Fietsen in Oostenrijk

Fiets in OostenrijkBij het idee van fietsen in Oostenrijk is de eerste gedachte aan de vele bergen in Oostenrijk en het vele klimwerk. Vergis je niet. Oostenrijk bestaat uiteraard behalve uit bergen, ook uit tussenliggende dalen en er zijn ook genoeg vlakke stukken in Oostenrijk waar het prachtig fietsen is. Een prachtige fietsroute in Oostenrijk is bijvoorbeeld een deel van de Donauradweg (zie ook de pagina Donauradweg).

Tips fietsen in Oostenrijk

  • Zit je op de fiets in Oostenrijk en regent het? Bekijk dan of het mogelijk is om te fietsen naar een volgend dal. Het gebeurt regelmatig dat het aan een andere kant van een berg droog is, omdat de bergen de wolken tegenhouden.
  • Belangrijk aandachtspunt voor het fietsen in Oostenrijk is een fiets met versnellingen. Dit geldt ook als je niet van plan bent om door bergachtig gebied te gaan fietsen. Af en toe een klimstuk in de route is vrijwel niet te vermijden.
  • Een fietshelm is in Oostenrijk verplicht voor alle kinderen tot en met 12 jaar. Volwassenen zijn niet verplicht om een helm te dragen, maar aan te raden is het wel, zeker bij het rijden van afdalingen.

Fietsvakantie Oostenrijk routes

Leuke fietsroutes in Oostenrijk, zowel dagtochten als wat langere tochten, zijn onder andere:

  • Bodensee radweg (zie Fietsvakantie Zwitserland)
  • Fietsen door Wenen
  • Tauernradweg
  • Sazlzburger Almenroute

Tauernradweg


De Tauernradweg is een bekende en geliefde fietsroute voor de recreatieve fietser. De route gaat door het Salzburgerland.  Je kunt kiezen tussen twee afstanden: de Tauernradwegrunde van 270 km en een route van Krimml naar Passau over 310 km. De Tauernradwegrunde gaat over een oude spoorbaan. Beide tochten beginnen op het hoogste punt, bij de watervallen van Krimml en zijn twee kanten op bewegwijzerd. De route over de oude spoorbaan is onder te verdelen in kleinere etappes van ieder ongeveer 30 km.

Het is zeker de moeite waard om onderweg een aantal dagen Salzburg in te plannen om de stad te gaan bekijken. De binnenstad van Salzburg staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco, wat wil zeggen dat er meer dan genoeg bezienswaardigheden zijn. De route tussen Krimml en Passau is 310 km. Ben je daarna nog niet verzadigd, dan kun je eventueel vanuit Passau aansluiten op de Donauradweg. De route tot Salzburg is hetzelfde als de route van de Tauerradwegrunde. Vanaf Salzburg scheiden de wegen zich en gaat deze route verder naar Braunau en vanuit Braunau naar Passau.

Bodensee radweg

De Bodensee Radweg is al uitgebreid aan bod geweest op de pagina Fietsen in Zwitserland. Op deze pagina nog een aantal wetenswaardigheden voor wat betreft het Oostenrijkse deel van de Bodensee Radweg. Het Oostenrijkse deel is het kleinste deel van de fietsroute Bodensee Radweg. Bregenz is de enige grote plaats in Oostenrijk die binnen de route ligt. Bregenz is wel de moeite van het bekijken waard. Het is een oude stad met veel resten van voormalige stadswallen. Als je toevallig op het juiste tijdstip in de buurt bent, dan zijn de Bregenzer Festspiele de moeite waard. Een jaarlijks terugkerend opera-evenement wat op een podium in de Bodensee plaatsvindt. Meer informatie hierover vind je op de pagina www.bregenzerfestspiele.com.

Fietsen door Wenen


Het Ring-Fietspad is een fietspad die door heel Wenen loopt waarmee je langs alle bezienswaardigheden van Wenen komt. Langs de route zitten diverse fietsverhuurbedrijven waar je een gewone fiets kunt huren, maar ook steeds vaker een e-bike. Opladen langs de route is ook geen enkel probleem. De fietsroute door Wenen begint bij de Marienbrücke en gaat daarna via de Ringstrasse richting Donaukanaal waarna je kunt kiezen voor of een tochtje langs het water of een tochtje door de Altstadt. Onderweg kom je langs onder andere de Staatsoper, de Hofbrug en het parlement. Via de website www.wien.info kun je de gehele route downloaden.

Salzburger Almenroute


De Almenroute is een fietsroute van drie dagen die dwars door het Salzburgerland gaat. De route is verdeeld in drie etappes:

  1. Annaberg – Hintersee, via Seewaldsee en Bergalm: 52,2 km;
  2. Hintersee – Stroble, via Sausteigalm en Zwölferhorn: 35,7 km;
  3. Stroble – Annaberg, via Postalm en Edtalm.

Een klein deel van de route gaat over onverharde wegen. De rest van de route rijd je op bospaadjes of op geasfalteerde paden. Onderweg kun je kiezen voor overnachting in een hut of in een zogeheten Gasthof. Voor de reis zijn eventueel arrangementen mogelijk. Kijk daarvoor op www.almentour.com. De route is voorzien van bewegwijzering. Je bagage kun je onderweg laten vervoeren, zodat je geen extra gewicht op de fiets hebt.

Donauradweg deel 2


Het Oostenrijkse deel, deel 2 van de Donauradweg gaat van Passau naar Wenen. Dit deel van de Donauradweg is een van de meest gereden delen van de route, niet in de laatste plaats omdat dit gedeelte van de Donauradweg vrijwel alleen maar geleidelijke dalingen kent (en geen klimmers). Niet alleen dit speelt een route bij dit geliefde deel van de Donauradweg. Vaak heb je ook een prachtig uitzicht vanaf de bergen en fiets je voor het grootste deel over autovrije fietspaden en langs leuke plekken om even uit te rusten. Als fietsers spreken over ‘de Donauradweg’ bedoelt 9 van de 10 het Oostenrijkse gedeelte van Passau naar Wenen. De fietsroute op dit traject is al decennia lang één van de meest gefietste langere trajecten ter wereld. Natuurlijk is het continue geleidelijke dalen (met de stroom mee) een belangrijke reden van deze populariteit, maar het zou de route te kort doen dat als enige reden aan te voeren. Ook de vaak grandioze uitzichten op de bergen, het heerlijk rustig autovrij fietsen en de leuke stadjes en gezellige cafeetjes langs de route maken dit een zeer geschikte fietsroute voor vakantiegangers. De tocht zelf is 340 km. Meer informatie over de overige delen en over de Donauradweg in het algemeen vind je op de pagina Donauradweg.

Fietsvakantie Oostenrijk Mountainbike

Oostenrijk staat bekend als goed fietsland. Niet alleen voor het maken van recreatieve tochten, maar zeker ook voor mountainbikers. Alleen al door het Salzburgerland is er ruim 2500 km aan speciale mountainbike paden aangelegd, zijn er diverse kabelbanen tussen de dalen en er worden regelmatig events georganiseerd voor mountainbikers. Ook zijn op diverse plekken bike-parks te vinden.