Fietsen in Bulgarije

Een fietsvakantie in Bulgarije is niet voor iedereen direct voor de hand liggend. Bulgarije is echter druk bezig om ervoor te zorgen dat ook fietsers daar beter en prettiger kunnen fietsen. De wegen in Bulgarije zijn goed bewegwijzerd.

Houd er wel rekening mee dat er buiten de steden weinig hotels zijn. Kamperen mag overal en wil je niet kamperen, dan kun je er ook voor kiezen om bij mensen thuis te slapen. De Bulgaren zijn in dat opzicht erg gastvrij. Meer informatie over eventuele fietstochten in Bulgarije lees je op de pagina Fietsen in Bulgarije.

Fietsen in Hongarije

Een fietsvakantie in Hongarije is een leuke aanrader, maar helaas zijn er nog niet veel speciale fietspaden in Hongarije. Daar wordt wel aan gewerkt. Dat Hongarije toch opgenomen is, heeft te maken met een hele bekende fietsroute van Wenen naar Budapest. Deze route maakt deel uit van de overbekende en prachtige Donauradweg.

Meer informatie is te vinden op de pagina Fietsen in Hongarije. Wil je meer informatie en een totaaloverzicht over de Donauradweg, kijk dan op de pagina Donauradweg.