Fietsen in Zwitserland

Fietsen in Zwitserland hoeft niet altijd te betekenen dat je veel moet klimmen. In Zwitserland is, net als in Oostenrijk op veel plaatsen vlak landschap, in ieder geval in de dalen, waar mooie fietsroutes zijn uitgezet. In Zwitserland is door Veloland Schweiz ook een goed fietsroutenetwerk uitgezet waarmee je zelf makkelijk fietsroutes in Zwitserland kunt samenstellen. Dit fietsroutenetwerk bestaat uit negen landelijke routes en diverse regionale routes. Alle fietsroutes in Zwitserland zijn goed bewegwijzerd met bordjes, waardoor je niet per sé een routeboekje nodig hebt. Op veel plekken staan ook duidelijke borden met overzichtskaarten.

Tips fietsen in Zwitserland

  • Het dragen van een fietshelm is verplicht in Zwitserland.
  • Neem altijd voldoende drinken mee voor onderweg. Mocht je ergens stranden met een lekke band en je zit hoog, dan kan het knap warm worden.
  • Word niet zenuwachtig van auto’s achter je als je net met een beklimming bezig bent, of een stevige afdaling. Zwitsers staan bekend als hoffelijke automobilisten die rustig achter je blijven rijden als ze je niet op een goede manier kunnen passeren.
  • Overnachten in Zwitserland is vrij makkelijk. Je hebt er voldoende campings (schoon en normaal qua drukte), jeugdherbergen, hotels etc.

Fiets in Zwitserland

Ga je fietsen in Zwitserland, dan is het wel belangrijk dat je een fiets met versnellingen hebt, bij voorkeur toch wel minimaal 21 versnellingen. Ook een elektrische fiets is een handig type fiets in Zwitserland. Beschik je hier niet over, dan is het verstandig om in Zwitserland een goede fiets te huren.

Fiets in de trein

Wil je met de trein en je eigen fiets naar Zwitserland regel dit dan, vooral in het zomerseizoen op tijd. Dit kan online via www.citynightline.nl (wel een nachttrein).

Fiets in het vliegtuig

Ook naar Zwitserland kan gevolgen worden met fiets. Kijk op de pagina Fiets in het vliegtuig voor meer informatie over de tarieven en de voorwaarden. Het wordt wel aangeraden om de voorwaarden vooraf nog te checken bij de maatschappijen zelf, zeker voor wat betreft het verpakken van de fiets.

Fiets huren

Heb je geen fiets die goed genoeg is om op te fietsen in Zwitserland, of wil je alleen af en toe fietsen in Zwitserland, dan kun je beter een fiets huren. Het zal in Zwitserland niet moeilijk zijn om aan goede fietsen te komen.

Ook de verhuur van elektrische fietsen vindt daar veel plaats. Zeker van het merk Flyer, een Zwitsers fietsmerk wat uitsluitend elektrische fietsen maakt. De elektrische fietsen van Flyer zijn op ieder treinstation te huur en kunnen ook op ieder willekeurig treinstation weer worden ingeleverd. Ook een lege accu kan makkelijk worden ingewisseld voor een volle.

Fietsroutes in Zwitserland

Via de site van Veloland Schweiz (www.veloland.ch) kun je veel informatie vinden en zelf fietsroutes plannen. Ook onderweg kun je nog van richting veranderen. Fietsroutes in Zwitserland zijn goed bewegwijzerd en er staan ook regelmatig overzichtsborden van het fietsroutenetwerk langs de weg. Een mooie bestaande en uitgezette fietsroute is de Bodensee Radweg. Deze fietsroute gaat overigens door meerdere landen en is zeer geschikt voor een trektocht in de vakantie.

Bodensee Radweg

Een zeer bekende fietsroute in Zwitserland is de Bodensee Radweg is een fietsroute die volledig rond de Bodensee gaat over een afstand van ruim 250 km en door drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
De fietsroute is voor een wat minder geoefende fietser prima te doen doordat het landschap slechts licht heuvelachtig is (in Zwitserland) of vlak (in Duitsland en Oostenrijk) en voor het grootste deel over vrijwel autovrije fietswegen gaat.
De Bodensee Radweg brengt je langs plekken als het eiland Reichenau met een beroemd klooster, het plaatsje Friederichshafen met het Zeppelinmuseum en je hebt de mogelijkheid om onderweg een uitstapje te maken vanuit het plaatsje Konstanz naar de grootste stroomversnelling van Europa: de watervallen van Schaffhausen. Maak je gebruik van een georganiseerde reis voor de Bodensee Radweg, dan is de mogelijkheid van het laten vervoeren van je bagage een goede optie.

Mittelland route


De Mittelland route gaat dwars door Zwitserland. Ook deze fietsroute gaat vooral over autovrije fietspaden en vaak langs meren en rivieren. De route begint bij de Bodensee en eindigt bij Lac Léman (ook wel het Meer van Genève genoemd). De route is 370 km lang en is voor de wat minder geoefende fietser prima te rijden. Weinig heuvels, minimaal onverharde wegen, overwegend vrijliggende fietspaden. De route gaat onder andere via de wateren van Tannzapfenland, Winterthur, langs de voet van de Jura (waar het iets drukker is). Onderweg veel  natuurschoon, maar ook steden, af en toe fabrieken, heuvels en veel water.

Baselbiet route


De Baselbiet route is een lokale route in de omgeving van Basel. De stad Basel zelf waar het station het beginpunt is van de route. Je komt door het Ergolztal. Verder fiets je langs de kersenbomen (in het bloeiseizoen natuurlijk prachtig) en via Rheinfelden weer terug. Onderweg kom je langs Pratteln, Sissach, Liestal, Gelterkinden. Vlakbij Basel rijd je op de terugweg een stukje van de heenweg, maar in Basel zelf rijd je via een andere route weer terug naar het startpunt: het station van Basel.