fietsroute kosFietsroutes Griekenland

Fietsroutes in Griekenland zijn er genoeg te vinden. Fietsen in Griekenland is wel iets wat meer door toeristen gedaan wordt, dan door de Grieken zelf. De wegen zijn over het algemeen redelijk goed te noemen, ook op de Griekse eilanden, maar kijk wel goed uit, zeker bij een afdaling dat je niet onverwacht gaten in het wegdek tegenkomt. Het onderhoud aan de wegen is wat minder.

Fietsen op de eilanden in Griekenland

Fietsen op de eilanden kun je doen op drie manieren. Enerzijds kies je een eiland uit en maak je daar of een fietstrektocht en trek je dus van dorp naar dorp. Zorg er overigens altijd wel voor dat je voldoende drinken bij je hebt. De tweede manier is een vakantiebestemming kiezen op een eiland en iedere dag een ander deel van het eiland per fiets gaan verkennen. En de laatste manier is het islandhoppen, waarmee je over diverse eilanden gaat fietsen. Doe je dit met een huurfiets, informeer dan wel vooraf of je de gehuurde fiets op het eerste eiland mee mag nemen naar het volgende eiland.

Fietsen op Kos


Op het eiland Kos zitten veel fietsverhuurbedrijven. De kwaliteit van de fietsen kan nogal uiteenlopen. Vaak hebben de wat duurdere bedrijven ook betere fietsen en een betere service. Veel fietsverhuurbedrijven, of anders toeristische winkeltjes hebben fietskaarten waar genoeg ideeën voor leuke trips op staan.

Het eiland Kos is een vrij vlak eiland, misschien dat het daarom wel bekend staat als een goed eiland om te fietsen. Vooral het noordelijke deel van het eiland is vrij vlak. De rest van het eiland is iets heuvelachtiger, maar nog steeds goed te doen. Ook fietsroutes op Kos is moeilijk aan te komen, wel liggen er over het hele eiland fietspaden die volledig vrij liggen van de weg.

Wil je gaan fietsen op Kos, maar is je conditie niet zo best, dan kun je altijd nog overwegen om een elektrische fiets te huren. Ook die zijn op Kos steeds meer te huur. Informeer dan wel gelijk naar mogelijke plekken waar je je accu op kunt laden. Voor het fietsen op Kos kun je gebruik maken van de diverse fietspaden die zijn aangelegd. Zowel in Kos stad zelf, als ook elders op het eiland.

Een leuke fietsroute op Kos is bijvoorbeeld om vanuit Kos Stad naar Psalidi te fietsen over een fietspad, maar ook van Kos-stad naar Tigaki. Deze laatste is een tocht van 9 km waarbij je langs de kust rijdt, deels over een fietspad en een klein gedeelte over de weg. Onderweg kom je diverse fruit- en groenteboeren tegen waar je verse groente en fruit direct van het land kunt kopen. Fiets je de route naar Tigaki, dan kun je daarna nog doorrijden naar Marmari, helaas niet over een fietspad, maar over de weg. Let dus goed op!

Fietsen op Rhodos


Rhodos is het Griekse eiland wat de meeste zonuren per jaar heeft. Rhodos is wel wat heuvelachtiger dan Kos om te fietsen. Je hebt dus een iets betere conditie hiervoor nodig. Ook voor dit eiland geldt dat er moeilijk aan uitgezette fietsroutes te komen is.

Ben je een recreatieve fietser, dan kun je het beste het binnenland van Rhodos mijden. Het binnenland is vrij heuvelachtig en er moet veel geklimd worden. Voor mountainbikers is dit een ideaal gebied. Fiets je liever over wat minder heuvelachtig terrein, dan is vooral het noorden van Rhodos aan te raden.

Het dorp Kalavarda is het vertrekpunt voor veel fietsers en er zijn ook veel fietsverhuurbedrijven die een goede service bieden. Op de site van de reisorganisatie www.snp.nl is onder andere te lezen dat via hun hybride fietsen en e-bikes gehuurd kunnen worden. Ook de organisatie Cycletours geeft die mogelijkheid. Vermoedelijk zullen er meer bedrijven zijn die die mogelijkheden bieden.

Leuk om te doen is een tocht langs de kust van ongeveer 31 km vanaf Kalaverda. Ook dit is geen uitgezette route, neem dus een kaart van het eiland mee. Bezoek dan onderweg de Vlindervallei  Petaloudes. Verder is er nog een route van ongeveer 35 km naar het kasteel van Kritinia. Lunchen kun je dan bijvoorbeeld in het havenstadje Kamiros Skala. Onderweg schitterende uitzichten.

Fietsen op Corfu


Corfu mag dan wat minder zonuren per jaar hebben, het is wel een eiland waar je lekker kunt fietsen in een kleurrijk en divers landschap. Vooral doordat Corfu een vrij langgerekt eiland is, is het leuk om een fietstrektocht over het eiland te maken. Ook zonder fietsroutes is dit prima te doen en volgens diverse fietsers zelfs in één week.

