Een andere fietservaring; de ligfiets!

Fietsen doen we allemaal, velen van ons zelfs regelmatig. Iets wat voor jou misschien ook nog onbekend terrein is, is de ligfiets. Omdat we er allemaal nog wat onbekend mee zijn, hebben wij een artikel geschreven waarin we je vertellen wat ligfietsen nu eigenlijk is en wat de voor- en nadelen van ligfietsen zijn.

ligfiets

Wat is een ligfiets?

Een ligfiets is een fiets waarop je niet met je billen op een zadel zit, maar in een soort stoel. Deze stoel geeft steun aan je rug. De trappers van een ligfiets bevinden zich niet onder, maar voor het zadel, waardoor je in een liggende houding fietst. Met deze liggende houding bevindt je je vanzelfsprekend niet op dezelfde hoogte als op de reguliere fiets, maar lager.

Er zijn twee technische mogelijkheden voor de aandrijving van de fiets. De eerste optie is achterwielaandrijving met een lange ketting. De tweede optie is voorwielaandrijving met een korte ketting, waarbij het besturen van de fiets mogelijk is dankzij het zogenaamde kantelknik-mechanisme.

De meeste ligfietsen hebben een klein voorwiel en een wat groter achterwiel, de afstand tussen deze kan verschillen. Hoe korter de wielbasis, hoe wendbaarder (en dus makkelijker te besturen) de fiets. In de stad biedt dit een groot voordeel, maar voor langere afstanden als toertochten en wedstrijden is een ligfiets met een grotere wielbasis beter, omdat hij rustiger stuurt.

De voor- en nadelen van ligfietsen

Voordelen

  • Comfortabele zit: geen zadelpijn!
  • Makkelijk te leren: leren fietsen op een ligfiets is redelijk eenvoudig voor wie al kan fietsen op een reguliere fiets. Over het algemeen heb je binnen vijf minuten de slag te pakken en voel je je na enkele uren alsof je dit al jaren doet!
  • Snelheid: door de horizontale, lage ligging van de ligfiets, heb je minder last van tegenwind.
  • Minder fysieke belasting: op een ligfiets wordt de onderrug, soms zelfs de rug tot onder de schouders, ondersteund. Dit betekent dat je ontspannen kunt fietsen zonder zadelpijn, pijnlijke schouders, polsen of nek.
  • Zichtveld: door de houding op de ligfiets heb je een breder zichtveld, waardoor je meer kunt genieten van de omgeving tijdens toertochten.
  • Veiligheid: Een ligfiets kan bijna niet over de kop slaan. Bij een frontale botsing vang je de klap op met je voeten en dus niet met het hoofd, zoals vaak gebeurt bij de reguliere fiets. Wanneer je met de ligfiets valt, val je van lage hoogte en land je hoogstwaarschijnlijk op de heup of op de bil, welke minder kwetsbaar zijn.
  • Lichamelijke handicap: de ligfiets is een goed vervoersmiddel voor mensen met een lichamelijk handicap, denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen zonder armen of mensen zonder benen. Hiervoor dienen wel vaak aanpassingen worden gemaakt. 

Nadelen

  • Prijs: ligfietsen worden vooral in Nederland, in kleine werkplaatsen gemaakt. De aankoopprijs van de goedkoopste ligfiets ligt al snel rond de €1000,-
  • Onderhoud: er zijn niet veel fietsenmakers die zich bezighouden met het onderhoud van ligfietsen.
  • Wendbaarheid: een ligfiets is bij lage snelheden over het algemeen iets minder wendbaar dan een reguliere fiets.
  • Zicht: over je schouder kijken is op een ligfiets niet gemakkelijk. Daarom gebruiken ligfietsers vaak een achteruitkijkspiegel.
  • Veiligheid: doordat een ligfiets lager is dan een reguliere fiets, kunnen automobilisten ligfietsers makkelijker over het hoofd zien dan reguliere fietsers.

Soorten ligfietsen

Klassieke ligfiets

Klassieke ligfiets

Lage racer

Lage racer

Hoge racer

Hoge racer

Velomobiel

velomobiel

Trike

Trike

 

 

Kijk voor meer informatie over de ligfiets eens op de pagina’s op onze website die hieraan gewijd zijn. Wanneer je eenmaal begonnen bent met ligfietsen, zijn er vele evenementen waaraan je deel kunt nemen. Denk hierbij aan wedstrijden of toertochten. Kijk voor de actuele agenda op http://www.ligfiets.net/

Reacties

Geef een reactie

*