Fietsen in Noorwegen

Fietsen in Noorwegen betekent rijden langs de fjorden, veel natuur, bergen, dalen, water en mooie fietsroutes, overwegend over asfalt, maar ook regen en wind en ook wel eens mooi weer. Noorwegen heeft veel bergen, maar meestal zijn het geen steile, maar meer lange klimgedeeltes. Flinke klimpartijen kom je wel tegen als je fietst in Noorwegen van het ene dal naar het andere dal. Wat minder leuk is het fietsen in Noorwegen in tunnels, als dat al toegestaan is. Er zijn meestal geen fietspaden, automobilisten zijn voorzichtig, maar de lucht is niet erg fris en de tunnels zijn vaak lang met veel onoverzichtelijke bochten.

Tips fietsen in Noorwegen

  • Wil je gebruik maken van lokale treinen in Noorwegen, dan kun je daarvoor geen kaartje kopen bij een automaat, maar moet je dit rechtstreeks bij de conducteur doen. Een fiets meenemen in de trein is overigens vrijwel nooit een probleem.
  • Het dragen van een fietshelm in Noorwegen is niet verplicht. Veel Noren dragen bij het fietsen wel een helm.
  • Houd er rekening mee dat een weg waar je mag fietsen zomaar ineens een weg wordt waar het verboden is te fietsen. Dit komt nog wel eens voor bij tunnels. Soms is er een oude route om de tunnel heen, soms is er wat improvisatie nodig. Handig is om bij een plaatselijk VVV-kantoor te informeren naar de toegankelijkheid voor fietsers van tunnels op je route.
  • Het weer in Noorwegen is nogal wisselvallig. Noorwegen is, ook in de zomer, over het algemeen vrij regenachtig, kouder dan Nederland, maar kan ook verrassend warm zijn. Neem dus zeker warme en waterdichte kleding mee als je fietst in Noorwegen. Zie voor leuke, goede en praktische regenkleding de pagina Regenkleding.

Fiets in Noorwegen, huren of mee?

Je kunt je fiets op diverse manieren meenemen naar Noorwegen. Bedenk wel vooraf of je eigen fiets in Noorwegen wel geschikt is voor een tocht daar. Zeker als je van plan bent om een trektocht bijvoorbeeld te maken. Een hybride fiets of mountainbike met 27 versnellingen is fietsend door Noorwegen zeker geen overbodige luxe.

Fiets in de auto

Als je gaat fietsen in Noorwegen, kun je ook overwegen om naar Noorwegen toe te gaan met de auto. Dit is een reis van ongeveer 1250 km, waarvan een deel met de boot vanuit de punt van Jutland (Denemarken). Ook vanuit Duitsland varen er veerdiensten naar Noorwegen, bijvoorbeeld Stenaline. Je kunt de diverse veerdiensten vinden op www.ferries.nl. Voordeel is wel dat je een auto ter plekke hebt.

Uitstapplaatsen voor het veer zijn onder andere Bergen en Stavanger. Ga je in het hoogseizoen fietsen in Noorwegen en wil je een veerdienst gebruiken, reserveer dan vooraf. Vervoer van je fiets op de trekhaak is bij veerdiensten meestal wel aan te raden, maar informeer vooraf altijd goed naar de voorwaarden. Bij sommige veerdiensten moet je per voertuig betalen (een fiets is ook een voertuig). Houd er rekening mee dat buiten het hoogseizoen er minder veerdiensten varen.

Fiets in de trein

Je fiets meenemen in de trein naar Noorwegen kan bijvoorbeeld met de nachttrein die van Amsterdam naar Kopenhagen gaat, City Night Line. In Kopenhagen stap je in de trein naar Göteborg en in Göteborg neem je tenslotte de trein naar Oslo. Meer informatie hierover kun je vinden bij de treinreiswinkel, ook de dienstregeling. Voor het reserveren van treinen vanuit Oslo naar bijvoorbeeld Bergen of Trondheim kun je ook bij de treinreiswinkel reserveren (zie www.treinreiswinkel.nl).

Fiets in het vliegtuig

Het is een kleine twee uur vliegen van Amsterdam naar Oslo. Wil je het vliegtuig nemen naar Noorwegen, kijk dan voor de voorwaarden van de vliegmaatschappijen op de pagina Fiets in het vliegtuig. Je zult in ieder geval je fiets moeten verpakken, maar de manier waarop maakt bij de maatschappijen wel uit.

Fiets huren

Heb je zelf geen fiets met voldoende versnellingen, dan is het verstandig om een fiets in Noorwegen te huren. Dit kan vooraf vaak al, maar ook ter plekke. Ga je bijvoorbeeld de route Rallarvegen fietsen, dan zijn er langs de route diverse fietsverhuurpunten, maar ook in grotere steden als Oslo en Trondheim.