Een aantal reisorganisaties bieden deze optie, zoals www.eigenwijzereizen.nl. De bagage wordt voor je vervoerd en de hotels zijn geregeld. Bij deze organisaties zijn vaak wel fietsroutes voorhanden die door hen zelf zijn samengesteld. Wil je toch liever zelf op pad, dan zijn er ook diverse mogelijkheden voor zowel de recreatieve fietser als de wat meer geoefende.

Voor de meer recreatieve fietser is een ritje rond de Vlakte van Ropa een goede optie. Deze vlakte ligt in het centrale deel van Corfu. Dit gehele gedeelte van Corfu staat overigens bekend als goed fietsbaar gedeelte. Ga je meer naar het noorden, dan wordt het landschap al wat heuvelachtiger en zit er hier en daar een flinke klim.

Met name in het zuiden is het landschap echt bergachtig en heb je een goede conditie nodig. Leuk om te bezoeken op het eiland is het paleis van Sissi, keizerin van Oostenrijk: Achilleion. Het paleis ligt ongeveer 15 km ten zuiden van Kerkyra op Corfu in het centraal gelegen gedeelte. Een leuk onderdeel van een mogelijke fietstocht. Wil je overigens toch in het zuiden fietsen, denk er dan eens aan om een elektrische fiets te huren. 

Fietsen op Kefalonia


Kefalonia is een van de eilanden die deel uitmaakt van een fietsreis waarbij je diverse eilanden aandoet. Deze 8-daagse eilandhop fietstrektocht is te boeken via reisorganisatie www.kras.nl. Je begint daarbij op Zakynthos en gaat via Kefalonia en Ithaka weer naar Zakynthos terug. Op de diverse eilanden maak je eveneens fietstochten, totaal ongeveer 200 km of 130 (als je je vrije dag aan luieren besteedt).

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen Kefaolina te gaan verkennen. Dat kan op een normale fiets, maar ook hier op een elektrische fiets. Kefalonia is een relatief onbekend eiland, wat een aantal jaren geleden vrijwel uitsluitend door de Grieken als vakantiebestemming werd gebruikt. Tegenwoordig vind je er ook steeds meer buitenlandse toeristen. Het eiland zelf biedt vooral veel natuurschoon en rust en ook de nodige bergen. Kefalonia is geschikt voor de recreatieve fietser, maar de meer sportieve fietser zal hier echt op zijn plaats zijn. Leuk om te bezoeken als je op het eiland bent is het zoetwatermeer en een duizenden jaren oude grot. Kefalonia werd vooral bekend door de film Captain Corelli’s Mandolin die zich op dit eiland afspeelde.

Fietsen op Zakynthos (of Zakinthos)


Zakynthos ligt in het zuiden van de Ionische Zee. Zakynthos is niet alleen interessant om mooie fietstochten te maken om het eiland te verkennen, maar is ook interessant voor de mountainbiker en de racefietser. Zakynthos of Zakinthos staat vooral bekend als bloemen- en vogeleiland, maar ook om zijn schildpadden en de blauwe grotten.

Ben je een wat geoefender fietser, dan is het zeker de moeite waard om de bergdorpjes op Zakinthos te bezoeken. In de dorpen zelf zijn nog veel oude ambachten te vinden en op weg ernaartoe kom je regelmatig kuddes schapen en geiten tegen.

Voor de wat minder geoefende fietser is vooral het zuidoosten van het eiland Zakynthos interessant. Dit gedeelte is vrij vlak en goed te fietsen. Een leuke fietstocht om te maken is bijvoorbeeld vanuit Laganas richting Zakynthos stad rijden en na Zakynthos stad door te rijden over de kustweg naar de plaatsjes Tsilivi en Alikés. Een andere optie is om vanaf Laganas naar het schiereiland Skopós te fietsen. Onderweg kom je diverse strandjes tegen. Lekker om even een frisse duik te nemen of even te pauzeren. Vanaf Zakynthos stad kun je eventueel de boot nemen naar de Peleponessos.

Fietsen op het Griekse vasteland

Griekenland bestaat voor een groot deel uit eilanden. Deze eilanden zijn ook de voornaamste toeristentrekpleisters. Maar ook op het vasteland zijn er mogelijkheden voor fietsen in Griekenland. Onder andere de Peloponnesos leent zich prima voor het maken van een fietstrektocht met vooral een culturele achtergrond en veel oudere steden.

Fietsroutes Peloponnesos


In de Peloponnesos vind je veel bergen, maar ook mooie groene valleien en belangrijke historische steden. Houd je van geschiedenis, dan is het fietsen daar zeker de moeite waard. Vooral de oude delen van Messene en Korinthe en ook de plaats Sparta zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.

Een fietstocht maken door de Loúsioskloof is zeker een aanrader, niet alleen vanwege de kloof zelf, maar ook de route erheen is prachtig. Fietsen op (of is het in?) de Peloponnesos geeft veel variatie, maar ook is het handig om een aardige conditie te hebben.

Op de Peloponnesos veel klimpartijen, de ene wat meer dan de andere. Wel vind je op  de Peloponnesos veel oude cultuur en ook veel natuurschoon. Neem als je gaat fietsen zeker wel genoeg drinken mee. Deze streek staat ook bekend om zijn hoge temperaturen. Verder is een apparaatje of anderszins om honden af te schrikken ook geen overbodige luxe.