Fietsroute Donauradweg

De Donauradweg is een bekende fietsroute van in totaal 1500 km die langs de Donau die door een aantal landen van Europa gaat:

  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Bulgarije
  • Roemenië
  • Hongarije

Vooral de voormalige oostbloklanden die hierboven genoemd staan, zijn misschien voor veel wat minder bekend als fietsgebied. De landen zelf zijn druk doende om ook de fietspaden daar steeds aantrekkelijker te maken. De bevolking staat over het algemeen bekend als vriendelijk en behulpzaam. De route is onder te verdelen in vijf delen.

Tips Donauradweg

Vergis je als fietser niet in de temperatuur van de wat minder bekende landen. In de zomer kan het in Hongarije, Roemenië en Bulgarije flink warm worden. De Donauradweg eindigt ook bij een van de bekendste toeristentrekpleisters van Bulgarije en Roemenië: de Zwarte Zee. Deze staat vooral bekend om zijn prachtige gouden zandstranden.

Wil je graag in hotels overnachten of op campings, check dan vooraf of deze ook op dat deel van de route aanwezig zijn en ga je in het hoogseizoen, bespreek ze dan vantevoren.

De Donauradweg is een route die overwegend over vrij vlak terrein gaat. Trainen voor bergetappes is dan wat minder noodzakelijk. Wil je echt een flink stuk van de Donauradweg rijden, dan is het wel handig om toch vooraf de nodige tochten als training te maken.

Neem een talengidsje mee. Vooral in Bulgarije, Hongarije en Roemenië is Engels een wat minder gangbaarder taal dan in de West-Europese landen. Jongeren kennen over het algemeen wel redelijk Engels.

Fietsroute Donauradweg

De Donauradweg is onder te verdelen in bijvoorbeeld 5 delen. Maak je deze onderverdeling, dan is het eerste traject volledig door Duitsland, het tweede deel voornamelijk door Oostenrijk, het derde deel deels Oostenrijk en deels Hongarije. Deel 4 van de route gaat door diverse landen en deel 5 eindigt tenslotte bij de Zwarte zee.

Donauradweg deel 1

Deel 1 van de Donauradweg is het gedeelte wat door Duitsland gaat. De fietsroute start bij Donauschingen en het eerste deel van de fietsroute eindigt in Passau. De lengte van dit deel van de Donauradweg is in totaal 560 km. De fietsroute start aan de bron van de Donau, bij kasteelpark Fürstenberg. Dit deel van de route gaat vooral door bossen en onderweg kom je veel kastelen tegen. De route gaat vooral over vrij vlak terrein, af en toe een heuveltje en is prima te doen in een fietsvakantie.

Donauradweg deel 2

Deel 2 van de fietsroute gaat voor een deel door Duits en voor een deel door Oostenrijks gebied. Het gaat hier om een fietsroute van ongeveer 340 km, met als beloning het mooie Wenen. Het is zeker de moeite waard om een paar dagen in Wenen door te brengen en ook daar met de fiets door de stad te gaan. Deel 2 van de Donauradweg is een van de meest gereden delen van de route, waarschijnlijk omdat dit deel van de route wel heuvelachtig/bergachtig is, maar het grootste deel wel bergafwaarts is (als je de fietsroute in deze richting rijdt). Onderweg mooie uitzichten vanaf de bergen, en vooral autovrije fietspaden.

Donauradweg deel 3

Deel 3 van de Donauradweg loopt van Wenen naar Boedapest. De fietstocht begint in Oostenrijk, maar al gauw ga je de grens over en fiets je deels via Slowakije naar de hoofdstad van Hongarije: Budapest. Onderweg kom je diverse plekken tegen die de moeite waard zijn om een korte of langere pauze te houden, zoals Hainburg, een Hongaarse wijnstad, Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, mooie kastelen in Visegrád. Dit deel van de Donauradweg is ongeveer 300 km lang. Houd vooral bij dit deel van de Donauradweg er rekening mee dat je goed van tevoren bekijkt waar je wilt overnachten en of dat ook mogelijk is. Het aantal overnachtingsplekken is niet al te groot.

Donauradweg deel 4

Deel 4 van de Donauradweg begint in Hongarije, maar al gauw ga je de grens over. De fietsroute eindigt uiteindelijk in Belgrado. Dit gedeelte van heeft een lengte van ongeveer 570 km. Deel 4 van de Donauradweg is niet het meest gefietste gedeelte van de route. De weg is ook wat heuvelachtiger dan de andere delen. Training vooraf is dus ook noodzakelijk. Het Servische gedeelte van de Donauradweg gaat Backi Breg, Bačka Palanka, Novi Sad naar Belgrado.

Donauradweg deel 5

Door Bulgarije gaat het laatste deel van de fietsroute Donauradweg een route over dik 800 km. Vind je de afstand te groot, dan is het een leuke optie om een deel van de route, bijvoorbeeld door Bulgarije, met de trein te gaan. De fietsroute zelf gaat via landelijke weggetjes en jaagpaden en ook via grote steden. Vanuit Budapest rijdt je via Servië, Kroatië, Bulgarije en Roemenië naar het einddoel: de Zwarte Zee. Plaatsen onderweg zijn:  Calafat in Roemenië. Niet zo interessant als zijn Bulgaarse buurman Vidin, een oude stad met een rijke historie. tussen Vidin en Calafat ligt de Donau. Via een brug kun je de oversteek maken. Verder rijd je langs Lom in Bulgarije, Ruse, Bulgarije, Călăraşi, Județul Constanța, Galaţi en Tulcea in Roemenië uiteindelijk richting Zwarte zee, een mooie afsluiting van de route. De Zwarte Zee heeft prachtige zandstranden, helderblauw water en is nog niet zo toeristisch ingesteld, wat juist ook de charme is van dit gebied.