Fietsvakantie België

Fietsen in België is een prima idee als je nog nooit een fietsvakantie hebt gehouden. België is niet te ver weg, ze spreken er (deels) Nederlands, dus is er wat met je fiets dan hoef je dat niet in een lastige taal uit te leggen en ze hebben er vermoedelijk ook alle onderdelen die je nodig hebt om je fiets in geval van pech te kunnen repareren. Ook in het franstalige deel van België kun je met Nederlands nog steeds prima terecht. De meeste Walen verstaan in ieder geval Nederlands en spreken het vaak ook. Fietsen in België is ook een prima idee als je wel vaker hebt gefietst, maar meestal kiest voor een georganiseerde vakantie.

Fietsen in Vlaanderen

Vlaanderen is enigszins heuvelachtig, maar niet te. Training vooraf is handig, maar geen must. Het landschap heeft het meest weg van Nederlandse limburg. Ook heb je in België de gelegenheid om vlak langs de kust en dwars door het binnenland te gaan. Langs de kust kun je bijvoorbeeld een deel van de Noordzee Fietsroute volgen. Wil je vooral vanaf een punt fietsen, dan zijn de vele fietsroutes die zijn  uitgezet door het landelijk fietsnetwerk grote routepaden een goede optie. Door de vele mogelijkheden van het netwerk, kun je iedere dag een andere route fietsen. Andere routes door Vlaanderen komen hieronder aan bod.

Vlaanderen fietsroute

De Vlaanderen fietsroute is een fietsroute die door heel Vlaanderen voert. De totale route heeft een lengte van ongeveer 800 km en is opgedeeld in vier bestaande fietsroutes van het knooppuntennetwerk in Vlaanderen Groteroutepaden. Je kunt voor onderdelen van de route ook fietsarrangementen boeken. Groteroutepaden biedt samen met Different Hotels hiervoor mogelijkheden, zoals een volledig verzorgd driedaags arrangement. Per dag rijd je dan ongeveer 30 – 45 km door Maasland en Hespengouw. Meer informatie hierover vind je op www.groteroutepaden.be.

Vlaanderen & de kust

Vlaanderen & de kust is een fietsvakantie voor 6 à 7 dagen waarbij je van hotel naar hotel fietst en je bagage voor je wordt vervoerd. De hotels zijn allemaal inclusief ontbijt; diner is optioneel tegen bijbetaling. De fietsroutes gaan over vlak land. Je kunt kiezen voor je eigen fiets of eventueel een fiets huren (toerfiets of elektrische fiets). De reis is te vinden op www.kras.nl. De routebeschrijvingen zijn Nederlandstalig. Helaas is er geen informatie te vinden over de routelengte.

Fietsen rondom Brugge

Het stadje Brugge zelf is de moeite van het bezoeken waard, maar ook de omgeving van Brugge nodigt uit om lekker op de fiets te stappen. Net zoals in de rest van België kun je ook rondom Brugge gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk. Wil je echt fietsen rondom Brugge, maak dan eens de speciale 53 km lange fietstocht Groene Gordel Brugge. Deze fietsroute laat je kennismaken met de natuur, maar toch vlakbij het stadje Brugge zelf. De speciale route is te downloaden via de website waar ook meer informatie staat over de vernieuwingen die vanaf september in het knooppuntennetwerk rondom Brugge zullen worden uitgevoerd.

Fietsvakantie Wallonië

Fietsen in Wallonië is niet heel anders dan in Vlaanderen. Het landschap is soms wat bergachtiger (vooral in de Ardennen) maar er zijn genoeg routes te vinden die over een vlakker landschap gaan (als je een wat minder sportieve fietser bent). Ook in het Waalse deel van België vind je een knooppuntennetwerk. Deze ligt in handen van RAVel. Net zoals de Vlaamse variant via Groteroutepaden is ook dit knooppuntennetwerk twee kanten op bewegwijzerd.

Ravel1 Armentières – Maastricht

Ravel1 is een route van 289 km die vooral door Wallonië gaat. De Ravel1 fietsroute is onderverdeeld in drie trajecten: Ravel1 West loopt van Armentières naar Bergen (86 km), Ravel1 Centrum van Bergen naar Namen (ongeveer 105 km) en Ravel1 Oost loopt van Namen naar de omgeving van Maastricht (ongeveer 96 km).

Ravel1 is als fietsroute goed te doen. Vlak landschap en autovrije of autoluwe fietswegen en oude spoorbanen. Je kunt ook deze route in twee richtingen rijden. Waar je onderweg wel rekening mee moet houden is dat een deel van de route vrijwel volledig langs een rivierbedding gaat. Aangeraden wordt om dit gedeelte alleen bij laag water te rijden. Het gaat om het gedeelte tussen Lanaye en Namur (Namen). Er zijn vrijwel geen georganiseerde fietsvakanties te vinden waarin de Ravel1 route opgenomen is. Wil je de route dus als vakantie-activiteit rijden, houdt er dan rekening mee dat je zelf je bagage zult moeten vervoeren en overnachtingen moet regelen. Meer informatie over de fietsroute is te vinden op onder andere www.fietsroute.org

Vennbahn

Deze route is uitgeroepen tot de route van het jaar 2014. De route heeft een lengte van 125 km en gaat door België, Duitsland en Luxemburg. De route zit qua moeilijkheidsgraad en sportiviteit in de middenmoot.

Het leuke van de Vennbahn route is dat deze eigenlijk over oude spoorbanen voert door drie landen.  Het initiatief en de uitvoering van de fietsroute ligt bij een klein Duitstalig plaatsje in België. Wil je meer lezen over de Vennbahn fietsroute, kijk dan op www.vennbahn.eu/nl Op de site veel informatie over de route zelf, maar ook over werkzaamheden die op de route worden verricht en arrangementen die mogelijk zijn. Voor de aanleg van de route zijn ook veel oude spoorviaducten die in de Tweede Wereldoorlog waren verwoest opnieuw in ere hersteld.

Ardennen-Eifelroute


Ben je de Vennbahnroute aan het fietsen, dan heb je de mogelijkheid om onderweg nog te switchen naar een andere route: bijvoorbeeld de Eifel-Ardennen fietsroute. Ook dit is een route die over oude spoorbanen aangelegd is en door een aantal landen voert. De fietspaden zijn meestal geasfalteerd. De route is ongeveer 170 km lang.