Fietsen in Engeland
Groot Brittannië staat bekend als de plek waar het altijd regent. Niets is minder waar. Het kan er flink regenen, maar het klimaat daar is vergelijkbaar met Nederland. Groot Brittannie is meer dan fietsen in Engeland. We hebben het dan ook over fietsen in Wales, Schotland en Noord Ierland.
Groot Brittannië bestaat uit diverse regio’s/landen met hun eigen specifieke landschap. Wales in het Westen heeft een ruig landschap, Essex Surfolk en Norfolk in het Oosten zijn vrij vlak. Schotland heeft wel weer wat meer heuvels, maar deze zijn prima te doen en prachtig om doorheen te fietsen.
Ierland staat bekend om zijn groene natuur. Reden daarvoor is dat het er inderdaad wat vaker regent, maar met goede regenkleding hoeft dat geen probleem te zijn. Fietsen in Engeland, en eigenlijk fietsen in heel Groot Brittanië is heerlijk, zeker vanwege de enorme verschillen in landschappen.
Tips Fietsen in Engeland
- Openbaar vervoer: reizen in Groot Brittannië met de trein kan vrij kostbaar zijn. Schaf vooraf een speciale kaart aan waarmee je een stuk goedkoper kunt reizen. Kijk op www.treinreiswinkel.nl voor de mogelijkheden en beste. Verder zijn er nogal wat verschillende openbaar vervoerorganisaties. Kijk voor de voorwaarden voor het reizen met de fiets in de trein bijvoorbeeld op http://wiki.vakantiefietser.be.
- Verkeer: ook als fietser moet je uiteraard in het hele Verenigd Koninkrijk links op de weg fietsen. Dat is even wennen, maar na een paar dagen weet je niet beter. Het lastigste zijn de rotondes.
- Financieel: Engeland doet niet mee met de euro, maar hanteert nog steeds het Britse pond.
- Cultuur: veel inwoners, met name van Engeland stellen erg prijs op etiquette. Britten zijn hartelijke mensen, maar ze stellen het heel erg op prijs als je vaak de woorden ‘please’ en ’thank you’ gebruikt.
- Gezondheid: in het westen van Schotland en in Wales kun je geconfronteerd worden met de zogeheten ‘midges’. Dit zijn hele kleine irritante steekvliegjes die je vooral tegen zult komen bij droog en windstil weer vooral ’s ochtends vroeg en tegen de avond. Een winderige droge kampeerplek kan wonderen doen (of in een hotel of een van de bekende Bed & Breakfasts overnachten).
Fiets in Engeland, mee of huren?
Een fiets huren is geen enkel probleem in Engeland, maar ook in de rest van Groot Brittanië kun je met gemak een fiets huren.
Fiets huren
Ga je mee met een georganiseerde fietsvakantie, dan zal in de meeste gevallen een fiets ter plekke voor je klaar staan. Ga je op eigen houtje fietsen in Engeland, dan is het vaak ook mogelijk om een voor je fietsvakantie een (elektrische) fiets te huren. Kijk je liever ter plekke voor een te huren fiets, dan kun je in veel gevallen bij de fietsenmaker, fietsenwinkel terecht. Check eventueel vooraf via de site www.cyclinglinks.nl of er een fietsenwinkel bij je vakantiebestemming of je punt van aankomst in Engeland in de buurt zit die fietsen verhuurt.
Fiets in de trein
De beste methode om je fiets in de trein mee te nemen is eerst naar Londen te reizen met de trein. Dat doe je door eerst vanuit Nederland met de Thalys hogesnelheidstrein of met Intercity Brussel naar station Brussel-Zuid te reizen. Van daaruit kun je overstappen op de Eurostar hogesnelheidstrein. Vanaf Brussel-Zuid ben je nog een kleine drie uur onderweg naar Londen. Kijk voor de verpakkingsaanwijzingen op de pagina Fiets in de trein.
