Zadelpijn; voorkomen en genezen

Eén van de vervelendste bijzaken van fietsen is toch wel zadelpijn. Er is al veel over geschreven en over gezegd, toch willen wij nog één keer alles op een rijtje zetten voor je: Hoe kun je zadelpijn voorkomen? Wij geven enkele tips. We laten je ook zien hoe je hier weer vanaf komt en we vertellen je meer over verschillende fietszadels.

fietszadel

Voorkomen zadelpijn

Ten eerste: wat is zadelpijn eigenlijk precies? Zadelpijn is de pijn aan de billen, de heupen en/of het perineum die je bij of na het fietsen kunt ervaren. Deze zadelpijn wordt veroorzaakt door het dichtdrukken van zenuwen en bloedvaten en het schuren van huid tegen een ander stuk huid of schuren van huid tegen de fietsbroek.

Hierna bieden we je enkele tips om zadelpijn te voorkomen:

  • Zadel: zorg ervoor dat je zadel op de juiste hoogte staat. Zo voorkom je dat je heupen mee moeten draaien en de huid tegen de broek gaat schuren. Het gevolg is een open huid en uiteindelijk: infectie. Als het been bij maximale strekking licht gebogen is, staat het zadel juist afgesteld. Bewegen de heupen mee terwijl je op de fiets zit, dan staat het zadel te hoog. Kunnen de voeten plat op de grond, dan staat het zadel te laag.
  • Zithouding: blijf niet te lang in dezelfde positie op het zadel zitten. Als je regelmatig gaat verzitten voorkom je dat de zadel langdurig drukt op één plek van je lichaam. Probeer ook af en toe op het achterste deel van het zadel te zitten, waar meer ondersteuning is en minder druk op het kruis.
  • Onderhoud zadel: zorg voor een goed zadel en smeer of vet het zadel regelmatig in waardoor het zacht en meegevend blijft.
  • Huidverzorging: een goed verzorgde huid kan meer hebben. Smeer de huid daarom ruim voor het fietsen in met een hydraterende bodylotion. Vlak voor het fietsen smeren raden wij af; de huid wordt hiervan zacht en zweterig, waardoor je eerder kans hebt op blaren.
  • Fietskleding: draag goede fietskleding. Een goede fietsbroek heeft vanbinnen een vochtopnemende voering. Let er ook goed op dat de broek geen naden of zomen heeft op plaatsen waar je broek het zadel raakt.
  • Wasvoorschrift: was je fietsbroek na iedere tocht met antibacterieel wasmiddel en zorg ervoor dat er geen zeepresten in achterblijven.
  • Af en toe even staan: ga tijdens het fietsen af en toe eens een stukje rechtop staan, waardoor de druk op de huid van dijen en billen tijdelijk wegvalt en de samengedrukte weefsels de tijd krijgen om zich te herstellen. Wanneer je niet voor de snelheid fietst, kun je ook af en toe even afstappen en bijvoorbeeld een stukje lopen.
  • Gewicht: en een laatste maar niet voor iedereen toepasbare tip: afvallen. Een hoger gewicht zorgt voor meer druk, dus eerder last van zadelpijn. Maar wij kunnen natuurlijk niet voor jou bepalen of dit toepasbaar is!

Genezen zadelpijn

De beste oplossing voor zadelpijn is rust. Het is alleen niet altijd mogelijk om direct te stoppen met fietsen wanneer je last krijgt. Soms ben je onderweg ergens naartoe en tijdens een fietstocht komt zadelpijn ook niet altijd aan het eind van de route pas opzetten. In deze situaties kun je het volgende doen:

  • Controleer de zadelinstellingen. Misschien heb je wat minder last als je het zadel wat lager of juist wat hoger zet.
  • Wanneer je fietst met bagage en hiervoor dus ruimte hebt; trek andere kleding aan.
  • Prop iets tussen jezelf en het zadel, bijvoorbeeld een handdoekje of reserve T-shirt. Op deze manier kun je de druk verminderen.
  • Strooi talkpoeder over de pijnlijke huid, dan schuurt deze minder
  • Smeer de huid in met verdovende of antibacteriële crème (geen zalf, deze sluit de huid juist af). Ook is er speciale crème verkrijgbaar die de huid verkoelt en geneest.
  • Smeer een sterk invettende crème, waardoor huidoppervlakken beter langs elkaar heen glijden.
  • Het pijnlijke gebied kun je ook plaatselijk verdoven met verdovende gel of lotion.
  • Ontstekingsremmende middelen of paracetamol slikken om de pijn te verzachten kun je als laatste redmiddel ook altijd proberen.

Fietszadels

zadelsdef

Welk fietszadel is nou eigenlijk het beste om zadelpijn te voorkomen? Hier kunnen wij helaas geen duidelijk antwoord op geven. Het juiste antwoord hierop bestaat ook niet, dus laat je niks wijsmaken door leveranciers die jou hun duurste zadel willen verkopen!

Een fijn fietszadel is voor iedereen verschillend. De één heeft de voorkeur voor een hard zadel, de ander voor een zacht zadel. Leer, stof, gel, het kan allemaal! Het enige wat je kunt doen is testen, probeer eens wat verschillende zadels uit en besluit vervolgens voor jezelf wat voor jou het prettigst fietst. Gelukkig kun je bij de meeste fietswinkels zadels uitproberen, zodat je niet meteen een smak geld neer hoeft te leggen voor een zadel wat je eigenlijk uiteindelijk niet eens prettig vind zitten.

Vraag dus eens na bij jouw fietswinkel wat de mogelijkheden zijn. Bij de één mag je zadels testen, de ander biedt een zadelmeting. En kijk voor je naar de fietswinkel gaat eens op onze website naar de basis informatie over fietszadels.

Reacties
  1. Louis

    Het afstellen van een fietszadel was redelijk eenvoudig, v de racefiets altijd horizontaal want het stuur stond meestal lager dan het zadel.
    Bij de burgerfiets was het zadel breed en meestal niet horizontaal omdat het stuur hoger stond.
    Bij de E bikes is het hek van de dam, het stuur staat veel hoger dan op een normale fiets en veel mensen krikken de instelbare stuurbocht ook nog eens naar vertikaal!
    Het zadel moet dan eigenlijk mee achterover en het is eigenlijk niet gemaakt om alleen op het brede achterdeel belast te worden.
    Een belasting op 3 punten was en is vlgs mij het beste maar wat doen de fabrikanten hiermee?

Geef een reactie

*