Fietsen in Hongarije

Fietsen in HongarijeAls je gaat fietsen in Hongarije kun je een van de populairste fietsroutes van Europa fietsen: de Donauradweg. Dit is een fietsroute die door diverse landen van Europa heen gaat. Het Hongaarse deel van de Donauradweg voert van Wenen naar Boedapest. De Donauradweg is een fietsroute waarbij je langs de Donau fietst: van Wenen naar via Bratislava, Mosonmagyaróvár, Györ, Komárom en Visegrád naar Boedapest. De totale lengte van deze fietsroute is ongeveer 1500 km. Er zijn diverse varianten van de fietsroute. Twee van de delen van deze fietsroute gaan voor een deel door Hongarije.

Fietsen in Hongarije

  • Klimaat: in de winter gemiddeld iets kouder dan in Nederland qua temperatuur. In de zomer kan de temperatuur op sommige plekken oplopen tot boven de 40 graden, niet ideaal om dan op de fiets te stappen.
  • Wegen: Alle wegen met een nummer zonder ‘M’ ervoor zijn vrij toegankelijk voor fietsers, met een paar uitzonderingen. Soms staat er namelijk ineens een bordje op de weg met een verbod voor fietsers!
  • Er worden steeds meer speciale fietspaden aangelegd waar het goed fietsen is. In de binnenstad van Budapest is zelfs een netwerk van fietspaden aangelegd.
  • Wegwijzers: houdt zoveel mogelijk de bewegwijzering voor auto’s aan als je op verharde wegen wilt fietsen.

Fietsroute Donauradweg

Donauradweg deel 3

Een van de fietsroute in Hongarije die deel uitmaakt van de Donauradweg is de route van Wenen naar Boedapest. De fietstocht begint in Oostenrijk, maar al gauw ga je de grens over en fiets je deels via Slowakije naar de hoofdstad van Hongarije Budapest. Onderweg kom je diverse plekken tegen die de moeite waard zijn om een korte of langere pauze te houden:

  • Donauradweg BudapestHainburg: een Hongaarse wijnstad;
  • Bratislava, de hoofdstad van Slowakije;
  • Gyór, een van de grote Hongaarse steden met een mooie binnenstad;
  • Visegrád, waar je een oud en imposant kasteel kunt vinden;
  • Szentendre een kunstenaarsdorp;
  • overweeg eventueel om het laatste deel vanuit Szentendre met de trein naar Budapest te gaan: een unieke ervaring.

Deel 3 van de Donauradweg, een fietsroute in Hongarije, is niet een van de makkelijkste fietsroutes. Er zit wat klimwerk in. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een goede voorbereiding wel handig is. Het aantal overnachtingsplaatsen schijnt niet al te groot te zijn.

Donauradweg deel 4

Deel 4 van de Donauradweg is opnieuw een fietsroute in Hongarije, die al snel overgaat in een fietsroute richting Belgrado. Dit gedeelte van heeft een lengte van ongeveer 570 km. Deel 4 van de Donauradweg is niet het meest gefietste gedeelte van de route. De weg is ook wat heuvelachtiger. Je fietst van Budapest via Dunaújváros, Szekszárd, beiden in Hongarije. Het Servische deel van deel 4 van de Donauradweg gaat langs Backi Breg, Bačka Palanka, Novi Sad naar Belgrado. De volledige Donauradweg vind je terug op de pagina Donauradweg.