fietsen op kosFietsen in Griekenland

Een fietsvakantie in Griekenland kan veel kanten opgaan. Je kunt je vakantie houden op een bepaald eiland en het hele eiland rondtrekken. Je kunt ook gaan eilandhoppen en op de fiets meerdere eilanden gaan verkennen. Eilanden die erg geschikt zijn om op de fiets te verkennen zijn onder andere Kos, Rhodos en Corfu. Wil je meer op het vaste land blijven, dan is het schiereiland Peloponessos een goede optie.

Tips fietsen in Griekenland

  • Griekenland kent geen fietsroutenetwerk zoals veel andere Europese landen, ook het aantal uitgezette fietsroutes is vrijwel nihil. Via internet zijn er soms nog wel interessante routes te vinden. Kijk bijvoorbeeld op wikiloc.com en zoek naar fietsen en Griekenland.
  • De wegen zijn in Griekenland wel geasfalteerd, maar een goed stuk weg wil helaas niet zeggen dat als je de volgende bocht hebt gehad, het volgende stuk weg ook goed is. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld met een flinke snelheid een berg afrijdt.
  • Vermijd zoveel mogelijk doorgaande wegen; gebruik de binnendoor wegen, al zijn die misschien wat minder goed.
  • Grieken staan niet bekend om hun rustige rijgedrag.
  • Fietsen in Griekenland na zonsondergang is wat anders dan in Nederland. Griekse wegen zijn veel minder goed verlicht. Zorg er dus voor dat je als het donker wordt en je verwacht nog te moeten fietsen, je altijd goede verlichting op je fiets hebt.
  • Vergeet vooral nooit om voldoende drinken voor onderweg mee te nemen. Bij voorkeur in de vorm van een gekochte fles water. Drinkwater uit de kraan is in Griekenland niet aan te raden.
  • Ga je echt een dag op pad op de fiets, ontbijt dan ook goed. De basis heb je daarmee zeker gelegd.

Fiets in Griekenland

Net zoals voor ieder land kun je ook voor een fietsvakantie in Griekenland kiezen voor het meenemen van je fiets (in het vliegtuig, de auto of desnoods de trein of de bus) of voor het huren ter plekke.

Een fiets huren in Griekenland is vrijwel overal mogelijk. Let wel goed op de kwaliteit van de verhuurde fietsen en de service die de fietsenverhuurder biedt, zoals bijvoorbeeld het ophalen van jou en je fiets als je ergens strandt vanwege een mankement. In dit geval is een hoge prijs vaak een aanwijzing dat de kwaliteit en de service goed zijn.

Ook in Griekenland is het steeds makkelijker om een elektrische fiets te huren, bijvoorbeeld via go4bike. Op de Nederlandstalige website kun je hierover meer informatie vinden. Huur je een fiets in Griekenland zelf en ben je van plan om te gaan islandhoppen, informeer dan vantevoren bij de fietsverhuurder of deze ermee akkoord is dat de fiets meegaat naar een ander eiland (ook in verband met de verzekering).

Fiets meenemen naar Griekenland

Je fiets meenemen naar Griekenland is altijd een optie, zeker als je met de auto naar Griekenland gaat. Tussen de eilanden varen vaak veerdiensten die tevens auto’s vervoeren. Houd er wel rekening mee, dat als je na het hoogseizoen gaat, de veerdiensten mogelijk minder zullen varen. Informeer hiernaar vooraf.

Vliegtuig naar Griekenland

Ga je met het vliegtuig naar Griekenland, dan gelden voor je fiets een aantal regels. Je fiets valt onder de 20 kg bagagevrijstelling en je zult hem in een fietsdoos of fietshoes moeten verpakken. Voor de exacte regels kijk op de pagina Fiets in het vliegtuig en raadpleeg zeker voordat je op weg gaat de sites van de vliegmaatschappij nogmaals voor alle zekerheid.

Trein naar Griekenland

Wil je je fiets meenemen met de trein naar Griekenland, dan geeft de treinreiswinkel (www.treinreiswinkel.nl) als optie een treinreis naar Venetië, waarna je in Venetië op de boot stapt naar Athene. Van daaruit kun je weer verder per boot naar de diverse eilanden die niet per weg te bereiken zijn.

Op de website www.greekferries.gr vind je de mogelijkheden voor overtochten en kun je deze reserveren. In het hoogseizoen varen er dagelijks boten af naar de diverse eilanden. Buiten het hoogseizoen wat minder en kan het zijn dat door het weer de boot later of niet vaart.

Fietsroutes in Griekenland

Specifieke routes zijn er vrijwel niet in Griekenland, zelfs niet op het eiland Kos, waar toch wel veel gefietst wordt. Een aantal leuke ideeën voor fietstrektochten door Griekenland op hetzij het vaste land hetzij verschillende eilanden kun je vinden op de pagina Fietsroutes Griekenland.