Fietsen in Denemarken
Fietsen in Denemarken staat gelijk aan fietsen door de natuur, genieten van de stilte en van de rust en geholpen worden door vriendelijke gastvrije Denen. Fietsen in Denemarken is niet fietsen met veel beklimmingen, de hoogste ‘heuvel’ in Denemarken is 170 m en daarmee vergelijkbaar met Nederlands Limburg. Het weer in Denemarken is vergelijkbaar met Nederland en qua afstand is rijden naar Denemarken met de auto in een dag te doen.
Tips fietsen in Denemarken
- Je bent niet verplicht om in Denemarken een fietshelm te dragen. Dat geldt eveneens voor je kinderen. Net zoals in Nederland, zijn er wel steeds meer Denen die een fietshelm dragen.
- Neem je je eigen fiets mee, zorg er dan voor dat deze in ieder geval voorzien is van:
- bel en een witte reflector aan de voorkant;
- gele reflectoren op de pedalen en wielen;
- rode reflectoren op de achterkant;
- fietsaanhangers: twee witte reflectoren op de voorkant en twee aan de achterkant en twee gele reflectoren aan de zijkanten op de wielen en in het donker een rood achterlicht;
- ga je stoppen, langzamer rijden of afslaan dan ben je verplicht om je hand op te steken.
- Neem in ieder geval regenkleding mee als je op fietst in Denemarken op je vakantie. Het weer is vergelijkbaar met Nederland. Extra warme kleding zoals in Noorwegen is niet noodzakelijk.
- Reserveer vooraf eventuele hotels als je in het hoogseizoen gaat fietsen in Denemarken.
Fiets in Denemarken
Ook voor Denemarken geldt dat je ter plekke een fiets kunt huren of je eigen fiets kunt meenemen. Neem je je eigen fiets mee, check dan of deze aan de bovenstaande eisen voldoet.
Fiets in de auto
Denemarken is niet ver weg van Nederland. Je kunt er in één dag makkelijk heenrijden, afhankelijk uiteraard van de plek waar je in Nederland vandaan komt en de plek in Denemarken waar je naar toe wil. Neem je je eigen fiets mee met de auto, dan kun je een grotere route eventueel deels met de auto afleggen en deels met de fiets.
Fiets in de trein
Je fiets meenemen per trein naar Denemarken is geen probleem. Reserveer hiervoor wel tijdig vantevoren, zeker als je in het hoogseizoen gaat. Kijk voor meer informatie op www.treinreiswinkel.nl. Binnen Denemarken kunnen op vrijwel iedere trein fietsen worden meegenomen. Gaat het om langeafstandstreinen binnen Denemarken, dan ben je wel verplicht om te reserveren.
Fiets in het vliegtuig
Ook naar Denemarken kun je je fiets meenemen in het vliegtuig. Het kan de moeite waard zijn om de kosten van de diverse vervoersmogelijkheden met elkaar te vergelijken. Wil je de Baltic Sea Route gaan doen, dan kun je het beste met Transavia vliegen en als eindbestemming in Denemarken voor het vliegtuig kiezen voor Vordingborg. Vordingborg is tevens het beginpunt dan van het fietsen van de Baltic Sea Route in Denemarken. De tarieven en de voorwaarden voor verpakking van het vliegtuig kun je vinden op de pagina Fiets in het vliegtuig.
Fietsroutes in Denemarken
Denemarken heeft een uitgebreid fietspadennetwerk door het hele land, inclusief de eilanden. Een leuke, maar lange route om te doen is de Baltic Sea Route. Een route van 800 km, waarbij je vrijwel altijd onderweg uitzicht op zee hebt en fietst over bruggen en gebruik maakt van veerponten om op de diverse eilanden te komen. Fietsen in Denemarken kan via de vele aangelegde fietspaden en het fietspadennetwerk. Er zijn in Denemarken ook veel fietsroutes uitgezet. Nationale fietsroutes in Denemarken zijn aangeduid met rood-witte nummers (variëren van 230 tot 650 km). Wil je liever een kortere fietsroute of af en toe een dagje fietsen, dan kun je met behulp van de bewegwijzering van het fietspadennetwerk ook zelf een route uitstippelen. Handig om een route uit te stippelen is de website http://cyclistic.dk/en/ waarop je begin- en eindbestemming kunt aangeven, waarna een route voor je wordt uitgerekend.
Baltic Sea Route
De Baltic Sea Route is een fietsroute in Denemarken van ruim 800 km die je vrijwel overal uitzicht op zee geeft. Een klein deel van de route is wat minder leuk om te fietsen, dat is het gedeelte op het eiland Sjaelland (waar de hoofdstad Kopenhagen ook ligt), maar de rest van de route is zeker de moeite van het fietsen waard. Je rijdt regelmatig urenlang zonder iemand tegen te komen, dwars door de natuur, langs kliffen met overal uitzicht op de Oostzee.De Baltic Sea Route is verdeeld in 19 trajecten. Waar mogelijk wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de al aanwezige routes van het fietspadennetwerk van Denemarken. Onderweg heb je af en toe een veer nodig om bij het volgende eiland verder te kunnen fietsen, zoals naar Fyn.
Fietsroute Rond Bornholm
De Fietsroute rond Bornholm is een van de nationale uitgezette fietsroutes in Denemarken over een afstand van 105 km. Dit is tevens de kortste route in de reeks van 11 nationale routes door Denemarken. Wil je toch iets minder fietsen, dan is het mogelijk om de route nog wat in te korten. Houdt er wel rekening mee dat er in de route een trap zit. Vooral als je fietst met een aanhangwagentje kan dit knap lastig zijn. Onderweg: veel natuurschoon, een kasteelruïne, visserdorpjes, een granietgroeve en vooral veel rust om je heen.
Noordzee fietsroute (North Sea Cycle Route)
Wil je nog wat meer uitdaging dan is de North Sea Cycle Route leuk om te doen. Zie voor meer informatie ook de pagina Fietsen in Zweden. De North Sea Cycle Route loopt langs de gehele kust van de Noordzee, start in Noorwegen en gaat via Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en eindigt uiteindelijk in Engeland, Noorwegen. In Denemarken kun je het deel van de Noordzee fietsoute vinden als nationale route nr. 1. Dit gedeelte gaat volledig langs de kust van Jutland. Meer informatie over de totale route vind je op de pagina Noordzee fietsroute.
Fietsroutes op Funen
Ben je op vakantie op het eiland Funen in Denemarken, dan zijn er veel kortere fietsroutes waarmee je iedere dag ongeveer 15 km of minder kunt fietsen. Fietsroutes zijn te vinden op de website http://cyclistic.dk/en/official-routes/funen. Fietsen kun je ook Funen huren, bijvoorbeeld bij het uitstappunt van de veerdienst waarmee je op Funen arriveert.