Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland kan natuurlijk elke dag. Hier gaat het meer om het fietsen in Nederland in de vakantie. Je kunt daarbij gebruik maken van de vele routes die uitgezet zijn door het LF-netwerk (de nationale routes) of door meer lokaal te blijven en gebruik te maken van de knooppuntroutes. Het is een geheel andere manier om je eigen land te leren kennen en plekken te bezoeken waar je normaal gesproken misschien niet zo gauw komt. De enige voorwaarde is dat je zorgt dat je regenkleding meeneemt.

Fietsvakantie mogelijkheden

Om een fietsvakantie in Nederland te houden, heb je diverse mogelijkheden. Je kunt natuurlijk alles zelf regelen: de route, je bagage, je hotel, het aantal dagen, maar je kunt ook voor gemak kiezen en bijvoorbeeld kiezen voor een een fietsvakantie waarbij je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd, je hotels worden geregeld, inclusief eventueel het eten ’s avonds en ook het aantal dagen en de route die je rijdt al vast staan. Natuurlijk kun je daarin nog enigszins zelf invulling geven door bijvoorbeeld een alternatieve route te kiezen met wel hetzelfde begin- en eindpunt. Verder kun je kiezen voor de wat grotere routes van het LF-netwerk, maar ook de kleinere lokale routes kun je gebruiken. Een combinatie tussen beide is ook mogelijk. Onderweg kun je uiteindelijk zelf bepalen hoe lang de route is die je wilt rijden. Verder heb je ook in Nederland diverse uitgezette vaste routes.

Dorpen en steden nabij de Eems

In Groningen vind je onder andere de route die door dorpen en steden bij de Eems rijdt. Een route van 40,1 km dwars door het polderlandschap van Groningen. Je kunt vanuit de route ook richting de Eemshaven rijden en verder langs de zee terug. Om de route te fietsen, kun je elektrische fietsen huren, wat met winderig weer zeker geen overbodige luxe is.

Leiden-Ermelo etappe

Beginnen in de Randstad en eindigen in het bosachtige Ermelo, dwars door het polderlandschap, en door de natuurgebieden van Nederland. Een mooie route van 125 km die in ongeveer twee dagen rustig aan fietsen leuk is om te doen. Mooie plaats om te overnachten en ongeveer op het midden van de route is Loosdrecht met de Loosdrechtse plassen.

LF-netwerk fietsroutes

Het LF-netwerk is een netwerk van fietsroutes, verspreid over heel Nederland. Veel van de fietsroutes lopen door meerdere provincies en sluiten onderweg ook aan op de meer lokale knooppuntroutes. De naam LF komt van landelijke fietsroutes. Het gehele netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd en is ontwikkeld door het fietsplatform.

Knooppuntroutes zijn meer lokale routes. Ook deze routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Beide fietsroutes worden steeds meer gesynchroniseerd met elkaar, waardoor je op veel palen zowel LF-netwerkroutebordjes tegenkomt als knooppuntroutebordjes en je vrij makkelijk van de ene route naar de andere kunt switchen.