Fietsen in Frankrijk

Als je gaat fietsen in Frankrijk, dan zijn er diverse mogelijkheden. Fietsen langs de loire bijvoorbeeld (de Fietsroute Loire à vélo), kortere fietstochten maken vanuit je vakantieadres, een lange fietstrektocht langs de Atlantische oceaan ((La Velodyssé).

Er worden door veel reisorganisaties ook reizen georganiseerd met als speciaal thema Fietsen in Frankrijk. Vaak heb je dan de mogelijkheid om je bagage ter plekke te laten vervoeren. Een fiets zit vaak bij een dergelijke reis in, bijvoorbeeld een elektrische fiets. Je kunt natuurlijk ook alles zelf regelen. Frankrijk heeft veel mogelijkheden door een enorm netwerk aan uitgezette fietswegen die volledig autovrij zijn.

Een fiets huren ter plekke is zeker in Frankrijk geen probleem. Verder kun je het fietsen in Frankrijk behalve als fietsvakantie ook zien als voorbereiding op een mogelijke deelname aan de Alpe D’Huez.

Tips fietsen in Frankrijk

  • Fietspaden zijn in Frankrijk een ander begrip als in Nederland. Een fietspad is een strook op de weg die gescheiden wordt van de plek waar de auto’s rijden met een stippellijn. Wil je echt op fietspaden rijden (zoals in Nederland, maar dan nog beter eigenlijk) dan moet je op zoek naar de Voie Verte.
  • In Frankrijk heb je zogenaamde Groene wegen of Véloroutes. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen voie verte (fietspaden die alleen voor fietsers zijn en ononderbroken doorlopen (ook in de steden), wegen met weinig autoverkeer, fietsstroken en fietspaden. de steden. Er zijn minder fietspaden in Frankrijk als in Nederland. Vaak fiets je op de weg en is het fietsgedeelte afgescheiden van de rijbaan met een stippellijn. Ook mag je op de busbaan fietsen.
  • Een fietshelm is in Frankrijk verplicht voor kinderen en volwassenen.
  • Zorg als je op pad gaat, dat je altijd voldoende te drinken bij je hebt.
  • Heb je een elektrische fiets of huur je een elektrische fiets, zorg er dan voor dat je vooraf checkt waar de oplaadpunten zijn in de buurt.

Fiets in Frankrijk

Als je gaat fietsen in Frankrijk, zijn er diverse mogelijkheden voor het meenemen van je fiets  of het huren van een fiets. Huren van een fiets zit, als je een georganiseerde reis maakt, vaak bij de reis inbegrepen, evenals over het algemeen een goede service. Huur je een fiets in Frankrijk, let dan goed op de kwaliteit van de fiets en de service die geboden wordt.

Fiets in het vliegtuig

Wil je je fiets meenemen met het vliegtuig, check dan de pagina Fiets in het vliegtuig. Hierop staan de voorwaarden per vliegmaatschappij.

Fiets in de trein

Je fiets meenemen in de trein kan ook vrijwel altijd. Check voor de internationale treinen de pagina Fiets in de trein. Neem als je twijfelt altijd contact op met de vervoersmaatschappij. Check sowieso vooraf altijd nog even de voorwaarden en kijk ook ruim van te voren of er voor je fiets geen plek gereserveerd moet worden.

Fiets in de bus

Via bijvoorbeeld Cycletours, een Nederlandse reisorganisatie is het ook mogelijk om je fiets in de bus mee mee te nemen naar Frankrijk. Met de fietsbussen van Cycletours is het mogelijk om op diverse plekken op te stappen in Nederland en ook op diverse plaatsen in Frankrijk, zoals de Loire, in de Ardèche, in de Provence, etc. Kijk voor meer informatie op www.cycletours.nl.

Fiets in de auto

Je kunt daarbij nog de keuze maken tussen zelf autorijden naar Frankrijk of de auto op de autotrein zetten. In het laatste geval is het belangrijk om de voorwaarden voor de afmetingen goed door te kijken in verband met de fietsen die je eventueel mee wilt nemen.

Zit de fietsdrager op de trekhaak, dan is er geen beperking. Staan de fietsen op de auto, dan zullen de fietsen liggend op de auto moeten en stevig moeten worden vastgebonden, vanwege de beperkte afmetingen die ieder voertuig mag hebben. Voertuigen met fietsdragers kunnen overigens alleen telefonisch worden geboekt voor een autoslaaptrein. Kijk op de website www.dbautozug.de voor meer informatie.

