Fietsroutes in Nederland

In Nederland zijn veel fietsroutes te vinden. Misschien niet de bekendste, maar wel de meest veelzijdige zijn de landelijke fietsroutes van het LF-netwerk en de meer lokale fietsroutes van het fietsknooppuntennetwerk, beide onder beheer van het Landelijke Fietsplatform. Naast deze fietsroutes zijn er ook tal van andere fietsroutes in Nederland te vinden, bijvoorbeeld kastelenroutes, molenroutes en pannenkoekenroutes.

Fietsroutes knooppuntennetwerken

Fietsroutes in NederlandHet LF-netwerk is de landelijke versie van fietsroutes. Fiets knooppunten is de lokale versie, waarmee je kortere meer lokaal gerichte fietsroutes kunt fietsen. De routes van het LF-netwerk worden beheerd en onderhouden door het Landelijk Fietsplatform. Voor beide knooppuntennetwerken geldt dezelfde werkwijze. Bekijk eerst voor jezelf of je van tevoren al wilt bepalen hoeveel kilometer je wilt gaan fietsen en of je vooraf wilt weten waar je langs komt.Zo ja, dan werkt het als volgt:

Online

  • Open de website www.nederlandfietsland.nl/fietsrouteplanner.
  • Vink als je een rondje wilt fietsen de optie plan een rondje aan.
  • Geef beginpunt en eindpunt aan (dat is bij een rondje dezelfde plek) en laat de computer de route uitrekenen.
  • Op de gegenereerde kaart worden de knooppunten aangegeven en de route naar het eerste knooppuntenbordje met het aantal kilometers.
  • Je hebt nu de mogelijkheid om de GPS-gegevens te downloaden en op je fietscomputer te zetten of om de routebeschrijving uit te printen.

Met een app op je smartphone

Heb je een smartphone dan is het eigenlijk nog simpeler. Voor Android heeft het Fietsplatform een gratis app: Fiets! en voor iPhone betaal je hiervoor eenmalig 2,69 euro. Op de app wijst het systeem zich vanzelf en zul je ook naast een routebeschrijving met knooppuntennummers een beschrijving krijgen naar het eerste knooppuntenbordje. Wil je een vooringestelde route, dan hoef je alleen maar het nummer van de route op te geven en kun je de route in je smartphone opslaan.

Met een papieren fietskaart

Wil je liever gebruik maken van een papieren kaart en beschik je over een fietskaarthouder, dan is de kans groot dat er een apart vakje op de kaarthouder zit waarin je een uitwisbaar kaartje kunt plaatsen (bij de kaart meegeleverd) waarop je de te volgen knooppuntennummers opneemt. Onderweg kun je uiteraard altijd veranderen van route.

Bovenstaande werkwijze geldt zowel voor de landelijke fietsroutes als voor de meer lokale fietsroutes.

Wil je gewoon in de buurt beginnen met fietsen, zoek dan eerst via de app of via de website het dichtstbijzijnde knooppuntbordje op en laat jezelf verrassen. Handig is het dan wel om een kaart of een app met de knooppunten bij je te hebben, zodat je de route die je rijdt kunt volgen.

Fietsroutes LF-netwerk

De fietsroutes van het LF-netwerk zijn over het algemeen langer (als je ze totaal wilt volgen) dan de lokale fietsroutes. Voorbeelden van landelijke fietsroutes van het LF- netwerk zijn de North Sea Cycle Route,

Lokale knooppuntennetwerken

Ook de knooppuntennetwerken vallen inmiddels onder Fietsplatform, waardoor ook de bewegwijzering hiervoor overal op dezelfde manier plaatsvindt. De knooppuntenroutes sluiten ook aan op de routes van het LF-netwerk, zodat je onderweg van het ene netwerk naar het andere zou kunnen wisselen. Inmiddels zijn er zo’n 50 regionale knooppuntennetwerken in Nederland.

Thema fietsroutes in Nederland

Met gebruikmaking van de bestaande knooppuntennetwerken zijn er ook diverse thematische fietsroutes uitgezet in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de kastelenroutes, de molenroutes, merenroutes. Ook voor deze routes geldt dat je ze online en op een app kunt downloaden, bekijken en gebruiken. Het verschil met de bovenstaande fietsroutes is dat er een bepaald thema aan de route verbonden is. De informatie over deze thematische fietsroutes is te vinden op de website www.route.nl en de app route.nl (voor iPhone en voor Android beschikbaar).

Andere fietsroutes in Nederland

Er zijn meer organisaties of persoonlijke initiatieven voor fietsroutes in Nederland.  De ANWB is een van de organisaties die fietskaarten heeft door heel Nederland waarop je je eigen fietsroute kunt uitzetten, maar waarin ook de LF-netwerken (voor de landelijke fietsroutes) en lokale fietsknooppuntennetwerken zijn aangegeven.

De provincie Drenthe heeft op de website www.drentslandschap.nl fietsroutes (en wandelroutes) aangegeven.

Een ander meer persoonlijk initiatief is te vinden op de website www.menteraroute.nl. Op deze website diverse fietsroutes door het Wold-Oldambt, een cirkel van plaatsen in de provincie Groningen. Hier vind je onder andere de Zee- en Veenrijkenroute en de Molenroute. Meer informatie over plaatselijke en provinciale initiatieven voor fietsroutes is altijd verkrijgbaar bij het VVV.