Omafiets kopen

Waarop moet je letten bij de koop van een omafiets (of opafiets)? De omafiets is voor alle fietsmaten te koop, ook in kindermaten (zie bijvoorbeeld Loekie kinderfietsen). Wij hebben verder een aantal omafiets merken behandeld.

Aandachtspunten kopen omafiets

Aandachtspunten bij het kopen van een omafiets zijn:

  • bagagedrager;
  • standaard;
  • remmen;
  • kettingkast;
  • handvatten;
  • verlichting;
  • rijcomfort;
  • trapas.

Omafiets bagagedrager

Achterdrager Steco klapstandaard omafietsDe bagagedrager van de omafiets moet gemaakt zijn van stevig materiaal en ook niet te dun zijn. Een dunne buis veroorzaakt een zwabberende bagagedrager, zeker als er een passagier meerijdt. Gelukkig hebben de meeste fietsen stevige bagagedragers.

Uitzondering hierop zijn de Limit Omafiets No Fuss, de Van Speijk Basic omafiets en de Rival Nostalgie. De bagagedragers van deze omafietsen zijn instabiel en niet geschikt voor het dragen van veel gewicht.

Omafiets standaard

omafiets-klapstandaardEen authentieke omafiets heeft een klapstandaard. Deze standaard maakt vaak onderdeel uit van de bagagedrager. Helaas staat de klapstandaard niet goed bekend. Ze zijn niet handig en gaan gauw kapot. Een goede omafietsen die standaard geleverd wordt zonder klapstandaard is de Batavus Old Dutch. Ben je toch meer voor een traditionele klapstandaard, let dan goed op de constructie en de stevigheid daarvan.

Omafiets remmen

Op omafietsen worden twee merken remnaven gebruikt. De shimano en de Histop. De Histop remnaaf is meestal beter dan de Shimano. Hieronder twee afbeeldingen waar beide merken remnaaf op te zien zijn.

oma fiets 2 shimano

Shimano remnaaf

omafiets 1 histop

Shimano remnaaf

 

 

 

 

De kettingkast van een echte omafiets werd vroeger met haakjes vastgemaakt. De kettingkast van de huidige modellen omafietsen worden op de standaard manier bevestigd. De kettingkast van een omafiets is meestal zwart. Op sommige omafietsen zit een kunststof kettingkast, op andere een kettingkast van lakdoek. Veel verschil qua stevigheid is er niet. De bijbehorende zwarte jasbeschermers zijn vaak van hetzelfde materiaal gemaakt als de kettingkast.

Omafiets handvatten

De handvatten van een omafiets verschillen niet erg van de handvatten van andere fietsen. Het verschil in de handvatten zit hem eigenlijk alleen in de kleur. Voor een omafiets zullen ze vaak zwart of naturel-leerkleurig zijn. Handvatten zijn over het algemeen of dik (wat vaak prettig aanvoelt) of dun en meestal ook nog met uitsparingen voor de vingers. Deze laatste voelen wat minder prettig aan. Ga je echt voor een authentieke omafiets, dus ook voor meer authentieke handvatten, dan is de Gazelle Toer Populair een goede. Deze heeft retro handvatten en trommelremmen.

Omafiets verlichting

omafiets-verlichting

De verlichting van een omafiets is eigenlijk zonder enige uitzondering slecht te noemen. Op de meeste omafietsen zijn meestal redelijke batterijlampjes gemonteerd. Op een aantal merken (Rivel, Van Speijk en Limit) zit nog de traditionele slechte verlichting met een banddynamo, slechte draden en koplamp met een simpel gloeilampje. Bij vrijwel alle fietsen zit de achterlamp op het achterspatbord gemonteerd. Beter zou zijn om deze te monteren aan de bagagedrager.

Omafiets rijcomfort

Het rijcomfort is, zoals ook al aangegeven op de pagina Omafiets vrijwel zonder uitzondering goed. De meeste fietsen rijden soepel. Een paar van de goedkopere merken (Limit en Van Speijk) trappen wat zwaarder door een hogere rolweerstand van de banden.

Omafiets trapas

Let bij het kopen van een omafiets op de trapas. Het beste kun je kiezen voor een kogellageras in plaats van voor een BSA-trapas. Bij een fiets met een kogellageras wordt het trapashuis afgesloten door een plastic stofkap, waardoor de trapas beter beschermd is. De fietsenhandelaar kan hier meer over vertellen.