Fietsroutes in Frankrijk

Fietsroutes in Frankrijk zijn er genoeg. La Vélodyssée is een fietsroute langs de Atlantische oceaan van Groot Brittannië en Frankrijk tot aan de grens van Spanje, een afstand van totaal 1200 km. Veel fietsroutes in Frankrijk gaan over de zogenaamde groene wegen (Voie Verte). Deze voie vertes lopen zelfs door tot in de grote steden. Een Voie Verte is een volledige autovrije en ononderbroken fietsweg, waardoor fietsen in Frankrijk met kinderen heel goed mogelijk is.

Fietsroute La Vélodyssée


La Vélodyssée is een fietsroute van in totaal 1400 km, startend in Groot Brittannië en doorlopend tot aan de grens van Frankrijk en Spanje, langs de Atlantische kust. La Vélodyssée is opgebouwd uit 15 trajecten. De volledige fietsroute is beschikbaar voor GPS en op de website www.velodyssey.com is uitgebreide informatie te zien over de trajecten, suggesties voor overnachten, eventuele lastige onderdelen en allerlei andere praktische informatie.

Fietsroute Loire à vélo of Fietsen langs de Loire


De fietsroute Loire à vélo, beter bekend in Nederland onder de naam Fietsen langs de Loire, is een fietsroute die begint bij Cuffy (bij Nevers) en eindigt bij de Atlantische oceaan bij de plaats St. Brévin-les-Pins. De route is in totaal 80 km lang en gaat volledig langs de rivier de Loire.
Met de fietstocht Fietsen langs de Loire kom je onderweg langs schitterende kastelen (die ook vrijwel allemaal te bezoeken zijn), je fietst door gevarieerde landschappen en op diverse plekken langs de route kun je wijnen uit de streek de Loire proeven.

Fietsen in Frankrijk-Loire a veloDe fietsroute zelf bestaat uit een groot aantal korte routes die goed met kinderen te fietsen zijn (bijvoorbeeld een tocht van 14 km Blois – Chambord – Blois, waarbij je rond fietst of een iets langere route van 38 km Saint Dye – Chambord – Saint Dye, ook in een ronding. Logies en verblijf kun je zelf regelen en ook is het mogelijk om via een fietsverhuurbedrijf je bagage te laten vervoeren als je een langere tocht of een trektocht wil maken (zie bijvoorbeeld www.fietsen-loire.com voor verdere tips en mogelijkheden.

 

 

Fietsroute Via Rhôna


Aan nieuwe fietsroutes in Frankrijk wordt nog steeds gewerkt. De fietsroute die eerst over de oude spoorlijn van de Ardèche ging, krijgt een metamorfose en zal ook deels worden aangepast. De fietsroute Van de Franse fietsroute Via Rhôna, zou het eerste deel inmiddels gereed moeten zijn (92 km).

De fietsroute Via Rhôna gaat volledig over Voie Verte en is doordat de totale route is ingedeeld in vier trajecten, goed te fietsen met kinderen. Onderweg kom je langs Middeleeuwse steden, rijd je dwars door natuurgebieden. Voor kinderen is het idee van het rijden over een oude spoorlijn ook erg leuk.

Wijnroute Elzas


Sinds vorig jaar bestaat ook een nieuwe fietsroute in Frankrijk in het Elzas gebied, op zijn Frans de Véloroute du Vignoble, oftewel een wijnroute door de Elzas. De route volgt voor een deel de oude wijnroute, maar heeft een aantal nieuwe trajecten erbij gekregen en is vooral geschikt om te fietsen.

Het makkelijke is, dat de route in beide richtingen bewegwijzerd is. De totale lengte is ongeveer 180 km. Vooral in het najaar, als de druivenoogst in volle gang is, is dit een de Wijnroute leuk om te fietsen.  Onderweg kom je diverse fietsvriendelijke hotels tegen om in te overnachten en heb je de mogelijkheid om wijn te proeven bij de wijngaarden in de omgeving. Wil je een stukje met het openbaar vervoer, dan kan dat meestal gratis geregeld worden.