Soorten vouwfietsen

Er zijn verschillende soorten vouwfietsen te koop. Vouwfietsen met of zonder ketting, vouwfietsen met hele kleine en met grote wielen. Voor de meeste mensen is het belangrijk dat je een vouwfiets tot een zo klein mogelijk en een zo licht mogelijk pakketje kunt opvouwen. Verder is het belangrijk dat een vouwfiets lekker rijdt en snel op te vouwen is. De diverse merken vouwfietsen onderscheiden zich daarin alleen al.

Belangrijke aandachtspunten vouwfietsen

Wat zijn de belangrijkste punten waar je op moet letten bij een vouwfiets:

  • Voor welk doel gebruik je hem.
  • Wat is het gewicht van de vouwfiets.
  • Hoe klein kun je hem opvouwen.
  • Hoe snel is hij op te vouwen.
  • Rijdt hij lekker.
  • Krijg je gauw vieze handen.
  • Is hij makkelijk mee te nemen de trein in.

Kenmerken vouwfietsen

Een vouwfiets kenmerkt zich door de opvouwbaarheid van de fiets. De manier van opvouwen verschilt echter aanzienlijk per merk en soms zelfs ook per model fiets van hetzelfde merk. Brompton is een merk waarbij ieder model op exact dezelfde manier gevouwen wordt. Het aantal modellen wat Brompton heeft is zeer beperkt. In alle gevallen is de basis, het frame, op dezelfde manier opgebouwd en iedere fiets van Brompton op dezelfde manier te vouwen en te vervoeren.

Opvouwen vouwfiets

Brompton vouwfietsenMeest gebruikt systeem voor het opvouwen van een vouwfiets is het scharnierende frame. In het frame zit daarvoor een scharnier in het midden van de hoofdbuis waarmee de fiets omgevouwen wordt, zoals bij de Brompton en bij de Beixo vouwfietsen. Aanvullend zit er dan nog een scharnier bij het achterwiel, zodat deze naar binnen gevouwen kan worden. Ook bestaan er fietsen waarbij juist in het frame geen scharnier zit, maar alleen bij het achterwiel, zoals bij de ORI vouwfiets. Door voor het stuur en het voorwiel een andere methode van vouwen te gebruiken, zijn meer scharnieren in het frame niet nodig. Sommige vouwfietsen worden in de lengte dubbelgevouwen, waarbij het frame vlak bij het voorwiel wordt losgekoppeld, zoals bij de Strida vouwfiets. Bij vrijwel alle vouwfietsen, wordt het zadel omlaag gezet en het stuur omgevouwen.

Meenemen ingevouwen vouwfiets

soorten vouwfietsen-opgevouwen vouwfietsDe meeste vouwfietsen moeten worden gedragen. In die gevallen is het dan ook van groot belang dat de fiets licht van gewicht is. Er zijn ook vouwfietsen die voorzien zijn van handige extra wieltjes waarop het pakket kan rollen. De Brompton is een voorbeeld hiervan. Bij de aankoop van een vouwfiets is het handig dat je goed checkt of het pakketje vouwfiets goed te tillen is en niet onder het tillen spontaan uitvouwt.

Snelheid van opvouwen vouwfiets

Niet iedere vouwfiets is even makkelijk op te vouwen tot een handzaam pakketje. Gelukkig zijn er op internet veel filmpjes te vinden waarin het opvouwen nog eens te zien is. Zie hiervoor bijvoorbeeld www.vouwfietsen.com/instructie-video.html. Hierin wordt per merk en soms per fietsmodel getoond hoe deze opgevouwen moet worden. Oefen dit ook goed thuis voordat je met je fiets op stap gaat.

Comfortabel fietsen op een vouwfiets

soorten vouwfietsen-sinclair a-bikeMoet je op je vouwfiets nog een flinke afstand fietsen dagelijks, bijvoorbeeld van het station naar je werkplek. Dan is het wel handig dat je vouwfiets ook lekker rijdt. Dat is niet het geval bij ieder merk. De Strida vouwfiets is bijvoorbeeld heel geschikt voor kleine afstanden en kan klein worden opgevouwen, evenals de Sinclair A-bike, maar comfortabel fietsen deze fietsen niet. Merken als Brompton, Dahon en Birdy staan er juist om bekend dat ze prima fietsen en vergelijkbaar comfortabel zijn als gewone fietsen. Moet je dus langere afstanden rijden, dan zijn vouwfietsen van bijvoorbeeld deze merken beter geschikt.

Onderhoud vouwfiets

De scharnierende punten van vouwfietsen worden altijd extra behandeld om ervoor te zorgen dat deze niet gaan roesten. Heb je een vouwfiets met ketting, zoals de meeste vouwfietsen, dan zal deze ook enig onderhoud kosten. De meeste vouwfietsen zijn voorzien van open kettingkasten of van een derailleur-versnelling, waardoor regelmatig onderhoud noodzakelijk is. Grote uitzondering hierop zijn de Beixo vouwfietsen. Deze hebben geen ketting-aandrijving, maar een cardan-as.