Fietsen is gezondFietsen is gezond!

Fietsen is gezond. Natuurlijk is voldoende beweging per dag een goede manier om aan je gezondheid te werken en op gewicht te blijven. Dat is maar al te vaak bewezen. Fietsen naar je werk in plaats van met de auto te gaan is daar een goed voorbeeld van. Je komt lekker in de buitenlucht en je bent lekker even in beweging na een dag stilzitten. Fietsen is dus supergezond maar overdrijf het niet.

10 goede redenen om te gaan fietsen

Redenen bedenken om te gaan fietsen is niet moeilijk. De top 10 die we geven, geldt in veel gevallen voor alle vormen van sport, maar fietsen heeft een bijkomend groot voordeel boven veel andere sporten: je doet het buiten en je kunt het ongemerkt doen (bijvoorbeeld als je iedere dag op de fiets naar je werk gaat).

  1. Fietsen is goed tegen stress
  2. Fietsen helpt ziekten te voorkomen
  3. Fietsen helpt je om op gewicht te blijven
  4. Fietsen zorgt voor een goede spijsvertering
  5. Fietsen geeft energie
  6. Fietsen zorgt voor een goede nachtrust
  7. Fietsen helpt tegen beginnende diabetes
  8. Fietsen zorgt voor een beter humeur.
  9. Fietsen verbetert je geheugen
  10. Fietsen is goedkoper dan autorijden

Fietsen is goed tegen stress

Onder het fietsen krijg je een hoop frisse lucht en kun je even lekker ontspannen voordat je met een drukke werkdag begint. Fietsen is ook erg lekker om je hoofd leeg te maken na een drukke werkdag. Je werk zakt langzamerhand naar de achtergrond en thuisgekomen ben je de stress van de dag voor het grootste deel al kwijt. Hardlopen staat bekend als een manier om je hoofd leeg te maken, maar ook met fietsen kun je datzelfde effect bereiken. Minder stress betekent uiteindelijk ook minder kans op hart- en vaatziektes.

Fietsen helpt ziekten te voorkomen

Meer bewegen en dus ook meer fietsen helpt goed tegen het voorkomen van een aantal veelvoorkomende ziektes zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, lage rugziektes etc. Bewegen en dus ook fietsen zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder vet in je bloed komt en het bloed dus ook dunner is. Hierdoor vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Ook zorg je er op die manier voor dat je bloeddruk op een normaal niveau blijft. Daarnaast zorgt fietsen ervoor dat je darmen sneller gaan werken, voedsel sneller wordt opgenomen in je lichaam en dus je spijsvertering verbetert.

Fietsen helpt je om op gewicht te blijven

Dat fietsen helpt om op gewicht te blijven hoeft eigenlijk bijna niet meer te worden uitgelegd. Door dagelijks de fiets te pakken in plaats van de auto zorg je ervoor dat de vetverbranding gestimuleerd wordt en aan de gang blijft. Dagelijks een half uurtje per dag fietsen is hiervoor al voldoende. Het resultaat: gezonder, fitter en slanker.

Fietsen zorgt voor een goede spijsvertering

Fietsen zorgt voor een goede spijsvertering. En een goede spijsvertering zorgt er weer voor dat je gezond blijft, geeft je uiteindelijk weer energie en helpt daardoor ook om nare ziekten te voorkomen. Juist en misschien wel vooral in de winter eet je vaak wat zwaarder en zou je eigenlijk de fiets moeten nemen in plaats van dat kleine stukje met de auto te doen. Doordat je in beweging bent, verbrand je sneller afvalstoffen en spoelen je darmen sneller schoon.

Fietsen geeft energie

Fietsen geeft energie, maar overdrijf het niet. Dagelijks een half uurtje op de fiets, of eventueel een uurtje zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Wat geen energie geeft is jezelf afmatten en meer bewegen dan je lichaam aan kan. Bouw het liever rustig op.

Fietsen zorgt voor een goede nachtrust

Fietsen zorgt voor een goede nachtrust. Onderzoek wijst uit dat mensen die een half uurtje per dag fietsen veel sneller inslapen en daardoor dus langer slapen dan iemand die eerst een half uur wakker liggen. Een goede nachtrust zorgt ook weer voor een goede gezondheid.

Fietsen helpt tegen beginnende diabetes (type 2)

De meeste mensen met diabetes, hebben diabetes type 2. Diabetes type 2 veroorzaakt een verhoogd suikergehalte in het bloed. Dit type ontstaat onder andere door een te hoog gewicht of een zittend leven. Heb je last van beginnende diabetes dan kan een uurtje per dag fietsen er voor zorgen dat medicatie uiteindelijk overbodig wordt. Het fietsen zorgt er namelijk voor dat het suikergehalte in je bloed op peil blijft en dit effect ijlt zelfs een tijdje na het fietsen nog na. Het effect op je suikergehalte is daardoor nog beter dan wanneer je dit probeert te bereiken door medicatie. Overleg natuurlijk wel eerst met je huisarts voordat je zomaar met je medicatie stopt.

Fietsen zorgt voor een beter humeur

Fietsen zorgt voor een beter humeur. Dit komt doordat je onder het fietsen neurotransmitters aanmaakt, waardoor er endorfine vrijkomt. Endorfine zorgt voor een goed humeur.

Fietsen verbetert je geheugen

Fietsen verbetert je geheugen. Dat heeft te maken met het feit dat door het fietsen je hersenen beter in staat zijn om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en de diverse delen van je lichaam ook beter met elkaar communiceren.

Fietsen is goedkoper dan autorijden

Dit laatste punt heeft totaal geen uitleg nodig. Een fiets is in prijs goedkoper dan een auto, verbruikt geen benzine, veroorzaakt daarnaast ook geen luchtvervuiling, je bent soms zelfs eerder op je werk en je hebt geen parkeerproblemen.

Met andere woorden: Fietsen is gezond maar overdrijf het niet.

Reacties

Geef een reactie

*