Fietsen in Duitsland

Fietsen in DuitslandEen fietsvakantie in Duitsland is zeker een aanrader: wat meer afwisseling in het landschap als je dat wilt. Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat, wat inhoudt dat de zomers niet extreem heet zijn en de winters mild, maar per regio kunnen daar flinke verschillen in zitten. Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.

Fietsvakantie Duitsland aandachtspunten

  • In Duitsland hebben ze geen knooppuntennetwerk. Toch zijn er in Duitsland veel (ruim 150) fietsroutes uitgezet en zijn er veel en ook goed geasfalteerde fietspaden. Op een aantal plekken in het grensgebied van Nederland en Duitsland liggen inmiddels wel een aantal routes van het knooppuntennetwerk. Vaak gaat het dan om routes die vanuit Nederland starten.
  • Het landschap in Duitsland is vergelijkbaar met Nederland. In het zuiden vooral veel heuvels. Op bepaalde plekken wel hoger en meer bergachtiger dan Nederland, maar ook in Duitsland zijn voldoende vlakken stukken te vinden om te fietsen.
  • Qua weertype is het slim om in ieder geval altijd regenkleding bij je te hebben. De temperatuur is vergelijkbaar met Nederland.
  • Belangrijk is dat je fietslicht in Duitsland een bepaalde sterkte moet hebben. Je kunt hiervoor een boete oplopen.
  • Langs de diverse fietsroutes zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden te vinden, zowel hotels als campings. Ga je in het hoogseizoen een fietsvakantie in Duitsland houden, reserveer dan wel vantevoren.

Fiets in Duitsland

Je eigen Fiets in Duitsland is soms een goede optie, zeker als je over een fiets beschikt met versnellingen, een toerfiets of een mountainbike. Neem je je fiets mee, dan kun je die op de auto vervoeren, of met de trein of met het vliegtuig. Een ander alternatief is op de fiets naar Duitsland toe naar je vakantiebestemming of vanaf huis richting Duitsland fietsen en daar de route voor je fietstrektocht oppakken. Een fiets huren in Duitsland is, zeker langs de fietsroutes, geen enkel probleem. Fiets je voornamelijk in het hoogseizoen, informeer dan wel vooraf naar de beschikbaarheid als je een specifiek type fiets wilt.

Fiets op auto naar Duitsland

Je fiets op de auto naar Duitsland is een van de makkelijkste manieren om snel op je bestemming aan te komen. Zeker als je van plan bent om dagtochten met de fiets te maken vanuit dezelfde plek is dit een goede optie. Ook kun je eventueel vanuit twee vakantie-adressen fietstochten gaan doen of met de fiets op de auto af en toe naar een andere plek rijden en vanuit daar een rondrit fietsen.

Fiets per trein naar Duitsland

Wil je je fiets meenemen in de trein, dan is dat, zeker als je de nachttrein neemt, dagelijks mogelijk. Reserveren vooraf voor een plek van je fiets in het fietsrijtuig van de nachttrein is noodzakelijk. Dat kun je eventueel doen via www.treinreiswinkel.nl. Op deze site vind je ook de dagelijkse vertrektijden vanuit Nederland.

Neem je een IC-trein, dan is reserveren niet noodzakelijk en ook niet als je een regionale trein vanuit Nederland naar Duitsland neemt. Reis dan niet in de spits.

Fiets per vliegtuig naar Duitsland

Kijk op de pagina Fiets in het vliegtuig voor de voorwaarden van de diverse vliegmaatschappijen en check ook vooraf of deze nog steeds van toepassing zijn. De websites van de vliegmaatschappijen zijn opgenomen op de pagina.

De regio Brandenburg in Duitsland staat bekend als een van de mooiste regio’s, zeker om te fietsen. Hier ligt ook de langste uitgezette fietsroute in Duitsland, de Tour Brandenburg (1111 km lang). Berlijn is het middelpunt van de route. Een aantal dagen in Berlijn (om te fietsen) is dan ook een leuke optie, bijvoorbeeld als je maar een deel van de route wilt rijden.

Een andere leuke route om te doen is de Route 8-er de grens. Dit is een route die bestaat uit twee afzonderlijke delen die samen een 8 vormen. Bij de route is ook een boekje verkrijgbaar waarin verhalen geschreven staan uit het verleden van deze grensstreek. Op de route is gebruik gemaakt, zowel in Nederland als in Duitsland van de bordjes van het Nederlandse knooppuntennetwerk.