Fietsroutes in Noorwegen

Een van de populairste en mooiste fietsroutes in Noorwegen is de Rallarvegen. Een fietsroute over een oude spoorbaan in Noorwegen. Verder gaat er een deel van de North Sea Cycle route langs de kust van Noorwegen. Zie voor meer informatie ook de pagina Noordzee fietsroute. Ook heeft Noorwegen 10 nationale routes en diverse kortere regionale routes.

Fietsroute Rallarvegen


Rallarvegen is de bekendste fietsroute in Noorwegen. De fietsroute Rallarvegen gaat over een oude spoorbaan die van oorsprong Oslo met Bergen verbond. De spoorbaan wordt ook wel de Bergensbanen genoemd. De fietsroute Rallarvegen loopt vanaf het plaatsje Haugastøl naar Flåm en start met een stuk dwars door het nationaal park Hallingskarvet. Rijd je de fietsroute Rallarvegen ook in deze richting (Haugastøl naar Flåm dan kom je in in het begin wat klimstukken tegen, maar het grootste deel van de Rallarvegen is dalend. De route zelf is ongeveer 100 km en is leuk om als trektocht in je fietsvakantie te ondernemen, eventueel gecombineerd met andere regionale routes. Er wordt voor deze route wel aangeraden, zowel in de zomer als in de winter om warme kleding mee te nemen. De route is overigens niet geschikt voor kinderen. Een fiets huren kun je doen op diverse plekken langs de fietsroute Rallarvegen.

North Sea Cycle Route


Een deel van de Noordzee fietsroute gaat langs de westkust van Noorwegen, met name van Bergen via de punt van Noorwegen naar Oslo en daarna richting Zweden verder. Wil je deze fietsroute een keertje helemaal fietsen, dan kun je deze eventueel een start mee maken als je toch een fietsvakantie houdt in Noorwegen. Een van de delen van de route is de Vestlandske Hovedvej. Een pittig stuk fietsen waar flink geklommen moet worden, maar wel met een prachtig uitzicht, je fietst namelijk voor een groot deel vlak langs het water. In Stavanger kun je de route onderbreken door een bezoek te brengen aan het kunstwerk ‘Broken column’. Dit kunstwerk bestaat uit 23 beelden die verspreid over de stad Stavanger staan. Dit deel van de Noordzee fietsroute is een kleine 300 km. 

Fietsroute The Silver Road Noorwegen


The Silver Road is een van de oudste wegen in Noorwegen. Rijd je The Silver Road, dan kom je onder andere over oude stenen bruggen en kun je zwemmen in een aantal meren die je onderweg tegenkomt. The Silver Road is een fietsroute van ongeveer 160 km. De route start in Oslo en eindigt in Kongsberg. Onderweg kom je langs plaatsen als Sandvika, Holmen, Spikkestad, Vestfossen en uiteindelijk in Kongsberg. The Silver Road is ongeveer 160 km.

Behalve nationale fietsroutes heeft Noorwegen ook door het hele land regionale fietsroutes. Een voorbeeld van een regionale fietsroute met een beperkt aantal kilometers (leuk voor een dagje fietsen in Noorwegen) is de Vestlandske Hovedvej. Dit is een fietsroute in Zuid-Noorwegen in de omgeving van Grimstad. Het is wel een pittige fietsroute. In Grimstad zelf kun je eventueel even pauze houden, door de je fietsroute te onderbreken en mee te doen aan andere sportieve activiteiten zoals kayak varen, zwemmen en wandelingen door het plaatsje zelf. De fietsroute Vestlandske Hovedvej gaat voor het grootste deel midden door de natuur. Op de website www.visitnorway.com vind je meer van dit soort lokale routes. Je kunt zelf kiezen voor een makkelijke, middel of moeilijke fietsroute.

Nationale fietsroutes Noorwegen top 10

De top 10 fietsroutes Noorwegen heeft een dikke nummer 1, de al genoemde Rallarvege. Verder is er ook een mooie fietsroute langs de Oslofjord, waarbij je onderweg de Oslofjord per boot kunt oversteken, een fietsroute dwars door twee natuurparken Dovrefjell en Rondane en de Atlantische route. Fiets je de Atlantische route, dan kom je door de fjorden in het westen van Noorwegen, fiets je over talloze bruggen en kom je onderweg leuke plaatsjes tegen als Molde en Kristiansund.

Mountainbike in Noorwegen

Noorwegen is een prima land om per mountainbike stukken te fietsen. Op diverse plekken zijn speciale trails voor mountainbikers te vinden waarbij je op plekken komt, die verder vrijwel ontoegankelijk zijn met veel technische uitdagingen.