Reizen met de fiets in de trein in Groot Brittannië zelf is geen probleem. De treinprijzen in Groot Brittannië zijn vrij hoog, maar met een speciale kaart die je via bijvoorbeeld www.treinreiswinkel.nl kunt aanschaffen kun je de kosten aardig in de hand houden. Check wel altijd vooraf of er niets veranderd is en mocht je in het hoogseizoen gaan, houd dan rekening met extra drukte of met het feit dat je mogelijk niet in de spits een fiets mee kunt nemen in de trein. Voor de reis naar Engeland zelf, moet je sowieso vooraf reserveren.
Fiets in de auto en de boot
Ga je met de auto richting Engeland dan zul je hoe dan ook een stuk over of onder het water door moeten. Zet je je fiets in de auto, of liever gezegd op de auto, dan kun je kiezen voor een ferry van bijvoorbeeld Calais naar Dover. Neem je je fietsen mee op de trekhaak op de auto, dan hoef je hier verder geen melding van te maken. Staan ze bovenop de auto, dan moet je op het formulier aanvinken dat je een dakdoos op de auto hebt.
Ga je met de fiets richting de ferry dan boek je per persoon de reis (inclusief fiets). Kijk voor meer informatie over maatschappijen, afvaarten, havens etc op de www.aferry.nl. Wil je je fiets meenemen op de auto, dan kun je via deze website boeken.
Fiets in het vliegtuig
Ook met het vliegtuig naar Groot Brittanië kan prijstechnisch de moeite van het onderzoeken waard zijn. De voorwaarden waaraan het verpakken van je fiets moet voldoen kun je vinden op de pagina Fiets in het vliegtuig.
Fietsroutes Engeland
Engeland heeft veel fietsroutes die zowel langs de kust gaan als door het binnenland van Engeland. Maar ook een fietstocht door Londen is de moeite waard. In Engeland, maar ook in Schotland, Wales en Ierland heeft de organisatie Sustrans vele fietsroutes uitgezet.
Fietsroute C2C
De fietsroute C2C is een fietsroute tussen Newcastle en Whitehaven, waarvan men zegt dat iedere Engelsman deze route in ieder geval eens in zijn leven moet rijden. De fietsroute wordt door de Engelsen meestal van west naar oost gefietst (dus naar Newcastle toe) omdat de wind meestal vanuit het westen komt. Ook voor een fietsvakantie is het handiger om de route op die manier te fietsen.
Vanuit Newcastle kun je namelijk rechtstreeks op de ferry richting vasteland stappen. Houd er wel rekening mee dat er geklommen moet worden. Voor een mountainbiker zijn rondom de route diverse mogelijkheden voor het oefenen van de klimtechnieken. De lengte van de route is rond de 230 km. Maak je gebruik van de kaarten en fietsroutes van Sustrans kijk dan op de website welke routes deze volgt voor de volledige Sea to Sea fietsroute
Fietsroute Hart van Engeland
1000 km fietsen door het zuiden van Engeland door natuurgebieden, Stonehenge (tussen Newbury en Berkshire), stranden, steden (Bristol en Londen). De fietsroute start in Harwich (een van de opstapplaatsen voor de vele ferries) en eindigt in Land’s end. Je kunt de route uiteraard heen en terug fietsen (2000 km!), maar een leuke manier om terug te komen naar Harwich is per trein. Je kunt de route individueel fietsen met behulp van de Engelstalige routegids (zie voor meer informatie www.fietseninengeland.nl), maar ook via een reisorganisatie. Onderweg kun je overnachten op diverse campings, maar ook zijn er voldoende jeugdherbergen en Bed & Breakfastplekken te vinden. Ga je in het hoogseizoen, reserveer dan vooraf in ieder geval een Bed & Breakfast.
Fietsroutes Wales
Fietsen in Wales kan over vele honderden kilometers aangelegde fietspaden en veel verkeersluwe wegen. In Wales heb je de keuze tussen fietsen langs de kust of door het binnenland.