Fietsroute Tour Brandenburg


De Tour Brandenburg is een fietsroute in Duitsland van 1111 km. Een fietsroute dus die je, met een flinke training vooraf in een vakantie van een paar weken zou moeten kunnen rijden. Ook kun je besluiten om een deel van de Tour Brandenburg te rijden en dit te combineren met een aantal dagen fietsen in Berlijn. De route is onderweg ook te combineren met andere fietsroutes die erop aansluiten.

Overnachten op de route is geen enkel probleem. Reserveer, als je in het hoogseizoen gaat fietsten wel vooraf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan na een dag fietsen. Zorg er daarbij voor dat je de afstanden tussen de hotels niet te lang maakt, zodat je niet tegen de klok in hoeft te rijden. Rijd je de hele Tour Brandenburg, dan kom je door diverse steden, maar ook door veel natuurparken. Vrijwel alle fietspaden waarover je rijdt, zijn geasfalteerd.

Fietsroute 8-er de grens


Een aanzienlijk kortere route en leuk om over twee dagen te verdelen, is de Fietsroute 8-er de grens. Deze route is volledig bewegwijzerd door borden van het knooppuntennetwerk. De Fietsroute 8-er de grens bestaat nog niet heel lang. In 2013 is deze officieel geopend. In Duitsland vind je daarvoor groene bordjes met een cijfer erin. De fietsroute 8-er de grens bestaat uit twee routes, de Noord route en de Zuid route, ieder van 38 km. De routes komen samen in restaurant Oldenkotte in Vreden, net op de grens tussen Nederland en Duitsland. Ga je de routes fietsen, dan is het leuk om een bijbehorend boekje aan te schaffen waarin verhalen staan over dit stukje van de grensstreek. Met de zuidelijke route start je in Oldenkotte en rijd je via Zwillbrock, Eibergen en Rekken terug naar Oldenkotte. De noordelijke route start ook in Oldenkotte en via Haaksbergen, Bürse, Alstätte en Lünten rijd je dan weer terug naar Oldenkotte. Leuke dingen voor onderweg zijn bijvoorbeeld de Flamingo’s bij het Zwillbrocker Venn, Historisch museum in Eibergen, de natuur onderweg, de Mallemse molen (draait nog steeds op zaterdag), schaapherder in de zomermaanden en de Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa.

Hanzefietsroute


Een andere grote fietsroute is de Hanzefietsroute, eigenlijk gaat het hier om drie fietsroutes. Een fietsroute van Zaltbommel naar Lübeck, van Lübeck (1000 km) naar Brandenburg (1000 km) en van Brandenburg naar Zaltbommel (1100 km).  Een stukje geschiedenis achter de route. De Hanze was een verbond van handelssteden, voornamelijk in Noord Duitsland gesticht door een aantal kooplieden om beter samen te werken. Het begint met het stichten van de stad Lübeck. De Hanzefietsroute is een fietsroute die langs de meeste samenwerkende Hanzesteden komt. Wil je niet de hele route rijden, dan kun je hem vrij eenvoudig korter maken door bijvoorbeeld de Ems-Radweg te rijden (langs de Ems) of bijvoorbeeld de Elbe Ostsee Radweg die langs de Elbe gaat. Onderweg kun je overnachten op diverse campings of in hotels of pensions. De routebeschrijving die te koop is, vermeldt deze adressen ook en geeft ook aan als je meer dan 70 km moet fietsen van het ene naar het andere overnachtingspunt. De fietsroute gaat niet altijd over verharde wegen, ook onverharde wegen kom je tegen, maar deze zijn wel goed te fietsen. De route die dwars door Duitsland gaat is de tweede route van Lübeck naar Brandenburg via onder andere Wismar, Wolgast en Frankfurt a/d Oder. Verder fiets je met dit stuk zo’n 400 km langs de Oostzee.

Fietsroute Elbe Ostsee Radweg


Een van de routes die min of meer aansluit bij de Hanzefietsroute is de Fietsroute Elbe Ostsee Radweg. Zoals de naam al aangeeft is dit een route waarbij je langs de Elbe fietst, beginnend bij het punt waar de Elbe eindigt en eindigt bij de Oostzee zelf. Het start punt voor de route is Dömitz, een vestingstadje aan de Elbe, je fiets door heidevelden, veel langs water, over bruggen en langs kanalen, langs een beroemd kasteel bij Schwerin. De Elbe Ostsee Radweg heeft een lengte van 134 km.

Fietsroute Düte Tour


Een weer wat kleinere fietstocht over een lengte van 53 km, leuk voor een dagje fietsen. De fietsroute gaat een tijdje langs de Düte, een stroom in Duitsland en voert daarna over Osning heuvelrug. De route start begint en eindigt officieel in Osnabrück, maar je kunt uiteraard ook midden op de route starten.