Fietsen in Bulgarije, Roemenië

Fietsen in Bulgarije biedt vooral veel natuur (Donauvallei), bergen (Rodopigebergte) en velden met graan en zonnebloemen. Bulgarije ligt aan de Zwarte Zee, een bekende toeristische trekpleister. Het laatste deel van de Donauradweg, deel 5 eindigt bij de Zwarte Zee. Een mooie afsluiting van een actieve fietsvakantie die je met deel 5 begint in Hongarije en met dik 800 km voert naar de Zwarte Zee. Bekend in Bulgarije zijn de Balkan en de vlakte langs de Donay. Sofia de grootste stad van Bulgarije is geen aanrader, somber en weinig terrassen. De tweede stad van Bulgarije, Plovdiv is mooier.

Tips fietsen in Bulgarije en Roemenië

  • In Bulgarije en Roemenië zijn er maar weinig mensen die buitenlandse talen kennen. In Bulgarije gebruikt men het cyrillisch schrift. Ga je een lange fietstocht door Bulgarije maken, zorg er dan voor dat je daar enigszins mee overweg kan. In Roemenië heb je wel het gewone schrift, zij het dat het alfabet daar 28 tekens kent. Ben je een beetje op de hoogte van Latijn, dan zul je vermoedelijk bekende woorden tegenkomen. Met name de jongeren in beide landen spreken wel vaak Engels en op sommige campings kun je soms met Duits terecht.
  • Het kan gebeuren dat je op het toilet geen papier door het toilet mag spoelen, maar dat je dat weg moet gooien in een afvalbakje.
  • Houd rekening op binnenwegen met agressieve honden.
  • Neem eventueel travellercheques mee. In de grotere plaatsen kun je vaak wel pinnen.
  • Als je een stukje van de Donauradweg per boot wilt afleggen, kan dat, ook met je fiets.
  • De bewegwijzering voor auto’s is goed. Hoe het staat op de fietspaden is helaas niet bekend. Neem in ieder geval altijd een kaart mee.

Fietsroute Donauradweg

Deel 5 Budapest naar Zwarte Zee


Door Bulgarije gaat het laatste deel van de fietsroute Donauradweg een route over dik 800 km. Natuurlijk kun je altijd besluiten om een deel van de route te rijden, bijvoorbeeld een gedeelte wat met name door Bulgarije gaat. De fietsroute zelf gaat via landelijke weggetjes en jaagpaden en ook via grote steden. Vanuit Budapest rijdt je via Servië, Kroatië, Bulgarije en Roemenië naar het einddoel: Zwarte Zee.

Plaatsen onderweg zijn:  Calafat in Roemenië. Niet zo interessant als zijn Bulgaarse buurman Vidin, een oude stad met een rijke historie. tussen Vidin en Calafat ligt de Donau. Via een brug kun je de oversteek maken. Verder rijd je langs Lom in Bulgarije, Ruse, Bulgarije, Călăraşi, Județul Constanța, Galaţi en Tulcea in Roemenië uiteindelijk richting Zwarte zee, een mooie afsluiting van de route. 

De Zwarte Zee heeft prachtige zandstranden, helderblauw water en is nog niet zo toeristisch ingesteld, wat juist ook de charme is van dit gebied.