Fietsroute Celtic Trail
De fietsroute Celtic Trail gaat voor het grootste deel over verkeersvrije wegen, oude spoorbanen en jaagpaden. De fietsroute Celtic Trail is opgedeeld in twee trajecten: Celtic Trail East. Deze gaat met name door het binnenland van Wales (national route 47). Het andere traject is national route 4 (Celtric Trail West; deze wordt op bovenstaande kaart getoond). Deze volgt voor een deel de kust van Wales. Beide trajecten zijn onder te verdelen in kleinere dagtochten van ongeveer 40 km. De fietsroute Celtic Trail gaat grotendeels over verkeersvrije paden, via diverse niet hele zware beklimmingen (check vooraf de moeilijkheidsgraad van de route).
Fietsroute Lôn Las Cymru
Fietsroute Lôn Las Cymru is een fietsroute van ongeveer 410 km van een van de zuidelijkste punten van Wales, Cardiff, naar een van de noordelijkste punten (Holyhead). Ook de Fietsroute Lôn Las Cymru gaat dwars door het binnenland van Wales. De route is bewegwijzerd in twee richtingen. Onderweg kom je door twee nationale parken, waaronder het hele bekende Snowdonia en kom je langs Beaumaris Castle. Ben je eenmaal op pad, dan kun je gedurende de fietsroute nog kiezen voor alternatieve routes bijvoorbeeld een deel via de kust in plaats van het binnenland. Het makkelijkste is om een kaart mee te nemen van Sustrans om die opties eventueel mee te nemen. De fietsroute Lôn Las Cymru is bij Sustrans te vinden onder route nummer 8.
Fietsroutes in Schotland
In het zuidelijkste deel van Schotland ligt een gebied tussen Hawich en Eyemouth waar diverse kleine fietsroutes zijn uitgezet. De meeste fietsroutes komen niet boven de 40 km uit en zijn prima voor het maken van dagtochten vanaf een vakantiebestemming in de buurt.
Coast and Castles cycleroute
Een fietsroute van dik 300 km deels langs de kust en deels het binnenland van Schotland en zoals de routenaam al zegt langs vele Schotse kastelen. De route begint in Engeland en eindigt in Edinburgh, Schotland.
De fietsroute Coast & Castles maakt deel uit van de lange Noordzee fietsroute die je volledig terug kunt vinden op de pagina Noordzee fietsroute onder de eigen naam Coast & Castles route maar ook als National Route 1. De helft van de Coast & Castles cycleroute volgt de kustlijn van Groot Brittanië. De kustlijn is ook het gedeelte van de route waar je de meeste kastelen zult vinden, onder andere in Bamburgh en Lindisfarne.
Er is een alternatieve route die vanaf Berwick het binnenland doorgaat. Je fietst dan onder andere langs Coldstream, Kelso, Melrose en Innerleithen naar Edinburgh.
Fietsroutes in Ierland
Ierland is het groenste gedeelte van Groot Brittanië. Helaas houdt dat in, dat het in Ierland wat vaker regent dan in de rest van Groot Brittanië. Laat je daardoor niet weerhouden om in Ierland op de fiets te stappen. Ierland is, zeker door de natuur, de moeite van het fietsen waard.
Fietsroute Ballyshannon-Ballycastle
De fietsroute Ballyshannon-Ballycastle is een route van bijna 400 km door Noord Ierland. De route bestaat uit tal van alternatieve routes waarmee je het uiteindelijke traject langer kunt maken. Met deze fietsroute kun je een fietstrektocht plannen waarmee je vrijwel geheel Noord Ierland doorfietst. Onderweg veel natuurgebieden, rustige fietspaden, langs rivieren, eventueel beklimmingen en voor een lekkere Ierse whisky kun je onderweg langs gaan bij Bushmills Irish Whisky Distillery.